Welk vervoer kies je tijdens het reizen door Australië
Australië is een groot land en de afstanden kunnen gigantisch groot zijn. Vaak ben je in Australië uren onderweg om van de ene bestemming naar de andere te reizen.
In deze blog bespreken we een aantal mogelijkheden van (openbaar) vervoer waarmee je door Australië kunt reizen. Ook geven we je praktische informatie het huren of kopen van je eigen vervoer.
Reizen met de Greyhound bus door Australië
Als je alleen gaat backpacken of (in het buitenland) niet graag een auto of campervan bestuurd, dan raden wij je aan om met de Greyhound bus door Australië te reizen.
De Greyhound bussen vertrekken op vaste tijden en je kunt zelf kiezen waar je uitstapt en hoe lang je ergens blijft.
Je hoeft je als je gebruik maakt van dit vervoersmiddel dus niet druk te maken over hoe je van de ene plek naar de andere komt, maar je bent wel afhankelijk van de routes die door de Greyhound bussen worden gevolgd.
In de Greyhound bussen is er gratis wifi en zijn er oplaadpunten voor je elektrische apparaten.
Je kunt bij Greyhound gemakkelijk online een stoel reserveren. Ook zul je snel contact hebben met andere reizigers doordat je samen uren in het voertuig doorbrengt.
Op de website van Worldwidecampers kun je eenvoudig een gratis en vrijblijvende camperhuur offerte samenstellen.
Worldwidecampers werkt met een groot aantal camperverhuurders samen in Australië, Amerika, Canada, Nieuw-Zeeland, Zuid-Amerika, Zuidelijk Afrika en Europa.
Het huren van een auto of campervan in Australië
Een voordeel van het huren van een auto of campervan is dat je geen tijd kwijt bent aan het zoeken naar een betaalbaar en betrouwbaar vervoer. Ook ben je verzekerd van een goed onderhouden voertuig.
Wanneer je onderweg vragen hebt of er iets stuk gaat, dan kun je contact opnemen met het verhuurbedrijf.
Een nadeel is dat je voor het huren van een auto of camper een hoop geld kwijt kan zijn, dat je niet meer terug krijgt. Voor extra’s zoals een tafel en stoelen of een extra deken moet je vaak extra betalen.
Daarnaast wordt er een bedrag bovenop de prijs berekend wanneer je het gehuurde voertuig bij een andere vestiging weer wilt inleveren.
Voor het huren van een voertuig geldt vaak dat het goedkoper is om in het laagseizoen te reizen. Soms scheelt het ook in de prijs wanneer je een aantal maanden van te voren boekt.
Dit zijn volgens ons de meest bekende en betrouwbare auto- en campervan verhuurbedrijven in Australië:
- Apollo Campervans. Apollo zit verspreid over heel Australië, van het westen tot aan de oostkust. Eigenlijk hebben ze maar één goedkoop voertuig in hun aanbod, de Hitop Camper. Deze campervan is een automaat en de grootte is ideaal voor twee personen.
Je kunt bij Apollo een gehuurd voertuig aan het einde van je reis tegen betaling bij een andere vestiging inleveren.
Naast de budget campervan biedt Apollo ook auto’s, luxe campers en 4WD’s aan. - Britz Campers & 4WDs. Britz zit net zoals Apollo verspreid over heel Australië en heeft ook 4WD’s in hun aanbod.
Het voertuig bij een andere vestiging weer inleveren is ook bij Britz mogelijk.
De goedkoopste campervan is de 2 Berth Hitop.
De overige campervans zijn ook meteen een stuk groter, geschikt voor grotere reisgezelschappen.
Voor het huren van een 4WD moet je een offerte aanvragen.
- Jucy Rentals. Dit bedrijf is alleen aan de oostkant van Australië gevestigd, van Cairns in het noorden tot aan Adelaide in het zuiden. De meeste vestigingen van Jucy liggen vlakbij een vliegveld.
Jucy Rentals heeft meerdere opties voor reizigers met een kleiner budget. Een aantal voertuigen die verhuurd worden door Jucy zijn omgebouwde auto’s.
Ook bij Jucy kun je een voertuig voor zowel retour als een enkele reis boeken.
- Travellers Autobarn. Dit bedrijf kun je vinden in zes steden in Australië.
Travellers Autobarn heeft twee goedkopere campervans in hun aanbod, de Chubby en de Kuga (waar je in kunt staan).
Ook Travellers Autobarn geeft je de optie om het voertuig bij een andere vestiging in te leveren, je krijgt 24/7 pechhulp en ze geven je 10% korting op (premium) campings.
Extra tip van ons: Ga bij jezelf na of je een self contained voertuig wilt huren, of dat dit voor jou geen vereiste is.
Wanneer een voertuig self contained is, betekent dit dat je niet afhankelijk bent van voorzieningen op een camping. In het voertuig is dan een (draagbaar) chemisch toilet aanwezig. Hierdoor mag je vrij staan en hoef je niet op een camping te kamperen.
Er zit een speciale sticker op het voertuig waaraan je kunt zien dat het voertuig self contained is.
Voor het huren van een self contained campervan betaal je een hogere prijs, maar tijdens het reizen bespaar je wel de kosten van het overnachten op campings.
Autoverhuur bedrijven bieden meestal ook een autoverzekering aan. Wij regelden onze autoverzekering zelf. Later in deze blog vertellen we je hier meer over.
Het kopen van een auto of campervan in Australië
Wij wisten voordat we door Australië gingen reizen en werken al dat we daar een voertuig wilden gaan kopen.
We deden in Nederland al inspiratie op door naar voertuigen te zoeken die op Gumtree te koop stonden.
Je kunt er voor kiezen om zelf een bus te verbouwen, bijvoorbeeld een bus die gebruikt is door een bouw- of vervoersbedrijf.
Je kunt ook voor een al verbouwde campervan gaan, zoals wij deden. Je bent in het laatste geval wel wat meer kwijt dan wanneer je een lege bus koopt, maar het scheelt een hoop tijd en werk.
Als we door Nieuw Zeeland gaan reizen zouden we wel graag onze eigen bus willen verbouwen, omdat we nu weten wat onze eisen aan een campervan zijn.
Er zijn een aantal punten waar je op moet letten bij het kopen van een voertuig:
- Het aantal kilometers op de teller. Wij hielden 300.000 kilometer als bovengrens aan.
Hoe hoger het aantal kilometers, hoe meer kans dat er onderdelen vervangen moeten worden of dat het interieur versleten is.
- Het jaar waarin het voertuig is gebouwd. Hoe ouder het voertuig, hoe meer kans op onverwachte mankementen of storingen. Daarnaast kan het zijn dat garages geen onderdelen voor jouw bus meer kunnen bestellen.
- Het merk. Bepaalde automerken staan nu eenmaal beter bekend dan andere.
Onze voorkeur ging voor de aankoop van een voertuig uit naar een Japans merk (Toyota, Mazda, Mitsubishi). Deze merken zijn betrouwbaar en de onderdelen zijn over het algemeen overal verkrijgbaar.
Daarnaast kun je een voertuig van één van deze merken vaak weer tegen een goede prijs verkopen.
- Roestplekken en andere zichtbare mankementen. Voordat degene van wie jij het voertuig koopt deze kan verkopen, moet er een soort APK-keuring uitgevoerd worden.
In Australië heet dit een Roadworthy Certificate. Er wordt bij deze keuring bijvoorbeeld gecheckt of de lichten werken en de banden, het frame en de ramen worden geïnspecteerd. Ook wordt er een korte testrit gemaakt.
Hoe minder mankementen er zijn bij de aankoop, hoe kleiner de kans dat je voertuig wordt afgekeurd en je veel geld moet gaan uitgeven aan reparatiekosten.
Sommige verhuurbedrijven, zoals Travellers Autobarn en Britz, verkopen hun campervans nadat deze een aantal jaar voor de verhuur zijn gebruikt.
Een voordeel van het kopen van een campervan die gebruikt is voor de verhuur, is dat zo’n voertuig goed onderhouden is.
Het nadeel hiervan is dat er meestal al veel kilometers op de teller staan. Hierdoor zal het moeilijker zijn om de campervan voor een goede prijs door te verkopen.
Wij raden je aan om rustig de tijd te nemen om een aantal auto’s of campervans te bekijken, zodat je genoeg vergelijkingsmateriaal hebt.
Daarnaast kun je jezelf afvragen welke aspecten jij belangrijk vindt, een goed matras, een keuken in de campervan of bijvoorbeeld een extra accu?
Als je eenmaal op het punt staat een voertuig te kopen, laat deze dan eerst bij een garage nakijken. Zo kun je voorkomen dat je voor onverwachte (onderhouds)kosten komt te staan.
Je kunt er overigens nooit 100% zeker zijn dat er tijdens het reizen geen mankementen optreden, want dit kan bij elk voertuig gebeuren.
Rego & verzekering in Australië
Elk voertuig in Australië dat de weg op gaat moet een geldig Rego hebben.
Het beste is om een voertuig te kopen waar een Rego (registratie) bij zit die nog een paar maanden geldig is, anders moet jij bovenop de aankoopprijs meteen de volgende periode van 3, 6 of 12 maanden betalen.
Je bent verplicht om het voertuig na aankoop op jouw naam te laten zetten. Dit doe je bij het Department of Transport and Main Roads.
Heb je een kenteken uit West-Australië, dan kun je het proces ook online doen.
Bij het registreren geef je ook de aankoopdatum op en de prijs waarvoor je het voertuig hebt gekocht.
Als je het voertuig op jouw naam hebt gezet, ontvang je een document waarop staat vermeld dat het voertuig jouw eigendom is.
Bij het registratienummer van jouw voertuig zit een meestal standaard verzekering. Deze verzekering zorgt voor compensatie aan gewonden of doden wanneer jouw voertuig bij een ongeluk is betrokken.
Wij kozen ervoor om een extra verzekering af te sluiten voor schade aan eigendommen van derden bij AAMI. De verzekering biedt dekking voor schade die jij met jouw voertuig veroorzaakt aan het voortuig van iemand anders.
AAMI is een bekende en betrouwbare verzekeringsmaatschappij. Wij betaalden AUD$18.50 per maand voor onze verzekering, wat neerkomt op ongeveer €12 per maand.
Vergeet niet om de verzekering weer stop te zetten wanneer je het voertuig weer verkoopt, dit is vaak gemakkelijk en snel te doen door even te bellen.
Als je graag nog meer tips voor Australië wilt of vragen hebt, laat dan hieronder een reactie achter, stuur ons een bericht via Instagram @wanderlovers.nl of stuur een mail naar info@wanderlovers.nl
Op de website van Worldwidecampers kun je eenvoudig een gratis en vrijblijvende camperhuur offerte samenstellen.
Worldwidecampers werkt met een groot aantal camperverhuurders samen in Australië, Amerika, Canada, Nieuw-Zeeland, Zuid-Amerika, Zuidelijk Afrika en Europa.