Tips voor backpacken in Zuidoost-Azië
Zuidoost-Azië is een populaire bestemming door backpackers. Het leven is er goedkoop, er heerst een tropisch klimaat en je kunt er heerlijk eten!
Wij besloten een aantal jaar geleden om te gaan backpacken door Zuidoost-Azië. Deze onvergetelijke backpackreis naar Zuidoost-Azië was onze eerste verre reis. Hoe kun je jezelf goed voorbereiden op een backpackreis door Zuidoost-Azië?
In deze blog delen we onze eerste ervaringen tijdens het backpacken in Zuidoost-Azië en geven we je onze tips voor jouw backpackreis naar Zuidoost-Azië.
Reisbudget Zuidoost-Azië
Tijdens het voorbereiden van onze reis naar Zuidoost-Azië hebben we aan de hand van een reisbudget bepaald welke landen we wilden bezoeken tijdens onze backpackreis door Zuidoost-Azië.
We hadden in ons reisbudget onder andere rekening gehouden met de kosten die we voorafgaand aan het backpacken kwijt zouden zijn aan vliegtickets, reis vaccinaties en onze uitrusting.
Maar ook rekenden we uit wat ons reisbudget tijdens het backpacken in Zuidoost-Azië per maand zou moeten zijn.
Om dit te bepalen zochten we op het internet naar recente artikelen over de kosten in Zuidoost-Azië, maar ook praatten we over onze backpack plannen voor Zuidoost-Azië andere reizigers in onze omgeving en online.
Ons plan was om tijdens die vijf maanden in Zuidoost-Azië vijf landen te gaan bezoeken. Om te beslissen welke bestemmingen dat zouden worden, zochten we informatie over landen in Zuidoost-Azië op het internet en in boeken en tijdschriften. We keken naar welke landen het beste bij onze interesses aansloten.
Uit eindelijk besloten we om te gaan backpacken door Indonesië, Maleisië, Thailand, Cambodja en Vietnam, op die volgorde.
Aankomst in Zuidoost-Azië
Een van de eerste verschillen die we opmerkten bij aankomst in Zuidoost-Azië is het tijdsverschil. Wanneer je naar Zuidoost-Azië reist moet je er rekening mee houden met zo’n 5-7 uur tijdsverschil met Nederland.
Bij aankomst op het vliegveld stonden we in de rij voor een visumstempel in ons paspoort, vervolgens pinden we meteen omgerekend €100 per persoon op het vliegveld. Het ligt natuurlijk aan de munteenheid in het betreffende land hoe veel je hier voor terug krijgt.
De redenen dat we dit bedrag pinden, is ten eerste zodat je niet elke dag hoeft te pinnen, je betaalt namelijk per transactie een klein bedrag.
Ten tweede gaf het ons geen fijn gevoel om met veel contant geld rond te lopen, dus pinden we pas weer als het contant geld bijna op was.
Wel hielden we bij wanneer en hoe veel we pinden, zodat we niet over ons reisbudget heen gingen.
Extra tip van ons: schaf voorafgaand aan je reis een moneybag aan, waarmee je het contante geld veilig bij je draagt.
Ook kochten een lokale simkaart op het vliegveld. We konden dankzij het aanschaffen van de lokale simkaart meteen het thuisfront inlichten dat we veilig waren geland!
De eerste dagen backpacken door Zuidoost-Azië
Doordat we ons reisbudget tijdens de voorbereidingen hadden bepaald, wisten we hoe veel we per maand, dus ook per week gemiddeld uit konden geven tijdens het backpacken in Zuidoost-Azië.
De eerste twee nachten op Java, Indonesië hadden we voorafgaand aan het backpacken door Zuidoost-Azië al geboekt. Hierdoor hoefden we ons bij aankomst op het vliegveld niet meteen druk te maken over een accommodatie en konden we meteen de lokale bus vanaf het vliegveld naar onze bestemming nemen.
Wij vonden dit zelf erg fijn, omdat we de eerste indrukken in Zuidoost-Azië rustig op ons af konden laten komen, zonder ons druk te moeten maken over een slaapplek.
Het ontbijt bij het hostel dat we voor de eerste twee nachten hadden geboekt was inbegrepen. Hierdoor hoefden we de volgende morgen niet meteen op zoek naar een ontbijt, maar konden we met een goedgevulde maag de omgeving gaan verkennen.
Onderhandelen in Zuidoost-Azië
Onderhandelen is voor bijvoorbeeld het boeken van een een georganiseerde tour of het kopen van souvenirs normaal in Zuidoost-Azië.
Begin alleen met onderhandelen wanneer je er zeker van bent dat je iets graag wilt. Daarnaast raden we je aan om altijd vriendelijk te blijven en wees realistisch qua prijs. Voor jou is er waarschijnlijk geen groot verschil tussen de vraagprijs en het bedrag wat jij er voor wilt betalen, maar voor de arme mensen die in Zuidoost-Azië wonen kan dit een groot verschil zijn.
En let ook op dat je geen verboden spullen koopt, zoals beschermde dier- en plantensoorten.
Handige en duurzame reistip:
Geen plastic meer mee op reis door een shampoo bar! Een Shampoo Bar vervangt 3 plastic flessen en gaat ongeveer 80 wasbeurten mee. Het is milieuvriendelijker en goedkoper dan de ‘normale’ shampoos. Daarnaast zijn de Shampoo Bars zacht en mild voor je haar en volledig Vegan.
Het verkeer in Zuidoost-Azië
Bereid je voordat je gaat backpacken ook voor op het chaotische verkeer in Zuidoost-Azië.
Onze ervaring is dat dit voor elk land in Zuidoost-Azië geldt waar we zijn geweest.
De Aziaten zijn gewend om zonder regels (tenminste, zo lijkt het?) aan het drukke verkeer deel te nemen en er wordt veel getoeterd.
Ook het openbaar vervoer in Zuidoost-Azië niet altijd zo goed geregeld als bij ons in Nederland.
We zullen niet snel vergeten dat we voor de eerste keer gebruik maakten van het lokale vervoer in een stad om naar een bezienswaardigheid te reizen.
We wisten van te voren dat we moesten overstappen, maar we werden niet tot aan onze bestemming gebracht, nee, we werden ergens in the middle of nowhere afgezet.
De locals kwamen uiteindelijk wel met een oplossing, waarvoor wij natuurlijk extra moesten betalen.
Je kunt zo’n situatie niet altijd voorkomen, maar hierbij is onze extra tip: zie de gehele reis als een groot backpack avontuur waarvan je elke dag weer leert en wees een volgende keer alert om zo’n situatie te kunnen voorkomen!
Respecteer de cultuur (verschillen) in Zuidoost-Azië
Toen we aankwamen bij het hostel toen we voor het eerst aan het backpacken waren, waren we verbaasd dat we bij de voordeur onze schoenen uit moesten trekken.
Daarnaast moet je bij het bezoeken van tempels in Zuidoost-Azië je armen en benen bedekken.
Ons advies is om deze cultuurverschillen serieus te nemen en om je voor te bereiden wanneer je een religieuze plek gaat bezoeken.
Je laat hiermee zien dat je de cultuur respecteert.
Als je gaat backpacken op een toeristische bestemming in Zuidoost-Azië kun je genoeg westerse eetgelegenheden vinden, maar houd er rekening mee dat je op minder toeristische plekken afhankelijk bent van de lokale keuken.
Voor ons was dit geen probleem, want we vonden het geweldig om de Aziatische keuken te ontdekken, maar als je een moeilijke eter bent is dit wel iets om in het plannen van je backpackreis mee te nemen.
Wij vonden de wc’s in Zuidoost-Azië toch wel een ding toen we net aan het backpacken waren. Wanneer je een toiletbezoek brengt in Zuidoost-Azië is er een kans dat je alleen een gat in de grond ziet. Op toeristische plekken kwamen we overigens wel vaker ‘normale’ wc’s tegen.
Er hangt soms geen wc papier op maar er is dan wel een kraantje, in sommige gevallen slechts een emmer, om je mee schoon te spoelen.
Het klimaat in Zuidoost-Azië
Tijdens onze eerste volle dag in Zuidoost-Azië begon het onverwachts te onweren en te regenen. Dit is iets waar je eigenlijk geen rekening mee kunt houden, wat het komt onverwacht, maar waar je jezelf wel op kunt voorbereiden voordat je gaat backpacken door Zuidoost-Azië.
Zorg er voor dat je een regenhoes voor je backpack hebt, want je wilt niet dat al je (belangrijke) spullen drijfnat worden.
Neem ook een regenjas en een lange (dunne) broek mee als je op pad gaat. Het koelt na een regenbui meestal niet heel erg af in Zuidoost-Azië, maar het is fijn om droge kleding aan te kunnen trekken als het nodig is.
Het tropische klimaat in Zuidoost-Azië betekent ook: muggen!
Smeer of spray je zowel overdag als ’s avonds in met een anti-muggen middel.
Accommodaties boeken in Zuidoost-Azië
Al aan het begin van onze backpackreis door Zuidoost-Azië hebben we geleerd om altijd de moeite te nemen de beoordelingen van een accommodatie te lezen.
We hadden in de eerste week tijdens het backpacken een hostel geboekt, dat matig werd beoordeeld. Er zat ongedierte op de kamer, één van de matrassen lag op de grond, de douches waren smerig…
Kortom, voorkom zo’n ervaring die je totale beleving verpest en lees vooraf de (online) recensies! Neem niet alle recensies te serieus, want sommige mensen klagen om te klagen.
De accommodatie waar je in verblijft kan naar onze mening bepalend zijn voor de totale ervaring op de bestemming zelf.
Daarnaast raden we aan om bij een kleinschalig guesthouse of bij een homestay te overnachten als je de cultuur wilt leren kennen. De eigenaar staat er meestal ook voor open om je handige tips voor de omgeving te geven!
We hopen dat we je met deze tips hebben kunnen helpen met je voorbereidingen voor je backpackreis door Zuidoost-Azië!
Als je nog meer tips wilt of vragen over dit onderwerp hebt, laat dan hieronder een reactie achter, stuur ons een bericht via Instagram @wanderlovers.nl of stuur een mail naar info@wanderlovers.nl
Wij vinden het leuk om met je mee te denken!