Wandelen in de Hoeksche Waard

Tips voor wandelroutes in de Hoeksche Waard

Wij zijn allebei geboren en getogen in de Hoeksche Waard. De Hoeksche Waard is een klein eiland onder Rotterdam. Het eiland bestaat uit een aantal dorpen die zijn omgeven door polders. De Hoeksche Waard heeft nog veel natuurgebieden met mooie wandelroutes, maar dan moet je natuurlijk wel weten waar je moet zijn.
In deze blog delen we onze tips voor wandelroutes in de Hoeksche Waard.

Oud-Beijerland is het grootste dorp van de Hoeksche Waard. Vanaf de parkeerplaats (typ Zalmpad 11, Oud-Beijerland in op Google Maps) bij het Natuurbezoekerscentrum Klein Profijt kun je verschillende wandelroutes maken. Je kunt zelf je route samenstellen, maar er worden op het informatiebord ook een aantal bestaande wandelroutes weergegeven. Ook voor de fiets liefhebbers zijn hier genoeg routes uitgezet. De routes lopen langs de Oude Maas, door de polders en over de dijken.
Naast Klein Profijt ligt het natuurgebied de Staart. Hier kun je wandelen tussen de Schotse Hooglanders en Konikpaarden. Deze wandelroute loopt tevens langs de Oude Maas. Na ongeveer 2,5 kilometer kom je aan in het centrum van Oud-Beijerland. Hier kun je bij één van de horecagelegenheden even pauzeren voor een koffie of een lunch. Ook kun je bij het Natuurbezoekerscentrum terecht voor wat te drinken. Achter het gebouw ligt er een terras met uitzicht op het water.

Klein Profijt

In Numansdorp vind je het natuurgebied Oosterse Bekade Gorzen. Hier hebben wij een wandelroute van ongeveer 6,5 kilometer gevonden. Parkeren kan aan de Ambachtsheerenlaan.
Vanaf de parkeerplek liepen we een privé weg in, aan het einde van deze weg kwamen we uit bij een dijk. Deze dijk loop je op. Aan de linkerkant zie je het natuurgebied en de zee al liggen.
Aan het einde van de dijk ga je links het hek door. De wandelroute loopt richting het Hollands Diep.
De wandelroute loopt door tot aan het water waar je niet meer verder kunt. Vanaf dit punt kun je aan de overkant Willemstad zien liggen.
Vanaf de rotsen keken wij naar de zonsondergang.

Oosterse Bekade Gorzen

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Bij Strijensas ligt natuurgebied de Oeverlanden. Je kunt hier verschillende wandelroutes doenHet gebied is een stuk ongerepte natuur, een polderlandschap dat langzaam is drooggelegd.Natuurgebied de Oeverlanden Uitkijktoren Als je geluk hebt, kom je onderweg Schotse Hooglanders en schapen tegen. Wij kiezen meestal voor het aangelegde pad als we hier gaan wandelen. Dit is een wandelroute van 8 kilometer die deels langs het water loopt.
Onderweg kom je langs een kleine uitkijktoren en een strandje.

Natuurgebied de Oeverlanden Kristel

Onze extra tip: Trek met regenachtig weer kaplaarzen aan. Als het water hoger staat moet je er een paar meter doorheen lopen om verder te kunnen wandelen.
Er staan een paar bankjes op de route waar je kunt genieten van de omgeving of even pauze kunt houden om wat te eten of te drinken.
Laat je afval niet slingeren! 

Handige en duurzame reistip:
Geen plastic meer mee op reis door een shampoo bar! Een Shampoo Bar vervangt 3 plastic flessen en gaat ongeveer 80 wasbeurten mee. Het is milieuvriendelijker en goedkoper dan de ‘normale’ shampoos. Daarnaast zijn de Shampoo Bars zacht en mild voor je haar en volledig Vegan.

Vlakbij Strijensas ligt het dorp Strijen. Ook hier kun je nog ongerepte natuur vinden; het Oude Land. Aan de Hoeksche Weg ligt de parkeerplaats die je als startpunt kunt zien voor deze wandelroute.
Als je het erf op loopt kom je bij een oud gemaal, die nu dient als vogel uitkijkpunt.
Vanaf hier liepen we weer terug naar de parkeerplaats en staken daar de weg over naar het wandelgebied dat met een bord aangegeven wordt
De wandelroute loopt langs een vliet. Na ongeveer een half uur lopen kun je bij het hek weer omdraaien richting de parkeerplek of verder lopen door het volgende stuk natuurgebied (ook aangegeven met een bord).

HOEKSCHE WAARD WANDELEN

Extra tip: Ook voor deze route raden we aan om bij regenachtig weer kaplaarzen aan te trekken.

Nog een tip van ons waar je een leuke wandelroute in de Hoeksche Waard tegen komt is het Natuurgebied Kuipersveer bij Kuipersveer. Dit is een buurtschap, gelegen aan de Oude Maas.
Bij dit dorp ligt een korte, maar mooie, wandelroute. Vanaf de parkeerplaats aan het einde van de Molenweg loop je via links het natuurgebied in.
Dit wandelpad looplangs het water. Aan de andere kant van het water kun je het Griendpad op.
Er is niet altijd een duidelijk pad op deze wandelroute, maar je zult hier niet snel verdwalen.
Op een paar plekken kun je richting het water lopen en genieten van het uitzicht.
Wij verbaasden ons over dit stukje natuur in de Hoeksche Waard!

Natuurgebied Kuipersveer bruggetje Natuurgebied Kuipersveer

Tiengemeten is een eiland in de Hoeksche Waard. Het eiland is lang gesloten geweest voor bezoekers, maar tegenwoordig open. Het eiland is 7 kilometer lang en 2 kilometer breed. Op Tiengemeten kun je alleen komen met een pont, die je in 10 minuten van het vaste land naar het eiland brengt. Bij aankomst op dit prachtige ongerepte eiland ervaar je meteen een gevoel van rust en vrijheid!
Wij kozen er voor om de Beverroute op Tiengemeten te doen.
Dit is een wandelroute van 4,5 kilometer lang. De route start bij het Bezoekerscentrum. Vervolgens loop je met de weg mee richting de Vlietberg, die op het bordje langs het pad staat aangegeven. Vanaf dat punt loop je de route met de klok mee en kom je langs waterrijke gebieden waar bevers zich bevinden. Je kunt je kansen vergroten om bevers te spotten door op zoek te gaan naar knaagsporen van de bevers aan bomen (wilgen). Je kunt deze sporen snel herkennen doordat de bever zijn grote tanden in de boom zet. Ook kun je bever sporen zien aan de grond, door afdrukken van zijn poten en staart. De bever laat met zijn platte staart een duidelijk spoor achter.
Klik hier voor de volledige blog over onze wandelroute op Tiengemeten.

Tiengemeten eiland

In deze blog kun je onze tips voor wandelroutes in Nederland vinden. 

Mocht je nog vragen hebben of extra tips willen, stuur dan een berichtje op onze Instagram @wanderlovers.nl of stuur een mail naar info@wanderlovers.nl

Handig om mee te nemen op reis

Boek hier op Booking.com je nachtje weg in de Hoeksche Waard.

Je kunt ons supporten door een ‘koffie’ voor ons te kopen op de site van Buymeacoffee. Hiermee kunnen wij leuke blogs blijven schrijven tegen een kleine vergoeding.

Natuurgebied Kuipersveer pad
Natuurgebied Kuipersveer Kristel
Klein Profijt hooglanders
Wandelen Tiengemeten

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *