Wat te doen op Tiengemeten

Wandelen door de natuur van het eiland Tiengemeten

Tiengemeten is een eiland in de Hoeksche Waard, vlak onder de Randstad. Het eiland is lang gesloten geweest voor bezoekers, maar tegenwoordig open. Het eiland is 7 kilometer lang en 2 kilometer breed. Op Tiengemeten kun je alleen komen met een pont, die je in 10 minuten van het vaste land naar het eiland brengt. Bij aankomst op dit prachtige ongerepte eiland ervaar je meteen een gevoel van rust en vrijheid!

Tiengemeten bezoekerscentrum

Wat te doen op Tiengemeten

Nog geen 100 meter vanaf de haven vind je de Marguerita Hoeve waarin het Bezoekerscentrum van het eiland Tiengemeten is gevestigd. Dit is de plek waar je bij aankomst op het eiland terecht kunt voor een kopje koffie en informatie over de faciliteiten op het eiland.
Op Tiengemeten zijn er vele fiets- en wandelroutes te vinden. Je kunt je eigen fiets op de pont meenemen maar je kunt eventueel ook bij het Bezoekerscentrum fietsen huren. Fietsend of wandelend over het eiland kijk je je ogen uit doordat je telkens weer in een ander landschap terecht komt. Er worden op Tiengemeten regelmatig wandeltochten georganiseerd voor jong & oud. Je gaat dan op pad samen met een gids die je een verhaal over de bijzondere plekken op het eiland verteld. Ook zijn er twee musea op het eiland gevestigd. In het Landbouwmuseum leer je over de ontwikkelingen in de landbouw gedurende de jaren 1920-1955 en er is een expositie over de geschiedenis van het eiland. Ben je gek op kunst, dan is het Rien Poortvliet Museum een must do. Zijn beroemde tekeningen van de landbouw passen perfect bij het eiland.
Op  Tiengemeten kun je verschillende dieren spotten, zoals Schotse Hooglanders, reeën en vele vogelsoorten, maar ook bevers! Bevers zijn lang uitgestorven geweest in Nederland, maar ongeveer 20 jaar geleden weer in het wild uitgezet in de Biesbosch. Via het water heeft de bever 10 jaar geleden het eiland Tiengemeten bereikt.

Tiengemeten eiland
Tiengemeten schotse hooglanders

Wandelen en bevers spotten

Wij kozen er voor om de Beverroute op Tiengemeten te doen. Dit is een wandelroute van 4,5 kilometer lang. De route start bij het Bezoekerscentrum. Vervolgens loop je met de weg mee richting de Vlietberg, die op het bordje langs het pad staat aangegeven. Vanaf dat punt loop je de route met de klok mee en kom je langs waterrijke gebieden waar bevers zich bevinden. Je kunt je kansen vergroten om bevers te spotten door op zoek te gaan naar knaagsporen van de bevers aan bomen (wilgen). Je kunt deze sporen snel herkennen doordat de bever zijn grote tanden in de boom zet. Ook kun je bever sporen zien aan de grond, door afdrukken van zijn poten en staart. De bever laat met zijn platte staart een duidelijk spoor achter.
Daarnaast bouwen bevers hun hol, die ook wel een burcht wordt genoemd, aan de rand van het water. Dit hol maakt de bever van takken en is soms wel van 2 meter hoog. Ook hier kun je naar op zoek gaan tijdens het wandelen langs het water.
Op ongeveer de helft van de route staat de ruïne van een oude aardappelloods die nu fungeert als uitkijkpunt. Hierna vervolg je de route richting het noorden en loop je op een smalle dijk langs het Haringvliet, waar je vele vogels kunt spotten.
Tip van ons: Neem een verrekijker mee om bevers maar ook bijzondere vogels te spotten!
De kans is groot dat je langs de wandelroute ook Schotse Hooglanders tegenkomt. Wij bezochten Tiengemeten in de zomer en zagen ze al snel in het water om zich af te koelen.
Ga jij ook in de zomer een bezoek brengen aan Tiengemeten, zorg dan dat je op een warme dag genoeg water meeneemt, want er is weinig schaduw op het eiland. Ook raden we je aan om een anti-insectenmiddel mee te nemen, want er zijn veel insecten op dagen dat het nauwelijks waait.

Bol.com Algemeen

Tiengemeten uitkijkpunt
Wandelen Tiengemeten

Praktische informatie

Vanaf de A29 neem je de afslag Numansdorp/ Zuid-Beijerland. Vervolgens rijd je richting Zuid-Beijerland en volg je de borden naar Tiengemeten. Je kunt natuurlijk ook navigeren naar het punt waarvandaan de veerdienst vertrekt: Nieuwendijk 1, Zuid-Beijerland.
We raden je aan om je bezoek aan Tiengemeten vooraf te plannen. Alle faciliteiten op het eiland zijn op maandag en in de winter gesloten. Jouw retourtickets voor de veerdienst kun je voorafgaand aan jouw bezoek aan Tiengemeten online reserveren. De tickets boek je voor een specifieke tijd die je niet meer kunt veranderen.
De veerdienst vaart in het hoogseizoen elke dag van het vaste land naar het eiland Tiengemeten tussen 10:00 uur en 17:00 uur. De veerdienst vertrekt op het hele uur vanaf het vaste land en 10 minuten na vertrek vanaf het vaste land weer terug vanaf het eiland. De kosten voor een retourticket zijn €6,- per persoon. Een eigen fiets mag gratis mee op de pont.
Ook voor een koffie, lunch of een drankje kun je op Tiengemeten terecht. Bij Gasterij de Gezusters serveren ze heerlijke taartjes, tosti’s en een soep van de dag.

Wist je dat je ook op het eiland Tiengemeten kunt overnachten? Herberg Tiengemeten is een groene camping op het eiland, beheerd door een stel. Bij de Herberg Tiengemeten kun je ook een hotelkamer boeken en een hapje eten in het bijbehorende restaurant, dat alleen is geopend voor hotelgasten en kampeerders. Vanaf het terras heb je een prachtig uitzicht over de polder!
Wij raden je aan om te kamperen om op deze manier het echte eilandleven te ervaren! Daarnaast is het de perfecte oefening om voordat je op reis gaat in een ver land, eerst eens in Nederland op avontuur te gaan: kamperen in een (ingerichte) tent, zonder stroom en midden in de natuur!

Handig om mee te nemen op reis

Boek hier op Booking.com je nachtje weg in de Hoeksche Waard of op het eiland Tiengemeten.

Mocht je na aanleiding van deze blog nog vragen hebben of extra tips willen, stuur dan gewoon een berichtje op Instagram @wanderlovers.nl of stuur een mail naar info@wanderlovers.nl

Aankomst pontje
Tiengemeten restaurant
Drankje na de wandeling

8 gedachten over “Wat te doen op Tiengemeten”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *