Wat te doen in Zeeland

Onze tips op het Zeeuwse eiland Walcheren

Een paar dagen in Zeeland, de Nederlandse provincie met de meeste zonuren, voelt als een vakantie in het buitenland.
Walcheren is één van de schiereilanden van de provincie Zeeland. Het eiland heeft drie gemeenten: Middelburg, Veere en Vlissingen. De steden Middelburg en Vlissingen zijn bekende bestemmingen, maar er is nog veel meer te zien op het Zeeuwse eiland Walcheren.

Zeeland

Middelburg

We verbleven tijdens onze mini vakantie in Zeeland bij een Bed & Breakfast in Middelburg.
Studio Naerebout ligt op nog geen 5 minuten loopafstand van het centrum van de stad. We verbleven in ons eigen huisje met een groot bed, badkamer, keuken en een bar met comfortabele stoelen.

Middelburg is de hoofdstad van de provincie Zeeland en daarmee ook de grootste stad in de gehele provincie. Middelburg is een prachtige historische stad. Overal in het centrum vind je smalle steegjes met monumentale gebouwen. Veel van deze gebouwen zijn gerestaureerd na de Tweede Wereldoorlog om zo veel mogelijk de middeleeuwse sfeer te behouden. 

Middelburg centrum
Je kunt er natuurlijk voor kiezen om in Middelburg te gaan winkelen of een terras pakken, maar wij besloten om ook iets actiefs te doen: het beklimmen van de Lange Jan.
Deze toren midden in het centrum van de stad kun je niet missen. De Lange Jan is met 90,5 meter hoogte één van de hoogste torens van Nederland. De toren is gevestigd naast de KoorKerk, maar let op: er is een aparte ingang.
Voordat je de toren beklimt reserveer je bij de kassa een tijdstip. Vanaf dit tijdstip kun je vervolgens 20 minuten op de toren spenderen. 
Na het beklimmen van de wenteltrap bestaande uit 207 treden, kwamen we op een platform uit die uitzicht biedt over het gehele Lange Jan Middelburgeiland. Bij elk raam de richting aangegeven en op welke plaatsen je vanaf daar een uitzicht hebt.

Het is even een pittige klim, maar het was het uitzicht zeker waard! Wel vonden wij het jammer dat het platform niet open was.
Na het beklimmen van de toren raden we je aan om even bij te komen bij Jells Lunchcafé en Tuinterras op hetzelfde plein. Hier kun je terecht voor een heerlijke lunch of een borrel. Ze hebben hier veel vega(n) opties en het is heerlijk vertoeven in de gezellige binnentuin.

Extra tips van ons: Voor goede koffie met een groot stuk taart ben je bij Honey aan het juiste adres! Dit café heeft een gezellige inrichting mede dankzij de oude meubels en grote planten.

Houd je van Indonesisch eten, ga dan langs Warung Senang. Dit is voornamelijk een afhaalrestaurant maar er zijn ook een aantal tafels binnen- en buiten. Wij hebben hier een smaakvolle en verse Indonesische maaltijd gegeten.

Honey Middelburg

Vlissingen

Het centrum van Vlissingen vonden wij zelf tegenvallen. Er hing niet zo’n historische sfeer als in Middelburg. We begonnen ons bezoek aan Vlissingen met een lunch bij Johnson’s. Dit café heeft veel vegetarische opties en maakt vooral gebruik van lokale producten.

Vervolgens hebben we in Vlissingen een wandeling langs de lange boulevard gemaakt. Vroeger stond er hier een stadsmuur, maar die is afgebroken om ruimte te maken voor nieuwe voorzieningen. Aan het begin van de boulevard staat het standbeeld van Michiel Adriaanszoon de Ruyter, een bekende zeeheld die in Vlissingen is geboren.
In Vlissingen kun je eventueel ook een bezoek brengen aan het Zeeuws maritiem muZEEum als je meer te weten wilt komen over de maritieme historie van Vlissingen.

De boulevard eindigt bij het strandpaviljoen Panta Rhei waar we zijn gestopt voor een drankje voordat we weer terug richting het centrum liepen. Aan deze kant van de boulevard kun je eventueel nog verder lopen door de duinen of via het strand. Hoe verder je hier loopt, hoe rustiger het wordt.

