Tips voor 4 weken backpacken in Thailand: Onze route voor een rondreis door Thailand

Tips voor backpacken in Thailand

Wij vlogen vanuit Maleisië naar Thailand. 
In Thailand reisden we van het noorden naar het zuiden van het land. In het noorden en midden van Thailand maakten we kennis met de Thaise cultuur. In het zuiden van Thailand namen we een korte vakantie van het backpacken op het eiland Koh Lanta. 
In deze blog delen we onze backpack route door Thailand en geven we je tips voor bezienswaardigheden. 

Chiang Mai

Voor Thailand hoef je als inwoner van Nederland van te voren geen toeristenvisum aan te vragen, tenzij je langer dan 30 dagen in het land wilt verblijven. 
Vanaf Kuala Lumpur vlogen we via Bangkok naar Chiang MaiChiang Mai ligt in het noorden van Thailand en kun je eigenlijk wel de culturele hoofdstad van Thailand noemen. 
We wisten van te voren al dat er in Chiang Mai veel te beleven zou zijn, dus we hadden besloten om hier een paar dagen te blijven. 
 
In Chiang Mai verbleven we in het gezellige hostel Absolute House, gerund door een jong en vriendelijk Thais stel. 
Een aanrader voor wanneer je als backpacker in Chiang Mai verblijft. 
 
Vlakbij het hostel vonden we een straat met veel street food kraampjes, waar we een aantal keer ’s avonds voor weinig geld lekker en goedkoop Thai hebben gegeten.   
 
Op onze eerste volle dag in Chiang Mai zijn we naar het centrum gelopen waar vele tempels te bewonderen zijn. We vonden de ene tempel nog mooier dan de andere. 
Wij vonden het indrukwekkend om bij de tempels naar de gebeden van de monniken te luisteren, alsof ze een versje zongen. 
 
In het centrum boekten we tickets voor een kickboks wedstrijd voor die avond. 
In Thailand is deze sport, die daar Muay Thai wordt genoemd, erg populair. 
Onder het genot van een biertje hebben we onze ogen uitgekeken gekeken naar de fanatieke Thaise boksers.  


De volgende dag huurden we een scooter om naar Wat (tempel) Phra That Doi Suthep te rijden. 
Onderweg naar de tempel stopten we ergens op de berg waar een kraampje stond met fruit. Op deze plek hadden we ook meteen een mooi uitzicht over Chiang Mai en de omgeving.  
 
Boven aan de berg bij Wat Phra That Doi Suthep aangekomen, moet je nog een bijzondere trap op lopen lopen. De tempel zelf is prachtig versiert met goud. 
Het was erg druk bij de tempel, maar het is dan ook onder de reizigers een populaire bezienswaardigheid in Chiang Mai. 
Ondanks is de drukte is Wat Phra That Doi Suthep de moeite waard om te bezoeken! 
Onze tip: Breng ’s morgens vroeg met zonsopkomst een bezoek aan Wat Phra That Doi Suthep, wanneer er nog geen hordes toeristen aanwezig zijn. 


Vervolgens reden we door naar de Grand Canyon. Hier kun je van een klif springen en zwemmen in het helder water. 
Kristel zou dit nooit van haar leven meer doen, doordat ze verkeerd sprong (niet met rechte benen als een ‘potlood’ maar in kleermakerszit), had ze een week last van blauwe billen… Zie het als een advies ;). 
Desondanks vonden wij dit een leuke activiteit om de rest van de dag mee te vullen.  


In Thailand zijn er veel olifanten parken waar je op bezoek kunt gaan. 
Na een zoektocht door de folders die we hadden gevonden, kwamen we uit bij het Elephant Retirement Park. We boekten hier een georganiseerde tour en werden bij ons hostel opgehaald.  
Toen we in het park aankwamen, kregen we eerst informatie over de olifanten. We zouden de olifanten eten gaan geven, met modder een massage geven (de modder is tegen de muggen) en ze wassen. Elke olifant heeft hier een eigen trainer, die zelf ook op het park woont. 
De olifanten kregen in dit park naar ons idee genoeg vrijheid om rond te lopen.  
 
De olifanten die op zo’n park rondlopen zijn gered van stropers of gekocht van het circus. 
De overheid probeert deze praktijken tegen te gaan, maar dat kost veel geld. 
Er is een aantal parken waarover wordt geschreven dat de olifanten daar niet goed worden behandeld en ze alleen maar als toeristische attractie worden gebruikt, dus lees je hierover in voordat je zomaar iets boekt bij een reisbureau. 
 
‘s Avonds liepen we naar de Night Bazaar. Dit is een grote overdekte markt met wel drie andere markten er omheen. 
Daarnaast wordt er in Chiang Mai op zaterdag avond de Saturday Night Market gehouden. Je kunt op de markten vooral souvenirs kopen en er is genoeg keuze aan streetfood. 
Wij bestelden meestal bij verschillende kraampjes een gerecht om te delen. Op deze manier maakten we kennis met de lokale keuken. 


Tijdens het backpacken in Zuidoost-Azië wilden we graag ergens een kookcursus gaan doen. De Thaise keuken was tot nu toe onze favoriet, dus we besloten in Chiang Mai een kookcursus te boeken. 
 
We kozen voor een kookcursus van een halve dag bij Mama Noi. 
De cursus begon op de lokale markt, waar we ingrediënten kochten voor de maaltijden later die dag. Vervolgens werden we bij de boerderij van Mama Noi gebracht, die midden in de natuur ligt 
Het bezoek aan de boerderij begon met een rondleiding door de moestuin en er werd over de geschiedenis van de boerderij verteld. 
Daarna konden we per gang ieder één gerecht uitkiezen. Degenen die voor een hele dag hadden geboekt, mochten ook een dessert maken. 
Ten slotte maakten we Thaise thee.  
Na afloop van de kookcursus kregen we een kookboekje mee om de gerechten thuis te kunnen maken. 
We vonden dit een zeer geslaagde dag en raden Mama Noi aan als je in Chiang Mai een kookcursus wilt gaan volgen tijdens je backpack reis. 

Pai

Bij het hostel in Chiang Mai hebben we een scooter voor een paar dagen kunnen huren om naar Pai te rijden. De meeste backpackers reizen met een mini van van Chiang Mai naar Paimaar wij hadden al vaak gehoord dat veel mensen misselijk in de busjes worden door de vele haarspeldbochten onderweg naar Pai. 
 
Na een uur rijden pauzeerden we om wat te drinken. Onderweg kwamen we genoeg cafés en benzinestations tegen.  
Net voor Pai reden we over de Memorial Bridge, het is de moeite waard om hier even te stoppen en te genieten van de omgeving. 
Na drie uur rijden kwamen we aan in PaiBij aankomst in Pai hadden we een beetje last van stijve benen en billen, maar alles beter dan wagenzieke medepassagiers! 
 
We verbleven bij Day Off GuesthouseWe kunnen hier heel kort over zijn: dit guesthouse raden we niet aan. De kwaliteit van de kamers was niet goed in vergelijking met andere accommodaties in dezelfde prijsklasse. 
 
We besloten ‘s avonds naaPai Walking Street te gaan, waar een Night Market gehouden werd. Er stonden op de markt veel kramen met souvenirs en streetfood. 
Er liepen in het centrum van Pai vooral backpackers rond en de sfeer was een stuk relaxter dan in Chiang Mai. 
 
De volgende morgen zijn we vroeg naar de Sai Ngam hot springs gereden. We zaten heerlijk in het warme water midden in de jungle van Pai en smeerden ons in met de modder. 
Als je vroeg naar de hot springs gaat, heb je kans om ze voor jezelf alleen te hebben. 


Die middag wilden we het rustig aan doen en bezochten de Fluid Swimming Pool. 
Voor een kleine entree mag je hier de hele dag gebruik maken van de faciliteiten. 
Er werd muziek gedraaid en we hebben heerlijk gezwommen, gelegen en gegeten. 
 
Later op de dag reden we naar Pai Land Split op het land van een boer. Er zijn hier meerdere scheuren in de aarde ontstaan door een aardbeving en aardverschuivingen. De boer heeft er een toeristische attractie van gemaakt. Hij geeft rondleidingen over het land en biedt de bezoekers een lokaal drankje en snacks aan. 
Bij de uitgang kun je een gift achterlaten. Je steunt hiermee boer en zijn familie, aangezien dit een deel van hun inkomen is. 


We sloten de dag af met een zonsondergang bij Pai Canyon. Je hebt hier een prachtig uitzicht over de omgeving van Pai. 
Pai Canyon is een kloof van een ravijn waar je over heen kunt wandelen. Je kunt best ver het de kloof op lopen, maar de paden worden wel steeds smaller. 
Wij besloten op een veilige afstand van de klif toe te kijken. 
Onze tip: Kom hier ook weer op tijd heen, zodat je nog een goed plekje uit kunt zoeken voor de zonsondergang.

Reisverzekering nodig?
De Allianz Globetrotter reisverzekering is onderdeel van Allianz Global Assistance. Dit houdt in dat je Allianz vanuit de hele wereld 24/7 kunt bereiken.
Je kunt bij de Globetrotter reisverzekering zelf je dekking bepalen voor algemene zaken zoals je bagage en ongevallen. Klik hier voor meer informatie.

Tot de leeftijd van 27 jaar oud krijg je tot 10% korting op de Globetrotter reisverzekering van Allianz.

Sukhothai

Vanuit Pai moesten we weer terug rijden naar Chiang Mai om de scooter bij het hostel af te leveren. 
Onderweg naar Chiang Mai werden we voor de eerste keer aangehouden door de politie. Omdat we geen internationaal rijbewijs hadden, moesten we een (kleine) boete betalen. Dit was gewoon pech hebben, want bij alle andere politie posten mochten we gewoon doorrijden. We gaven dit aan en daardoor mochten we alsnog doorrijden,  zonder een boete te betalen. 
 
Bij aankomst iChiang Mai hadden we er zo’n vijf uur reizen op zitten, samen op één scooter, dus we besloten om nog een nacht in het hostel te boeken. 
De eigenaar van het hostel hielp ons met het plannen van de reis naar onze volgende stop, Sukhothai. 
 
Na bijna zeven uur in de bus kwamen we aan in Sukhothai. 
We werden afgezet in oud Sukhothai, wat nog zo’n 11 kilometer bij ons guesthouse vandaan bleek te zijn. Na wat onderhandelen werden we vanaf het bus station met een auto naar het guesthouse gebracht.  
In de buurt van het guesthouse was niet veel te beleven, dus we aten weer eens bij een klein eetstalletje op straat, zoals we op Java onze backpack reis begonnen. 
 
De volgende dag bleef het maar regenen, terwijl we maar voor één bezienswaardigheid in Sukhothai waren en dat waren de tempel ruïnes in Sukhothai Historical Park. 
We namen de bus naar het oude centrum, waar we fietsen huurden om door  de tempel ruïnes te gaan fietsen. Het regende nog steeds, dus we deden onze regenponcho’s aan en lieten ons niet tegenhouden door het weer. 
Het was, ondanks de aanhoudende regen, een mooie ervaring om door de oude tempels te fietsenSukhothai is nog niet ontdekt door het massa toerisme. 

Bangkok

De busreis van Sukhothai naar Bangkok duurde ook weer zo’n zeven uur. 
Op het bus station waar we werden afgezet kwamen de taxi chauffeurs meteen op ons af. 
We kozen om een taxi met meter te nemen, na genoeg verhalen gehoord te hebben over oplichters. 
Ons hostel was in een wijk ver van het centrum gelegen. Op zoek naar eten kwamen we bij een lokale markt uit met eetstalletjes waar niemand Engels sprak. Aangezien we dit inmiddels wel gewend waren tijdens het backpacken door Zuidoost-Azië, zagen we het als onderdeel van ons backpack avontuur. Vaak vonden we de maaltijd lekkerder (en goedkoper!) dan bij de toeristische eetgelegenheden.  
 
In Sukhothai hadden we al een fietstour met Ko van Kessel geboekt. We moesten al om zeven uur ’s morgens bij het kantoor van Co van Kessel aanwezig zijn. 
We werden verdeeld in teams, maakten kennis met onze gids en we vertrokken.  
 
De fietstour begon door Chinatown en ging verder door de armere woonwijken van de stad. 
Vervolgens gingen we met onze fiets een boot op en vaarden we door de rivier. 
Daarna bezochten we een drijvende markt, die in tegenstelling tot de toeristische versie niet op maar aan het water lag. 
De fietstour vervolgde zich door het platteland, een groot verschil met de drukke stad. 
Toen was het tijd om wat te eten. De lunch was goed verzorgd en heel uitgebreid. Zo veel eten waren we tijdens het backpacken niet meer gewend! Het eten dat over was, werd aan de arme mensen en schoolkinderen gegeven. 
Ten slotte gingen we met de boot weer terug naar het kantoor waar de tour eindigde. 


Terug in de stad besloten we wat bezienswaardigheden te bezoeken. We begonnen bij Wat Pho. Je betaalt een entree om de grootste liggende Buddha te mogen bekijken samen met 10.000 andere toeristen. Een flesje water was bij de entreeprijs inbegrepenmaar dat is geen overbodige luxe met die tropische temperaturen ;). 
 
Vervolgens liepen we richting het Koninklijk Paleis. Op het moment dat wij hier waren was het heel druk met Thai, om een laatste eer aan de koning te bewijzen die toen net was overleden. 
We hebben een stukje gelopen binnen de muren van het paleis en zijn weer weg gegaan. 
 
Ondanks het toeristische imago, moesten we tijdens onze eerste backpack reis door Thailand even een bezoek brengen aan het bekende Kao San Road. De straat is echt ingericht op toeristen: er zijn naast alcohol en eten alleen maar foute souvenirs te koop. 
Onze tip: Bezoek de zijstraatjes van Kao San Road om wat te eten, als je hier toch aanbeland bent. De restaurants zijn daar een stuk goedkoper dan op de hoofdstraat. 
Je kunt Kao San Road en omgeving naar onze mening ook gewoon overslaan. 
 
De volgende dag namen we de metro vanaf het Lumphini station naar de Chatuchak Market. Dit is één van de grootste markten van de wereld. Er staan zowel binnen- als buiten héél veel kramen. Je zou hier zelfs kunnen verdwalen. 
De spullen die te koop waren, waren eigenlijk hetzelfde als op de andere (toeristische) markten. 


We vonden het die avond weer eens tijd voor wat luxe en gingen naar de sky bar Cloud47. We dachten dat hier een scène van de film The Hangover is opgenomen, maar dat bleek bij een andere sky bar te zijn. Desalniettemin hadden we hier een leuke avond!  
 

Kanchanaburi 

Vanuit Bangkok zijn we voor één nacht naar Kanchanaburi gereisd, wat eigenlijk te kort was. 
In Kanchanaburi wilden we de Death Railway en de Erawan watervallen bezoeken. 
 
Onderweg reden we over de brug over de rivier Kwai, die een onderdeel is van de Death Railway. Deze spoorlijn wilden de Japanners tijdens de Tweede Wereldoorlog aanleggen om de verbinding tussen Siam (Thailand) en Birma (Myanmar) te verbeteren. 
Op de begraafplaats liggen burgers en krijgsgevangenen begraven die overleden zijn tijdens het bouwen aan het spoor. Er liggen daar 1900 Nederlanders tussen begraven. Heel indrukwekkend. 


Voordat we weer terug naar Bangkok ging, bezochten we dErawan watervallen. Deze watervallen zijn verspreid over zeven verdiepingen. 
In het water zwommen vissen die aan onze voeten kwamen knabbelen. We hebben hier verder niet lang gezwommen, omdat we de terugreis naar Bangkok nog voor de boeg hadden. 
De watervallen zijn mooi om te zien, maar doordat we al een aantal prachtige watervallen tijdens onze backpack reis hadden gezien, waren we niet heel erg onder de indruk.  


Railay Beach 

Vanuit Kanchanaburi vlogen we weer naar Bangkok. Daar verbleven een nacht in de buurt van het vliegveld omdat we volgende dag naar Krabi zouden vliegen. 
We bleven niet in Krabi, maar reisden met de bus verder naar Ao Nang. 
 
In Ao Nang was voor ons niet veel te beleven: prijzige bars, cafés, restaurants en winkels. We hebben de dag op onze kamer besteed om de vliegreis naar Cambodja  te boeken, te sporten en  te slapen.

De volgende dag stonden we vroeg op om met een longtail boot naar Railay Beach te gaan. We hoopten dat het daar ‘s morgens vroeg nog niet te druk zou zijn. 
We kwamen aan op Railey West, het strand waar de resorts en de duurdere restaurants zitten. Via een smal straatje liepen we naar Railey Oost. Daar konden we niet zwemmen, want er is een mangrove bos, maar we vonden daar een eettentje waar we heel lekker en goedkoop hebben gegeten. 
 
Vervolgens liepen we door naar Ao Phra Nang, een super mooi strand. Hier konden we wel zwemmen. 
Toen we het strand verlieten, was het er een stuk drukker dan toen we aankwamen.  

Koh Lanta

Na wat wikken en wegen welke Thaise eilanden we wilden zien, hebben we er voor gekozen om er tijdens deze backpack reis één te bezoeken, Koh Lanta.  
Koh Lanta is één van de grotere eilanden voor de Thaise kust, maar een stuk rustiger dan het populaire Koh Phi Phi. 
Op Koh Lanta was er voor ons genoeg te doen en we besloten hier een vakantie van het backpacken te nemen. 
Backpacken van plek naar plek kan af en toe namelijk best vermoeiend zijn! 
 
Vanaf de haven van Koh Lanta namen we een tuk tuk naar de accommodatie die we hadden geboekt. We verbleven bij Pitt BungalowHier was het gebruik van een scooter inbegrepen bij de boeking. 
We zijn die middag naar het zandstrand Klong Nin gereden. Daarna maakten we een strandwandeling met de mooie zonsondergang. 
 
’s Avonds liepen we op het strand Klong Khong tegen een leuke bar aan, Blue Bailey Bar. Toen wij op Koh Lanta waren, waren er veel bars aan dit strand dicht, maar bij Blue Bailey Bar werd er leuke muziek gedraaid en werd er een vuurshow gegeven. 
We zaten op matjes op het zachte zand, op een gegeven moment werden we bijna weggespoeld door de zee die steeds verder kwam. 


De volgende dag gingen we relaxen bij het Rawi Warin Spa & Resort. We hadden de tip gekregen over de infinity pool bij dit resortHet was een groot zwembad en we kregen gratis handdoeken. Eigenlijk moesten we een kamernummer opschrijven om gebruik te mogen maken van de handdoeken, maar toen we vertelden dat we geen gasten van het complex waren maar wel wat te drinken hadden besteld was het oké. 
We werden behandeld als een koning, al werden we hier als backpackers ook een beetje ongemakkelijk van. De goedkoopste kamer van het resort kostte per nacht evenveel als ons gemiddelde verblijf voor één week… 
 
Na de een ontspannen middag zijn we bij Kantiang Bay wat gaan eten aan het prachtige(!) strand. 
Onderweg kwamen we langs een reisbureau waar we wilden informeren over de snorkeltrips die vanaf het eiland worden aangeboden. 
We twijfelden tussen een trip naar Koh Rok, waar het koraal heel mooi zou zijn, of de Four Islands Tour waarbij we ook door een grot zouden zwemmen. 
Uiteindelijk besloten we om verspreid over de 1,5 week die we op Koh Lanta zouden blijven beide trips te doen. We kregen daardoor een korting op de snorkeltrip naar Koh Rok. 
 
De volgende dag werden we al rond achter uur ’s morgens opgehaald om de Four Islands Tour te gaan doen. 
De eerste stop bleek achteraf ook de mooiste te zijn. We snorkelden tussen allerlei soorten mooi vissen en door een kleine grot. 
De 2e stop was bij Koh Mok, waar we niet gingen snorkelen maar door een donkere grot zwommen. De gids zwom voorop met een grote lamp op z’n hoofd en wij zwommen er in een rijtje achter elkaar met reddingsvesten achter aan. 
Aan het einde van de grot kwamen we uit bij een klein strand tussen de rotsen. Een bijzondere ervaring, we vonden het wel een beetje jammer van de drukte op het strand. 
Vervolgens gingen we lunchen op een klein onbewoond eiland met onze billen in het zand!  


We moesten onszelf er aan herinneren dat we hier waren om een mini vakantie tijdens het backpacken te houden, dus we spendeerden de dagen erna op het Klong Nin strand. 


Tip van Kristel: Als je van lezen houd, ga dan naar Lanta Book Store. Hier kun je, soms zelfs in het Nederlands geschreven, boeken vinden en je eigen boek inruilen. 
 

Phuket Old Town

Als je aan Phuket denkt, den je waarschijnlijk aan zon, zee, strand en feesten. Dat klopt deels, want daarvoor komen veel backpackers naar het nieuwe gedeelte van Phuket. 
Wij verbleven in het oude gedeelte van Phuketvoordat we naar Cambodja vlogen, omdat dit niet ver bij de luchthaven vandaan ligt. 
Het oude Phuket is een kleurrijke buurt met historische gebouwen. Thalang Road is de hoofdstraat, hier zitten ook de restaurants en winkeltjes. 
In Old Town zagen we weinig andere reizigers, behalve bij Kopitiam by Wiliai, waar we een heerlijke Pad Thai hebben gegeten. 
We leerden onszelf hier (eindelijk) met stokjes eten en het was een perfecte afsluiting van onze maand backpacken door Thailand. 


Het vervolg van ons backpack avontuur door Zuidoost-Azië kun je hier lezen. 
 
Als je graag nog meer tips voor backpacken in Thailand wilt of vragen hebt, laat dan hieronder een reactie achter, stuur ons een bericht via Instagram @wanderlovers.nl of stuur een mail naar info@wanderlovers.nl

Handige en duurzame reistip:
Geen plastic meer mee op reis door een shampoo bar! Een Shampoo Bar vervangt 3 plastic flessen en gaat ongeveer 80 wasbeurten mee. Het is milieuvriendelijker en goedkoper dan de ‘normale’ shampoos. Daarnaast zijn de Shampoo Bars zacht en mild voor je haar en volledig Vegan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *