8 Handige tips voor duurzaam reizen

Tips voor duurzaam reizen

Wat is duurzaam reizen? Duurzaam reizen houdt in dat je rekening houd met de mensen en cultuur, het milieu en de lokale economie.  
Het maken van reizen en met name het maken van verre reizen, heeft geen goede reputatie wat betreft duurzaamheid. Toch kun je als reiziger je reis op verschillende aspecten zo duurzaam mogelijk maken. Dit doen wij door bewuste keuzes te maken.  
Maar wat houdt dit in? 
In deze blog geven we je 8 handige tips voor duurzaam reizenEen aantal van deze tips kun je ook toepassen in het dagelijks leven!

Duurzaam reizen wanderlovers
  • Laten we beginnen bij het voorbereiden van je reis. Voordat je gaat reizen regel je het vervoer naar je bestemming en boek je een accommodatie voor minstens de eerste paar nachten.

    Je kunt er ten eerste voor kiezen om voor een kortere reis dichterbij huis te blijven. Wij zijn er tijdens het afgelopen jaar achter gekomen dat ook Nederland  mooie plekken heeft waarvan we het bestaan niet eens af wisten! 
    Als je binnen Europa gaat reizen kun je overwegen om met de trein in plaats van met het vliegtuig te reizen. Dit bespaart een hoop CO2 uitstoot en is dus duurzamer. 
    ANWB is Travelife gecertificeerd. Dit houdt in dat de organisatie samenwerkt met onder andere lokale accommodaties, transport en reisbureaus. Hiermee investeert de ANWB in duurzaam reizen. 
     
    Ga je een verre reis maken, dan ontkom je op dit moment niet aan het reizen per vliegtuig. Als je dan toch met het vliegtuig reist, overweg dan om een langere periode te gaan reizen, als dit voor jou mogelijk is. Wanneer je jezelf langzamer verplaatst op bestemming, zorg je vanzelfsprekend ook voor minder CO2 uitstoot. 
     
    Let er bij het boeken van vliegtickets op dat je een rechtstreekse vlucht boekt, wanneer dit mogelijk is. Een vliegtuig verbruikt namelijk bij het opstijgen en landen de meeste brandstof. Wanneer jij dus meerdere tussenlandingen hebt, zorg je tijdens die ene reis al voor veel meer brandstofverbruik.  
    Daarnaast raden wij je aan om gewoon Economy class te vliegen, want de stoelen in deze klasse nemen een stuk minder ruimte in dan die in de Business class, waardoor er meer passagiers in een vliegtuig passen.  
    KLM heeft een aantal jaren geleden CO2ZERO geïntroduceerd. Dit houdt in dat je als passagier ervoor kunt kiezen om een extra bedrag bovenop de prijs van het vliegticket te betalen, dat KLM investeert in duurzame projecten zoals het planten van bomen. 
    Daarnaast past KLM duurzaamheid toe door de uitstoot van schadelijke brandstoffen te beperken en gebruik te maken van biobrandstof en zuinige vliegtuigen en door het optimaliseren van hun vliegroutes. 
    Lees hier meer over duurzaam reizen met KLM. 
     
    Wij verblijven vaak bij een kleinschalige accommodatie zoals een homestay. Hiermee steunen we de lokale bevolking, want op deze manier wordt er ter plaatse werkgelegenheid gecreëerd.   
    Als je zo duurzaam mogelijk wilt reizen, vermijd dan all-inclusive accommodaties die onderdeel zijn van een internationale keten. De lokale bevolking profiteert hier nauwelijks van en je ziet veel minder van de bestemming en de lokale cultuur. 
    Daarnaast zijn grote hotelketen vaak gevestigd op een populaire bestemming en gericht op het massatoerisme. Dit is niet erg duurzaam, want hierdoor komt het toerisme naar één plek en kan de rest van de bevolking van het land er niet van profiteren. 
     
    Als je niet zelf je vliegtickets en accommodatie wilt regelen, boek dan bij een duurzame reisorganisatie zoals Better Places en Koning AapDeze reisorganisaties lichten op hun website duidelijk toe hoe zij duurzaam en verantwoord reizen toepassen.

    Koningaap - Groepsreizen en Familiereizen
    Bij de accommodatie kun je duurzaamheid toepassen door bijvoorbeeld de kraan niet overbodig lang aan te laten staan en je handdoeken niet elke dag te laten verschonen. Wij denken altijd: we drogen ons af als we schoon uit de douche komen, dus waarom zouden we onze handdoek al naar één keer gebruiken weer in de was gooien? 
    Een extra tip van ons is om je handdoek wel ergens uit te hangen, zodat hij kan drogen en niet gaat stinken ;).
Vliegtuig

Handige en duurzame reistip:
Geen plastic meer mee op reis door een shampoo bar! Een Shampoo Bar vervangt 3 plastic flessen en gaat ongeveer 80 wasbeurten mee. Het is milieuvriendelijker en goedkoper dan de ‘normale’ shampoos. Daarnaast zijn de Shampoo Bars zacht en mild voor je haar en volledig Vegan.

  • Je hebt het vervoer en de accommodatie uitgekozen. Nu ga je jezelf voorbereiden op het inpakken. Heb je nog geen backpack of een koffer? Vraag dan in je omgeving of je deze van iemand kunt lenen. Dit is duurzamer dan het aanschaffen van een nieuw bagagestuk. 
    Wij raden je aan om niet te veel spullen mee te nemen, vooral niet als je gaat vliegen. Minder bagage betekent minder gewicht, waardoor het vliegtuig ook minder brandstof uitstoot. 
    Extra duurzaamheid tip: Neem kleding mee die je bij elkaar kunt wassen. Dit scheelt weer meerdere wasjes draaien! 
    Daarnaast hebben wij altijd een duurzame waterfles bij ons. We hebben inmiddels een hekel gekregen aan plastic waterflesjes die je na één of een paar keer gebruiken weer weg moet gooien.

    Extra tip van ons: In Australië kochten we een fles met een verwisselbaar waterfilter er in, waardoor we de aardachtige smaak die er daar en in bepaalde andere landen aan het water zit niet proefden.
     
  • Wij boeken tijdens het reizen niet vaak tours, omdat we het leuk vinden om zelf op avontuur uit te gaan. Maar áls we een tour boeken, dan doen we dit bij een lokaal reisbureau. Een lokale gids weet vaak de mooiste (onontdekte) plekken op de bestemming te vinden. 

    Als we een lokale attractie of tour boeken, proberen we altijd rekening te houden met duurzaamheid. We doen bijvoorbeeld een fietstour, kookcursus of nemen een surfles waardoor het milieu niet wordt geschaad en we de lokale cultuur leren kennen.

     
  • We verblijven tijdens het reizen liever langer op één plek om de lokale cultuur te leren kennen in plaats van alleen de toeristische trekpleisters op een bestemming te bezoeken en weer verder te reizen. 
    Doordat we meerdere dagen op één bestemming blijven, steunen we direct de lokale bevolking. We boeken dan een lokale accommodatie en eten bij lokale restaurants, zoals de warungs in Indonesië. Hier wordt gekookt met lokale ingrediënten die niet vanuit een ander land of werelddeel verscheept moeten worden. Daarnaast steun je ook hiermee weer de lokale bevolking! 
    Sinds een aantal jaar eten wij zowel in het dagelijks leven als op reis vegetarisch, deels voor de dieren, deels voor het milieu en onze eigen gezondheid. Ook zijn vegetarische maaltijden vaak goedkoper. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om minder vlees te gaan eten. Dit scheelt weer in je reisbudget 
     
  • De bestemming verkennen doen we zo veel mogelijk wandelend of op de fiets. Dit is beter voor het milieu en voor je eigen gezondheid. Daarnaast is dit ook geen aanslag op ons dagelijkse budget! 
    Als we tijdens het reizen langere afstanden afleggen, maken we vooral gebruik van het openbaar vervoer. Dit is een stuk duurzamer dan het huren van een taxi.    
     
  • Een tip van ons waar je wellicht nog nooit over hebt gehoord: Gebruik zonnebrandcrème die geen microplastics en schadelijke stoffen (in het bijzonder Oxybenzone/Benzophenone 3) bevat. Deze stoffen zijn erg schadelijk voor het leven in zee. Als je een duik- of snorkeltour boekt, raak dan tijdens het duiken of snorkelen het koraal niet aan. 
     
  • We bezoeken inmiddels geen dierentuinen meer, maar bekijken de dieren liever in het wild, eventueel met een lokale tour. 
    Daarnaast kopen we nooit souvenirs die gemaakt zijn van (beschermde) dieren of planten, zoals slangen en koraal. 
     
  • Ten slotte willen we je meegeven om altijd een (canvas) tas bij je te hebben, waar je je afval in mee kunt nemen als er ter plekke geen prullenbakken te vinden zijn. Laat je afval in ieder geval nooit slingeren!

Als je nog vragen over duurzaam reizen hebt of iets wilt toevoegen, laat dan hieronder een reactie achter, stuur ons een bericht via Instagram @wanderlovers.nl of mail naar info@wanderlovers.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *