Goedkoop en voorbereid op reis: 6 Budget tips

Voorbereidingen van een reis

Eigenlijk begint de voorpret van een reis al maanden van te voren, of nou ja voorpret, wanneer je weet hoe je jezelf goed kunt voorbereiden op jouw reis en hebt berekend hoe groot het totale budget voor jouw reis is. 
De uitgaven die voorafgaand aan een reis worden gemaakt worden vaak vergeten in het voorbereiden van een reis, maar kunnen wel impact hebben op je totale reis budget. 
Je denkt misschien niet meteen aan deze uitgaven wanneer je een reis gaat voorbereiden, maar de kosten voor de voorbereidingen zijn wel degelijk belangrijke en (soms) grote uitgaven. 
Uit eigen ervaring weten we dat er een hoop op je af komt bij het voorbereiden van een reis. Daarom willen wij jou helpen met deze budget tips voor het voorbereiden van jouw (backpack) reis!

Reizen

Budget

Stel een budget op
Bij
 het voorbereiden van je reis kom je in aanraking met de kosten voor vliegtickets, je uitrusting en eventuele vaccinnaties 
Maar ook tijdens het reizen moet je rekening houden met je budget. Het budget wat je nodig gaat hebben is heel persoonlijk. Je zult elke dag kosten kwijt zijn aan accommodatie, eten en drinken en aan activiteiten. 
Ook heeft bestemming die je kiest invloed op je budget, de dagelijkse kosten per land kunnen namelijk erg variëren. 
Onze tip is om eerst een reis budget vast te stellen, alvorens je de bestemming en de duur van de reis gaat bepalen.

budget reis

Bepaal je bestemming

Je weet inmiddels hoe veel je te besteden hebt. Hoe bepaal je nu waar je heen wilt 
Ten eerste ga je bij jezelf na hoe lang je op reis wilt: een paar weken, een aantal maanden of misschien wil je wel een wereldreis maken van één jaar of langer? 
Als je weet hoe lang je wilt gaan reizen, de bestemming(en) gaan bepalen.  
Wil je door één land reizen of wil je meerdere landen zien? En wil je bijvoorbeeld alleen de toeristische hotspots bezoeken of wil je juist een alternatieve route ontdekken? Of een combinatie van allebei? 
Ten derde moet je rekening houden met het klimaat en de daar bijbehorende seizoenen. In sommige regio’s is er een regen- en droogseizoen. Het regenseizoen is vaak het laagseizoen, waarin de prijzen vaak een stuk lager zijn. In het hoogseizoen betaal je fors meer voor zaken als je verblijf, een huurauto of een georganiseerde tour 

Verzekeringen

Regel je verzekeringen 
Voordat je op reis gaat is het handig om extra verzekeringen af te sluiten, zoals een doorlopende of tijdelijke reisverzekering of een tijdelijke ziektekostenverzekering. 
Ook door het afsluiten van een aanvullende verzekering voor reisvaccinaties kun je een hoop kosten besparen.

Reisverzekering 
Wij hebben voordat we gingen backpacken door Zuidoost-Azië een doorlopende reisverzekering bij de verzekeraar Aegon afgesloten. 
Wij hebben verzekering met een allrisk werelddekking en dekking bij vakantieongevallen bij Aegon afgesloten. 
De allrisk werelddekking van Aegon houdt in dat we in aanmerking komen voor de standaard vergoeding in de hele wereld voor annulering, bagage, geld en geneeskundige kosten.  
De vakantieongevallen dekking hebben we aanvullend bij de allrisk verzekering gekozen. Dit houdt in dat we ook tot een bepaald bedrag verzekerd zijn wanneer we tijdens de reis een ongeval krijgen en blijvende schade hieraan overhouden.

Aegon biedt ook een basis reis verzekering aan met standaard dekking binnen Europa. Je kunt bij de basis verzekering zelf kiezen of je werelddekking en dekking voor geneeskundige kosten, geld en annulering toevoegt.

De reisverzekering bij Aegon kost ons slechts €100 per persoon per jaar. Wij betalen maandelijks premie, maar je kunt er ook voor kiezen om het totale bedrag in één keer te betalen.

We kunnen uit ervaring zeggen dat Aegon een goede verzekeringsmaatschappij is.

We hebben allebei al een keer gebruikt gemaakt van de reisverzekering. Kristel toen ze tijdens het
backpacken door Maleisië van haar moneybag met haar pinpas en contant geld er in was bestolen en Franklin toen tijdens het reizen door Australië het scherm van zijn tablet kapot is gegaan en gerepareerd moest worden.
Beiden hebben we een vergoeding gekregen voor de kosten die we bovengenoemde gevallen kwijt waren. Daarnaast verliep het contact met Aegon ondanks de tijdsverschillen heel soepel.
In de app van Aegon vind je een overzicht van de door jouw afgesloten verzekering en de daarbij behorende polisvoorwaarden.

We kunnen uit ervaring zeggen dat Aegon een goede verzekeringsmaatschappij is.
Extra tip van ons: De eerste vijf jaar dat je verzekerd bent bij Aegon krijg je een loyaliteitskorting op je verzekering. Deze korting loopt elk jaar op.

Ook bij Allianz kun je een tijdelijke verzekering afsluiten voor wanneer je gaat studeren in het buitenland of lang op reis gaat. De Allianz Globetrotter reisverzekering kun je afsluiten wanneer je langer dan één maand op reis gaat. Je kunt de verzekering maximaal twee jaar aanhouden.

De Allianz Globetrotter reisverzekering is onderdeel van Allianz Global Assistance. Dit houdt in dat je Allianz vanuit de hele wereld 24/7 kunt bereiken.
Je kunt bij de Globetrotter reisverzekering zelf je dekking bepalen voor algemene zaken zoals je bagage en ongevallen. Daarnaast kun je eventueel aanvullende dekkingen kiezen, zoals tijdens een wintersport reis.
Bij deze reisverzekering van Allianz zijn standaard gratis extra’s inbegrepen, zoals medisch advies en een voorschot voor wanneer je je pinpas of creditcard kwijt raakt.

Extra tip: Tot de leeftijd van 27 jaar oud krijg je tot 10% korting op de Globetrotter reisverzekering van Allianz.

  • Ziektekostenverzekering 
    Wanneer je voor een langere periode naar het buitenland gaat, kan er worden bepaald dat je een basis zorgverzekering niet mag aanhouden. In dit geval kun je een tijdelijke ziektekostenverzekering afsluiten om toch verzekerd te zijn voor eventuele ziektekosten in het buitenland. 
    Wij hebben een tijdelijke reisverzekering afgesloten als aanvulling op onze Nederlandse zorgverzekering, omdat we landen bezochten waar het onveilig kan zijn en landen bezochten waar de medische zorg duur is. 
    Voor de ziektekosten verzekering kun je het eigen risico zelf bepalen.

    Wij hebben voor zowel het backpacken door Zuidoost-Azië en het reizen door Australië een Tijdelijk in het Buitenland-verzekering bij OOM Verzekeringen  afgesloten. Deze verzekering kun je ook afsluiten als je vrijwilligerswerk in het buitenland gaat doen.

    We waren bij OOM Verzekeringen verzekerd met het voordeligste pakket (Ziektekosten Light) plus een extra tandarts dekking. Het pakket waarmee wij waren verzekerd vergoedde noodzakelijke kosten van onder andere het bezoek aan een huisarts, vervoer per ambulance, een ziekenhuisopname, geneesmiddelen en hulp na een ongeval zoals tandarts kosten.

    Bij het afsluiten van de Tijdelijk in het Buitenland-verzekering kun je kiezen voor een looptijd van maximaal twee jaar.
    De verzekering kun je eenmalig met twee maanden verlengen (mits dit binnen de tweejarige looptijd valt) en kun je ook tussendoor opzeggen.
    Net zoals onze reisverzekering, betaalden wij maandelijks de premie voor onze ziektekosten verzekering. 

    Oom Verzekeringen biedt naast de Tijdelijk in het Buitenland-verzekering ook verzekeringen aan voor studeren- en wonen in het buitenland

Vaccinaties

Aanvullende verzekering voor reisvaccinaties
Nu je de bestemming(en) van jouw (backpack) reis hebt bepaald, kun je op gaan zoeken of je voor jouw bestemming vaccinaties nodig hebt. 
Op de website van de GGD kun je het vaccinatie advies per land vinden. 
Sommige vaccinaties moet je een aantal weken voor vertrek krijgen en soms krijg je van één vaccin meerdere prikken verspreid over een aantal weken, dus houd hier rekening mee

Wij waren niet aanvullend verzekerd voor vaccinnaties voor reisvaccinaties voor onze reis naar Azië, maar we hadden wel meerdere vaccinnaties nodig.
Wij waren aan het
 consult, twee herhaalconsulten en de inentingen die we nodig hadden rond de €350 kwijt. Een aanvullende verzekering is dus geen overbodige luxe als je een aantal inentingen nodig hebt.  
Als je het jaar voorafgaand aan de reis al weet dat je één of meer reisvaccinaties nodig zult gaan hebben, kun je berekenen of het de moeite is om jezelf hier aanvullend voor verzekeren voor het daaropvolgende jaar. Het vergt even wat langere voorbereiding, maar hiermee kun je veel geld besparen!

Plan hier een afspraak of vraag om advies over alle soorten reisvaccinaties op vaccinatiesopreis.nl

Vaccinatie KristelKristel die haar vaccinaties thuis krijgt

Vaccinaties Op Reis heeft 23 locaties in heel Nederland waar je terecht kunt voor reizigersadvies en vaccinaties. Vooral ’s avonds en in het weekend kun je hier terecht. Je krijgt tijdens de afspraak direct je vaccinaties. Maak nu direct online in 2 minuten je afspraak! Wij zijn LCR geregistreerd en hanteren geen toeslagen voor avond- of weekend afspraken. Klik hier voor meer info

Documenten

Regel de vereiste documenten


Ten eerste moet je jezelf altijd kunnen identificeren. Ga je binnen Europa op reis en is een identiteitskaart voldoende of heb je een paspoort nodig?
Wanneer je al in het bezit bent van een paspoort, check dan of deze nog minimaal één jaar geldig is. Bepaalde landen vereisen zelfs dat een paspoort langer dan één jaar geldig is.

Om in bepaalde landen te mogen reizen of werken heb je een toeristen- of werk visum nodig.
Een visum moet je meestal van te voren aanvragen, al zijn er wel landen waar je het toeristen visum bij de grens kunt regelen.
Lees je goed in hoe en wanneer je een toeristen- of werkvisum kunt aanvragen voor de bestemming die jij hebt gekozen, want het kan je een hoop gedoe en geld schelen als je dit van te voren regelt.

Wij hebben voor onze reis allebei een creditcard aangeschaft die je overal ter wereld kunt gebruiken voor betalingen.  Als je pint met je normale bankpas ben je extra kosten kwijt en deze pas werkt vaak niet overal ter wereld.

Extra tip van ons: Franklin had Kristel haar creditcard bij zich en andersom. In het geval dat één van de twee bestolen zou worden of zijn of haar portemonnee kwijt zou raken, had diegene in ieder geval nog een creditcard.

Nog een extra tip: Bij aankomst op het vliegveld pinnen wij altijd ongeveer €100 per persoon in de munteenheid van het land. Het is erg handig om wat contant geld bij je te hebben voor bijvoorbeeld de taxirit van het vliegveld naar je verblijf, het kopen van een bus- of treinticket en voor andere kleine uitgaven. Zo voelen we ons goed voorbereid en beginnen we ontspannen aan onze reis!

Ten slotte raden we je aan om een internationaal rijbewijs aan te vragen als je van plan bent buiten Europa op reis te gaan en daar een voertuig te huren of te kopen.
Het internationale rijbewijs is simpelweg een vertaling van je Nederlandse rijbewijs.
Wij regelden ons internationale rijbewijs bij de ANWB.
Je kunt het rijbewijs alleen persoonlijk aanvragen en dit kost, afhankelijk van de regels van het land waarvoor jij het internationale rijbewijs aanvraagt, €19 of €25.
Je hebt bij het aanvragen van het internationale rijbewijs je Europese rijbewijs en twee pasfoto’s nodig.
Het rijbewijs is één tot drie jaar geldig.
Let op, je moet als je in het bezit bent van een internationaal rijbewijs alsnog altijd je Nederlandse rijbewijs ook bij je hebben!

Wij hebben voordat we gingen backpacken door Zuidoost-Azië geen internationaal rijbewijs aangevraagd omdat we dachten dat we dit niet nodig zouden hebben.
Zowel in Thailand als in Vietnam zijn we op de scooter aangehouden en moesten we een boete betalen.
Uiteindelijk hebben we het wel voor elkaar gekregen dat we niks hoefden te betalen, maar geloof ons, het is een fijner gevoel als je in het bezit bent van een internationaal rijbewijs.

Extra tip van ons: Wij hebben al onze belangrijke documenten voordat we op reis gingen ingescand en deze voor de thuisblijvers op een USB-stick gezet.
Voor onszelf hebben we de document in een online cloud gezet, zodat we altijd de kopieën van onze documenten bij ons hebben, mocht er iets gestolen worden of kwijtraken.Reis documenten

Vliegtickets

Vergelijk de prijzen van vliegtickets
Heb je liever meer zekerheid en boek je de vliegtickets het liefste weken of maanden van te voren of last 
minute? 
Vind je het fijn om je vliegtickets via een tussenpersoon te boeken of zoek je liever zelf naar de goedkoopste vliegtickets? 
En vind je de service tijdens een vlucht belangrijk en vlieg je het liefst met een airlines die veel comfort biedt of wil je niet te veel van je reisbudget besteden aan vliegtickets en neem je genoegen met een lager serviceniveau? 
 
Kortom, genoeg vragen die je jezelf kunt stellen voordat je de vliegtickets voor jouw reis gaat boeken. Ga voor jezelf na wat voor jou belangrijk is. 
 
In deze blog bespreken we de verschillende manieren om vliegtickets te boeken. 

Extra tip van ons: Wees als het mogelijk is flexibel qua data bij het boeken van je vliegtickets. Een paar dagen eerder of later vliegen kan een groot verschil maken in de prijs die je voor de vliegtickets betaalt.

Vliegtuig Wanderlovers.nl

Betaalbare uitrusting

Vergelijk de prijzen van outdoor winkels
Er zijn genoeg 
outdoor winkels en –merken die een breed aanbod hebben aan kleding- en spullen voor op reis. Deze winkels bieden allerlei spullen aan wat je nodig zou kunnen hebben tijdens je reis: speciale (lichtgewicht) kleding, (wandel)schoenen en backpack tassen, maar ook reisaccessoires. 
Wij zijn er achter gekomen dat het niet altijd nodig s om voor de beste (en €€€) merken te gaan.
Sinds dat wij de winkelketen
Decathlon  hebben ontdekt, doen we hier graag aankopen voor onze reizen en wandelingen. 
Decathlon biedt kwalitatieve maar betaalbare uitrusting voor allerlei activiteiten en weersomstandigheden, die is getest door professionals.

 

Daarnaast kun je op Bol.com een ruim assortiment aan outdoor spullen voor elk budget vinden, van kleding en (wandel)schoenen tot aan kampeer benodigdheden.  
 
We raden je wel aan om naar een fysieke winkel te gaan voor het passen van bijvoorbeeld verschillende backpacks of kleding. Comfort is belangrijk op reis! 
Onze extra tip: Doe geen aankopen die je misschien/wellicht nodig denkt te hebben maar waar je wel zonder zou kunnen. Uiteindelijk gebruik je dit soort aankopen vaak toch niet. Dit is ten eerste gewicht dat je voor niks mee sleept en ten tweede zijn zulke aankopen zonde van je budget. 
Als je er uiteindelijk tijdens de reis toch achter komt dat je iets mist, kun je het meestal wel op plek van bestemming aanschaffen.
Summer Sport Store biedt ook erg goede kwaliteit kleding aan en accessoires aan

Klik hier om goede kwaliteit kleding en accessoires te kopen

Inpaklijst

Maak gebruik van een handige inpaklijst
Laten we het maar meteen toegeven: Ook wij nemen vaak meer bagage mee dan we werkelijk nodig hebben en we zijn nog steeds lerende hierin. 
Wij vinden het zelf fijn om als voorbereiding op papier te zetten wat we denken nodig te hebben. We raden aan om voor ongeveer één week aan uitrusting mee te nemen. 
 
Een aantal dagen (of weken wanneer we langer op reis gaan) voorafgaand aan de reis pakken we aan de had van een inpaklijst onze backpack of koffer in. Hierdoor kunnen we bij onszelf nagaan of we iets missen tijdens het inpakken of dat we tot het besluit komen om toch niet die zware trui of spijkerbroek mee te nemen, die ook nog eens veel ruimte in beslag neemt. 
 
Neem in ieder geval kledingstukken mee voor verschillende weeromstandigheden, zoals een dun regenjack, een fleece vest, een korte- en een lange broek, tops met- en zonder mouwen, zwemkleding en stevige (wandel)slippers of sandalen en sportschoenen. 
Het ligt er natuurlijk ook aan naar welk klimaat en in welke tijd van het jaar je reist.   

Hier  kun je onze inpaklijst in PDF downloaden.

Inpaklijst reis

Extra tip van ons: koop een wereldstekker! Wij hebben er één op reis aangeschaft, maar het is natuurlijk fijn als je deze al bij je hebt zodat je niet met een lege telefoon of laptop komt te zitten. 
We zeggen het wel vaker:  Overal ter wereld kun je spullen aanschaffen, wanneer je toch iets vergeten bent! 

Reizen
Tuk Tuk Cambodja


In 
de Blog Budget tips voor tijdens een reis geven we je nog meer budget tips voor tijdens het reizen.

Als je vragen over dit onderwerp hebt, laat dan hieronder een reactie achter, stuur ons een bericht via Instagram @wanderlovers.nl of stuur een mail naar info@wanderlovers.nl

Wanderlovers.nl

2 gedachten over “Goedkoop en voorbereid op reis: 6 Budget tips”

  1. Pingback: Vaccinaties voor op reis - Wanderlovers.nl

  2. Pingback: Warungs Canggu - Wanderlovers.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *