Recept voor Indonesische vegan gado gado
Gado gado is een gerecht waarmee we op het eiland Java in aanraking kwamen. De Indonesische versie van het gerecht bestaat traditioneel uit groenten, een gekookt ei, tahoe of tempeh geserveerd met lontongrijst of kupat en pindasaus.
In Indonesië wordt gado gado vaak koud gegeten, maar wij vinden het persoonlijk lekkerder wanneer het nog warm is.
In deze blog delen we ons eigen recept, zodat je jezelf even kunt wanen in het tropische Indonesië! Ons recept is veganistisch, maar je kunt de gado gado ook serveren met een gekookt ei.

Ingrediënten vegetarische gado gado voor twee personen:
100 gram rijst naar keuze (wij gebruiken het liefste pandan rijst)
2 middelgrote (zoete) aardappels
300 gram sperziebonen
125 gram taugé
200 gram tempeh of harde tofu
één teentje knoflook
sojasaus om de tempeh of harde tofu te marineren
Optioneel: 1 theelepel sambal
olijfolie om in te bakken
Ingrediënten voor de pindasaus:
2 eetlepels pindakaas
200 milliliter kokosmelk
scheut sojasaus
1 theelepel korianderblad (potje)
1 theelepel kurkuma
Optioneel: 1 theelepel sambal
Optioneel voor vegetariërs:
2 eieren
Bereiding vegetarische gado gado:
1. Schil de (zoete) aardappels, snijd ze in kleine stukken en kook deze beetgaar.
2. Kook de sperziebonen ongeveer 10 minuten.
Optioneel voor vegetariërs: kook de eieren.
3. Snijd de tempeh of tofu in blokjes en marineer deze in een bakje samen met een gesneden teentje knoflook, sojasaus en eventueel wat sambal.
4. Kook de rijst volgens verpakking. Soms moet je de rijst nog uitlekken, soms heeft de pandanrijst al het vocht opgenomen.
5. Meng de pindakaas, kokosmelk, een scheut sojasaus, koriander en de kurkuma in een pannetje en zet dit op laag vuur. Roer af en toe door de saus heen zodat de pindakaas zich mengt met de rest van de ingrediënten.
6. Als de sperziebonen bijna gaar zijn, draai dan het vuur uit en hang een vergiet boven de pan en doe hier de taugé in. Stoom voor zo’n 3 tot 5 minuten. Houd de groenten vervolgens (samen) warm in een pan met een deksel er op.
7. Bak de (zoete) aardappels in een bakpan met olie op middelhoog vuur. Voeg de tempeh of tofu toe aan de pan waarin je de aardappels bakt of bak het in een aparte pan. Bak de aardappels en tempeh of tofu totdat ze goudbruin kleuren.
8. Serveer de gebakken (zoete) aardappels, tempeh of tofu en de sperziebonen met daarbovenop de taugé verspreid op een bord.
Optioneel voor vegetariërs: schil de eieren, snijd ze door het midden en leg deze in het midden van de borden bovenop de andere ingrediënten. Schenk nog wat sambal over het ei naar smaak.
9. Serveer de gekookte rijst en de pindasaus apart.
Selamat makan! (Eet smakelijk!)
Meer inspiratie nodig voor wereldse recepten? Kijk dan op onze Recepten pagina.
We vinden het leuk als je ons laat weten wat je van dit recept vind! Laat hier onder een reactie achter, stuur ons een berichtje op Instagram @wanderlovers.nl of mail naar info@wanderlovers.nl
Bekijk ook één van onze andere recepten:
Bestel al je ingrediënten op ah.nl