Vlissingen

Dishoek

Dishoek is een kleine badplaats tussen Middelburg en Vlissingen in. In Middelburg of Vlissingen kun je fietsen huren om de omgeving te verkennen. Fiets je langs de kust door de duinen, dan kom je vast en zeker langs Dishoek. Vanuit Vlissingen kun je ook wandelen naar Dishoek, via een wandelroute door de duinen van ongeveer 5 kilometer lang. Vanuit Zoutelande is het 2 kilometer lopen naar Dishoek.

Wij reden ‘s avonds vanuit Middelburg met de auto naar Dishoek om daar de  zonsondergang te bekijken. Kleedje mee, een drankje erbij en genieten maar!
Er is achter de duinen meer dan voldoende parkeergelegenheid en ’s avonds is dit gratis.

Zeeland Zee

Westkapelle

Westkapelle is net zoals Dishoek een klein dorp aan de kust van het schiereiland Walcheren. Westkapelle is de ideale bestemming voor degene die de drukkere toeristische plekken in Zeeland willen vermijden. Westkapelle ligt midden in de natuur, omringd door een dijk en duinen.
Wij bezochten Westkapelle in de zomer voor een dagje strand, een lang en breed zandstrand. Je kunt hier in de winter ook een mooie strandwandeling maken.
Onze tip: Breng een bezoek aan strandpaviljoen Bombaai. Hier serveren ze heerlijke ontbijtjes, lunches & diners en hebben ze een ruime keuze aan dranken.

Een leuke bezienswaardigheid in Westkapelle is de vuurtoren ’t Hoge Licht. Dit was vroeger een kerktoren, maar na een brand in de kerk waarbij alleen de toren in stand is gebleven, is de toren omgebouwd tot vuurtoren. De vuurtoren is te bezoeken op dinsdag, woensdag, donderdag en zaterdag. Voor de tijden kun je contact opnemen met het Polderhuiswestkapelle.nl.

Zeeland Strand

Domburg

Wil je toch naar een kustplaats waar wat meer te doen is? Domburg is de op één na grootste badplaats van Zeeland. De kwaliteit van het zeewater en het strand is hier erg hoog, zo hoog dat Domburg ook wel als heilzame badplaats wordt gezien.

In het historische centrum van Domburg kun je heerlijk lokaal eten en drinken. Loop langs het Oude Stadhuis of bezoek molen Weltevreden, die als inspiratie diende voor bekende Nederlandse schilders.
Wandelen kun je in Domburg natuurlijk langs de kust, maar ook in het natuurgebied De Manteling vind je een mooie wandelroute rondom de Watertoren.

Als je in Zeeland bent en je wilt meer te weten komen over de geschiedenis van de provincie Zeeland dat omringd wordt door water, dan raden wij je aan een bezoek te brengen aan de Deltawerken. De Deltawerken beschermen Nederland tegen het water uit te zee, maar zijn ook gebouwd om ons van drinkwater te voorzien.
De Oosterscheldekering is een onderdeel van de Deltawerken en verbindt de twee andere schiereilanden van Zeeland met elkaar. Bij de Oosterscheldekering ligt Deltapark Neeltje Jans, waar je op een interactieve manier kennis maakt met de geschiedenis van Zeeland. Er worden hier onder andere exposities gehouden en er zijn films te zien over de watersnoodramp.

Beniewd naar onze tips in Zuid-Limburg? Klik dan hier.

Mocht je nog vragen hebben of nog meer tips voor Zeeland willenlaat dan hieronder een reactie achter, stuur ons een berichtje op Instagram @wanderlovers.nl of stuur een mail naar info@wanderlovers.nl

Handig om mee te nemen met wandelen

Middelurg Lange Jan
Middelburg straat
Middelburg gemeentehuis

9 gedachten over “Wat te doen in Zeeland”

  1. Dit geeft me zin om binnenkort eens een uitstapje naar Zeeland te doen! 🤩 De laatste keer dat ik er ben geweest was ik 8 of 9, kan er me dus niet zo veel van herinneren 🙈 Bedankt voor de leuke tips!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *