Tips voor wandelroutes in Nederland onder de 10 kilometer

Tips voor wandelen in Nederland

Tijdens het reizen is onze interesse voor wandelen ontstaan. Verdwalen in steden of juist een wandelroute volgen in een mooi natuurgebied, we doen het graag.
We hebben verschillende plekken verspreid over Nederland bezocht om te wandelen. We blijven ons verbazen over de mooie natuur en de onontdekte plekken in Nederland.
In deze blog kun je onze tips voor wandelroutes in Nederland vinden. We zullen de lijst regelmatig aanvullen met nieuwe wandelroutes.


Drents-Friese Wold, Drenthe 

Het Drents-Friese Wold is een groot natuurgebied bij de grens van Drenthe en Friesland. Vanaf meerdere plaatsen kun je dit natuurgebied betreden om te fietsen of wandelen. Wij zijn gestart bij de plaats Appelscha (typ Canadaweg in op Google Maps) en hebben de wandelroute bij Aekingerzand gelopen, deze heet Kale Duinen en is 5,5 kilometer lang. Op ongeveer de helft van de wandelroute kom je langs een 10 meter hoge uitkijktoren.  Het is leuk om deze te beklimmen om een uitzicht te hebben over het natuurgebied. Je ziet bossen, duinen en water liggen. Een afwisselende omgeving!  
Tip van ons: Rust onderweg even uit op één van de bankjes die langs de wandelroute geplaatst zijn en geniet van de omgeving. 
Let op, ga niet van de paden af want dit is beschermd gebied.


Oostvaardersplassen, Flevoland

De Oostvaardersplassen is een groot natuurgebied in Flevoland, vlakbij Lelystad. Wij hebben onze auto geparkeerd aan de Kitsweg. Hier kun je het informatie centrum vinden met een plattegrond van de wandelroutes en bijbehorende afstanden. Wij kozen voor de route ’t Lange Pad. Tijdens de wandelroute van zo’n 6 kilometer loop je door vlaktes met gras, tussen de bossen. 
Toen wij hier gingen wandelen, kwamen we veel vogelspotters met grote cameralenzen tegen. In dit gebied zijn dan ook veel bijzondere vogelsoorten te spotten. Hiervoor vind je onderweg een aantal uitkijkpunten. Daarnaast heb je kans om wilde paarden en runderen tegen te komen.
De Konikpaarden zijn hier geplaatst om de natuur in balans te houden. We kregen het gevoel alsof we hier door de wildernis liepen, maar het is gewoon in Nederland! 
Wij vonden de Oostvaardersplassen een mooi gebied om te wandelen, wel vonden we het jammer dat we op onze gekozen wandelroute vaak treinen voorbij horen en zagen sjezen
 

Nationaal Park Lauwersmeer, Friesland/Groningen 

Wij bezochten het natuurgebied Lauwersmeer vanuit de stad Groningen. Er zijn in dit gebied een aantal wandelroutes langs de weg te vinden, maar wij reden naar de parkeerplaats bij natuurcamping De Pomp. Hier vandaan begonnen we aan de Diepsterbosroute van vijf kilometer lang. Het eerste stuk van de wandelroute loopt langs (gekapte) stukken bos. Het waaide die dag hard, maar tussen de bomen voelden we de wind nauwelijks. Het volgende stuk van de wandelroute is omgeven door riet. Na dit stond kwamen we bij een kleine heuvel aan waar aan de rechterkant een bankje stond, waar we even stopten en genoten van de rust en de natuur om ons heen. Vervolgens wandeldewe een rondje tussen de rietvelden. 
Tijdens het laatste deel van de wandelroute moesten we een deel over de weg afleggen. Via een stuk gras kwamen we weer op het onverharde wandelpad uit. Vroeger kon je hier niet wandelen omdat hier toen de Lauwerszee was. 
Aan het einde van de wandelroute kun je een stukje afsnijden, maar wij bleven op de route door de blauwe bordjes met witte pijlen te blijven volgen.

Nationaal Park Lauwersmeer

Bruggelen, Gelderland

Wij maakten een stop in het dorpje Bruggelen toen we onderweg waren naar de Veluwe. Wanneer je het dorp weer verlaat, rijd je een landweggetje uit, totdat je voor je akkerland ziet en rechts een parkeerplaats. 
Op het informatiebord bij de parkeerplaats zijn drie verschillende wandelroutes te zien. Wij kozen voor de zwarte wandelroute  van 7 kilometer, maar liepen onderweg een stukje via de blauwe wandelroute. 
In totaal wandelden we zo’n 6 à 7 kilometer. De wandelroute is een beetje heuvelachtig en loopt tussen de bossen. 
Op het informatiebord kun je ook de hoogtepunten op de wandelroutes zien. 
Wij vonden de omgeving hier net zo mooi als op de Veluwe! 

Drimmelen, Noord-Brabant

Het dorpje Drimmelen ligt aan de rand van natuurgebied de Biesbosch. We startten onze wandeling in het dorp. Aan de Biesboschweg in het centrum ligt een parkeerplaats. 
We liepen een wandelroute van 8 kilometer door de polders. 
Na een paar kilometer kwamen we langs het gehucht Oud-Drimmelen, waar we rechts af sloegen. 
Op ongeveer de helft van de wandelroute kwamen we een kleine camping tegen met een bankje ervoor. Hier aten we onze zelfgemaakte lunch om met een volle maag de wandelroute weer te vervolgen. 
Het eerste deel van de ronde liepen we vooral over de weg, het laatste stuk bestond uit fietspaden totdat we Drimmelen weer in liepen. 
Wij vonden het leuk nog even door het oude dorp te lopen, alsof we in de Middeleeuwen waren beland. 

Mastbos, Noord Brabant

Het Mastbos bij Breda is een populair stuk natuur voor de mensen in de omgeving. De wandelroutes lopen afwisselend tussen de grote beuken, naaldbomen en over uitgestrekte heide. Je kunt hier fietsen, hardlopen, wandelen en wielrennen. 
Wij liepen hier het Boswachterspad. Deze wandelroute is 7 kilometer lang. 
Het startpunt vind je vlakbij de parkeerplaats van café de Kogelvanger. 
Vanaf de ingang van het bos loop je deze wandelroute door de gele bordjes met de bruine ree er op afgebeeld te volgen. 
Onze extra tip: Bezoek het Mastbos in de herfst wanneer de bladeren fotogeniek gekleurd zijn en je hier verschillende soorten paddenstoelen kunt spotten!

Willemstad, Noord-Brabant

Je kunt hier een rondje om het fort lopen, maar wij zijn voor een langere wandelroute gegaanWe hebben niet de gehele wandelroute van 10 kilometer gelopen, maar we zijn bij de Fortweg in Heijningen, dat een aantal kilometer bij Willemstad vandaan ligt, geparkeerd en onze wandelroute begonnen. 
Tijdens een ronde van 7 kilometer loop je langs de Sint AntoniegorzenVanuit een soort bunker in de dijk kun je vogels spotten die in het gebied leven. 
Wij krijgen het idee dat we even heel ver bij de bewoonde wereld vandaan waren!

Giethoorn, Overijssel

Giethoorn staat bekend om haar vele kanalen, het wordt ook wel het Venetië van het Noorden genoemd. 
Wij verkenden Giethoorn door een korte wandelroute van 5 kilometer door het dorpje te doen. We parkeerden bij de PLUS supermarkt en liepen vanaf daar richting het water. Aan de linkerkant kwamen we meteen langs de eerste (elektrische) botenverhuur, maar onderweg waren er nog veel meer verhuurbedrijfjes. 
Na een stukje wandelen met op links het bredere kanaal en aan de rechterkant huizen afgewisseld met horecagelegenheden, kwamen we in het centrum dat gebouwd is rondom de kanalen. Giethoorn museum
Elk huis hier heeft een rieten dak en een eigen bruggetje om bij het huis te komen. Heel bijzonder om te zien! Ook hier zitten wat bedrijfjes die bootjes verhuren en er zijn een paar kleine winkels. 
Wanneer je een bootje in Giethoorn huurt, vaar je door de kanalen langs deze huizen. 
De laatste paar kilometer van de wandelroute liepen we door het platteland(schap), terug naar het startpunt. 
 
Extra tip van ons: Wij bezochten Giethoorn op een koude dag in april en zelfs toen waren er wat toeristen om te varen met de bootjes. We raden aan om Giethoorn op een doordeweekse dag of in het laagseizoen te bezoeken als je met een bootje wilt varen, want we kunnen ons voorstellen dat er in de zomerperiode een file aan boten in het water ligt!

Giethoorn bruggetjes Giethoorn wandelen

Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug, Utrecht

Het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug ligt in de provincie Utrecht, niet ver van de stad Utrecht. Wij verbaasden ons er over hoe we vanuit het drukke stadscentrum zo snel midden in de natuur stonden. 
De Utrechtse Heuvelrug is het grootste bos van de Randstad en na de Veluwe het grootse bosgebied van Nederland. Naast bossen vind je er heidevelden, zandverstuivingen en mooie uitzichtpunten 
Er lopen verschillende mountainbike tracks, ruiterpaden en wandelroutes door het gebied. Ook bij vogelspotters is de Utrechtse Heuvelrug populair. 
Je kunt er voor kiezen om een korte wandeling te maken, maar er zijn ook lange wandelroutes, tot 400 kilometer lang. Wij reden naar het Amerongse Bos en kozen voor de zes kilometer lange wandelroute Hoog en Laag. Dit is de wandelroute die op de bordjes onderweg met een blauwe streep wordt aangegeven. 
De wandelroute loopt eerst door het bos en over de Amerongse berglangs een oude grafheuvel. 
Vervolgens liepen we een klein stuk langs een dorpje waarna de route vervolgde langs een natuurgebied, de Amerongse Bovenpolder. Hier liepen we tussen de grazende Galloway runderen. 
Aan het einde liepen we via een trap aan de rechterkant van het pad omhoog, waar een uitkijkpunt voor vogelspotters is gemaakt. Vanaf hier kijk je uit over de uiterwaarden van de polder.  
We parkeerden de auto bij Burgwal 6, naast de sportvelden. Vanaf de Tabaksschuur starten er verschillende wandelroutes.

Utrechtse Heuvelrug map
Extra tip: Wij raden je aan om deze wandelroute in de herfst te lopen, wanneer de bomen hun gekleurde bladeren nog hebben.

Utrechtse Heuvelrug Polder uitzicht

Rhoon, Zuid-Holland

Rhoon heeft meerdere wandel- en fietsroutes te bieden en ligt in een bosrijke omgeving. Wij hebben gewandeld bij Klein Profijt. Je kunt hier uit een aantal wandelroutes kiezen, aangegeven met knooppuntenParkeren doe je bij de Essendijk, bij de golfbaan. 
Vanaf de parkeerplaats loop je eerst terug richting het fietspad. Je komt daar vanzelf de bordjes met de nummers die horen bij wandelroutes tegen. In het natuurgebied liepen we tussen de knotwilgen, bossen en langs de Oude Maas. 
Je kunt de wandelroute eventueel uitbreiden door andere knooppunten te volgen. 
Het pad kan modderig zijn, dus wij raden ook hier aan kaplaarzen aan te trekken, vooral in de natte perioden.

Kinderdijk, Zuid-Holland

Kinderdijk is vooral populair bij buitenlandse toeristen, maar ook als Nederlander moet je de wereldberoemde molens een keer met eigen ogen hebben gezien!  
De wandelroute van 7 kilometer die wij hebben gelopen begint bij het informatiecentrum. 
We volgden het pad tot aan de brug waar de Molenweg en de Kerkweg kruisen. Je loopt hier letterlijk tussen de bekende molens van Kinderdijk, die op de UNESCO Werelderfgoedlijst staan. 
Bij een brug namen we even (lunch)pauze op een bankje en vanaf hier wandelden terug naar het beginpunt te wandelen. Dit punt kun je herkennen aan de fietspaddenstoel. 
Je kunt ook de Molenweg vervolgen en via de Tiendweg terug lopen, dan loop je een rondeDe ronde is ongeveer een halve kilometer langer. 
Je kunt parkeren bij het informatiecentrum, maar als deze parkeerplaats vol is word je naar een ander parkeerterrein gestuurd, dat op nog geen 10 minuten lopen van de wandelroute ligt.

Als je graag nog meer wilt weten over bovenstaande wandelroutes of andere vragen hebt, stuur ons dan een bericht via Instagram @wanderlovers.nl of stuur een mail naar info@wanderlovers.nl

Handig om mee te nemen met wandelen

 

Boek hier op Booking.com je nachtje weg in de Hoeksche Waard

Utrechtse Heuvelrug bos
Lauwersmeer Wanderlovers
Giethoorn
Oostvaardersplassen, Flevoland

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *