Route van Brisbane naar Melbourne via Sydney
Nadat we langs de oostkust van Australië hadden gereisd, reden we met onze campervan vanuit Brisbane via Sydney door naar Melbourne.
In deze blog lees je in een verslag waar we op de route van Brisbane naar Melbourne zijn gestopt om te overnachten en vertellen we je wat er op deze plekken te doen is.

Byron Bay
Vanuit Brisbane reden we naar Byron Bay, een dorp dat een populaire bestemming voor backpackers en surfers is.
De gemiddelde prijs die je hier betaalt om met je voertuig te overnachten op een camping liggen hier daardoor hoog.
Wij boekten een plek om te kamperen bij Ingenia Holidays Byron Bay.
Things to do
Wij hebben gehiked naar Lighthouse Cape Byron.
Vanaf het centrum van Byron Bay is het ongeveer vier kilometer lopen naar de vuurtoren.
De route loopt langs de kust, over cliffen en door het regenwoud. Langs de kust heb je kans om dolfijnen, walvissen (gedurende de Australische winter) en zeeschildpadden spotten.
Als je geen zin hebt om te hiken, kun je ook parkeren bij Cape Byron Lighthouse.
Ook wandelden we over het strand van Main Beach richting Fisherman’s Lookout, dat het meest oostelijke punt van Australië is.
Er zijn hier meestal veel surfers in de zee te vinden. Ook hier kun je dolfijnen en walvissen spotten.
Met onze onze campervan reden we naar Whites Beach, een verscholen strand in de omgeving van Byron Bay (Broken Head).
Hier liepen we naar beneden richting het strand en na een kleine tien minuten arriveerden we op een prachtig ongerept strand.
Wij kregen hier een boete omdat we door de drukte net buiten de parkeerzone stonden geparkeerd, let dus op als je hier met de auto of campervan naar toe rijd dat je in de zone parkeert.
Ondanks dat het centrum Byron Bay altijd (te) druk is, zijn er in de omgeving nog genoeg stukken ongerepte natuur te vinden.
Wij raden aan om Byron Bay doordeweeks of in het laagseizoen te bezoeken.


Yamba
Vanaf Byron Bay vervolgden we onze route richting Sydney via Yamba.
Yamba is ook populair bij surfers, maar een stuk rustiger dan Byron Bay.
In 2009 werd Yamba door Australian Traveller Magazine zelfs verkozen tot de beste plek in Australië!
Things to do
In Yamba zijn genoeg eettentjes en een aantal lokale winkeltjes gevestigd.
Een leuke tweedehands boekenwinkel is The Nook Yamba.
Wij vonden het leuk om vanaf Pippi Beach naar de surfers te kijken, maar we hebben hier zelf niet op de plank gestaan. Op een gedeelte van Pippi Beach zijn honden toegestaan.
Bij Yamba Beach gingen we de zee in, maar de golven kunnen hier soms erg hoog zijn. Om die reden is er een zwembad aangelegd, dat gevuld wordt met water uit de zee.
Whiting Beach ligt meer verscholen in de baai, waardoor je hier geen last hebt van hoge golven. Bij dit strand kun je veilig zwemmen, maar ga nooit te ver de zee in.
Vlak bij Whiting Beach ligt Turners Beach. Bij dit strand ligt een pier, de South Break Wall. Hier maakten we met zonsondergang een wandeling. Wij zagen hier meerdere dolfijnen, die schijnen hier vaak gespot te worden.
Kristel is hier ook een keer gaan hardlopen.
Eigenlijk is de gehele kust van Yamba een bezoek waard!
Onze tips voor goed eten & drinken in Yamba:
Voor een goede koffie moet je bij DRIFT. Zijn. Hier kun je voor diner ook pizza afhalen (deze waren ook erg goed).
Ook hebben we een keer geluncht bij Pinewood Corner, dat toen net nieuw was. Hier hadden ze ook een aantal vegetarische opties.
Thai Payu is een goed Thais restaurant waar we meerdere keren hebben gegeten.
Port Macquarie
Onze route ging vanaf Yamba verder naar Port Macquarie.
In Port Macquarie stonden we op Flynns Beach Caravan Park, op loopafstand van het strand.
Things to do
Vanaf de camping liepen we hardlopend richting de Coast Walk op Flynns Beach. Deze route loopt langs de mooie kustlijn.
Vanaf de Coast Walk liepen we door Lighthouse Beach waar de vuurtoren van Port Macquarie te vinden is.
Ook bezochten we in Port Macquarie het Koala Hospital. Dit is het grootste ziekenhuis voor koala’s en hier worden zieke en gewonde wilde koala’s die gered zijn ondergebracht en weer opgelapt worden.
Ook is er bij het Koala Hospital een museum over koala’s en een souvenirwinkel. De entree is gratis, maar je kunt wel een koala adopteren of geld doneren.
Forster
We maakten een tussenstop in Forster toen we met de auto onderweg waren naar onze nieuwe werkgever in Victoria.
We hadden toen een auto en sliepen daarom in het Forstay Motel.
Er zijn in Forster genoeg accommodaties te vinden, aangezien het dorp onder de Australiërs een populaire plaats is voor een vakantie.
Forster ligt ook op ‘slechts’ 3,5 uur rijden van Sydney.
Things to do
Main Beach ligt vlak bij het centrum van Forster.
Dit is het drukst bezochte strand van Forster en tijdens de Australische schoolvakanties en in de weekenden is er een strandwacht aanwezig.
Er is bij Main Beach ook een zwembad aangelegd.
Vanaf Main Beach liepen we naar Pebbly Beach, een wat kleiner strand met prachtige rotsen en zeewater pools. Dit strand is een stuk rustiger.
Tussen Main Beach en Pebbly Beach ligt Second Head Lookout.
Je kunt vanaf hier beide stranden zien en er je hebt uitzicht op het noorden van de oostkust.
Een stukje verder is er nog een uitkijkpunt, Bennetts Head Lookout. Dit punt is hoger gelegen dan Second Head Lookout, maar je kunt hier wel met de auto heen rijden.
Vanaf dit uitzichtpunt kun je in de wintermaanden walvissen spotten die langs de kust zwemmen.
Port Stephens
Vanuit Port Macquarie vervolgden we onze route met onze campervan naar Port Stephens.
Eigenlijk wilden we overnachten bij Anna Bay, maar omdat een overnachting op een camping boven ons budget lag, reden we naar Port Stephens.
In Port Stephens vonden we de camping Ingenia Holidays Middle Rock.
Vanaf deze camping loopt er een onverhard pad naar het strand waar we na het rijden even lekker onze benen konden strekken.
Things to do
Vanaf de camping reden we naar Anna Bay om daar tussen de Stockton Bight zandduinen te wandelen. Dit zijn de grootste bewegende duinen aan de kust van het zuidelijk halfrond.
Het duinlandschap is meer dan 30 kilometer lang en tot 40 meter hoog.
Wij wandelden hier en gingen daarna frisbeeën tussen de duinen, maar je kunt hier ook sandboarden, een quad huren of met je 4WD rijden.
Camden
Vanaf Anna Bay was het eindelijk tijd om Sydney te gaan ontdekken! Tenminste, dat dachten we.
Sydney is de grootste stad van Australië en het is daar niet erg campervan vriendelijk. We besloten een camping in de buurt Sydney te zoeken en kwamen uit bij Poplar Tourist Park in Camden, een kleine stad die op ongeveer één uur rijden van Sydney is gelegen.
De camping in Camden zou voor ons dus als uitvalsbasis dienen voor dag trips naar Sydney.
Het bleek uit eindelijk toch een lange rit heen en weer naar de stad. De route die we reden ging over tolwegen, die er voor zorgden dat we nog sneller door ons dagelijkse budget heen gingen.
Een paar maanden later zijn we vanuit Melbourne waar we toen woonden en werkten naar Sydney gevlogen om daar Oud & Nieuw te vieren.
We verbleven in een hotel midden in de stad, waardoor we veel meer konden doen en zien in Sydney. In deze blog kun je lezen over onze citytrip naar Sydney.
Hierbij nog een tip van ons wat Camden betreft: We hebben een paar keer heel goed Thais gegeten bij Fan Thai Restaurant. Dit is naar onze mening één van de beste Thaise restaurants in Australië waar wij gegeten hebben.
Blue Mountains
Vanuit Camden reden we naar Blue Mountains National Park om hier te gaan hiken. Dit nationale park is in 2000 op de UNESCO Werelderfgoedlijst geplaatst. We kozen voor de Grand Canyon Track van 6,5 kilometer. We zochten op Google Maps naar het startpunt van de route en vonden het Grand Canyon carpark.
Het eerste gedeelte van de route liepen we via trappen naar beneden de vallei in. Onderweg kwamen we langs beekjes en watervallen en genoten we van de tropische omgeving om ons heen.
Het laatste gedeelte vonden we pittig, want hier liepen we steil omhoog. Aan het einde van de hike werden we beloond met een prachtig uitzicht bij Evans Lookout. Dit uitzichtpunt kun je ook vanaf de parkeerplaats bereiken, maar als je van hiken houdt raden we aan om de Grand Canyon Track niet over te slaan! Dit was een van de mooiste hikes die wij in Australië gedaan hebben.
Wij deden uit eindelijk ongeveer 3 uur over de hike, maar we raden aan om er wel 4 uur voor in te plannen. Vergeet niet om tijdens het hiken af en toe even stil te staan en te genieten van de natuur om je heen!
We raden aan om de Grand Canyon Track niet te lopen wanneer er veel regen wordt voorspeld, want hierdoor kan het pad glad worden en er is een kans dat de beekjes overstromen. Neem sowieso altijd voldoende water en snacks mee.

Kangaroo Valley
We ruilden vanaf Camden de kust tijdelijk in om onze route door het binnenland te vervolgen. Via de Fitzroy Falls reden we naar Kangaroo Valley.
We overnachten op Beneela Recreation Area. Dit is een gratis camping en bestaat uit een paar recreatievelden waar gekampeerd mag worden. Er zijn hier geen douches, maar er zijn wel toiletten aanwezig.
Rond zonsondergang komen er wombats en kangoeroes op de camping tevoorschijn!
Wij werden de nacht dat we op Beneela Recreation Area stonden wakker doordat de bus bewoog en we hoorden toen een schurend geluid.
Franklin ging buiten polshoogte nemen en toen bleek dat een wombat zich aan het schuren was tegen het rek achter onze bus.
Dit is een ervaring die we niet snel zullen vergeten! Schrik dus niet als je hier staat en je midden in de nacht wakker word gemaakt door een bewegende campervan of auto 😉
Bermagui
Vanaf Kangaroo Valley verlieten we het binnenland weer vervolgden we onze route langs de kust van Australië.
We stopten bij Bermagui en boekten we bij Ingenia Holidays Ocean Lake een plek om met de campervan te staan. Deze camping ligt iets ten noorden van Bergmagui.
Things to do
Vanaf de camping kan liepen we via het strand naar de Camel Rock en de Horse Head Rock. Dit zijn bijzondere door de natuur gevormde rotsen in het water.
De volgende dag besloten we ondanks het regenachtige weer een snorkeltour te boeken.
We vertrokken vanaf de haven van Narooma met een bootje richting Montague Island om daar te gaan snorkelen met zeehonden. Van te voren werd er gevraagd of er mensen bij waren die snel zeeziek worden, want de zee kon daar nogal ruig zijn.
Het snorkelen was een bijzondere ervaring in het toch wel koude en diepe water.
Toen we met de boot weer terug gingen naar het vaste land zagen we ook nog een aantal walvissen van heel dichtbij. Dit was de eerste keer dat we walvissen van zo dichtbij zagen!
We vonden het een bijzondere ervaring om deze zoogdieren in het wild van dichtbij te zien.
Lakes Entrance
Onze route richting Melbourne ging vanaf Bermagui verder naar Lakes Entrance.
We verbleven hier op Koonwarra Family Holiday Park.
Koonwarra Family Holiday Park is een echte familie camping met faciliteiten zoals een buiten zwembad.
De plek die we op deze camping kregen toegewezen lag tussen de chalets, waardoor we weinig privacy hadden.
Things to do
Vanaf de camping loopt er een pad langs het meer. Onderweg liepen we langs een brug die we over gingen en vanaf daar vervolgden we het pad richting het strand.
Later die dag bezochten we Lakes Entrance Rotunda, een gezellige markt waar lokale ondernemers hun spullen verkopen.
Op de markt was er ook live muziek en een klein aanbod van kramen met street food.
Lakes Entrance Rotunda wordt elke eerste zondag van de maand gehouden.
Wilsons Promontory
De volgende stop op de route was bij Wilsons Promontory, waar we hoge verwachtingen van hadden.
We stonden met onze campervan op Shallow Inlet Caravan Park. Dit is een simpele camping op een goede locatie, want de camping ligt vlakbij de ingang van het nationale park Wilsons Promontory.
Things to do
Wilsons Promontory is een prachtig nationaal park in het zuiden van Australië, waar je kunt kamperen, wandelen en zwemmen.
Er is een informatiecentrum waar je advies kunt vragen over de tracks die je verspreid over het park kunt vinden. Er zijn namelijk een aantal korte hikes, maar je kunt ook voor een meerdaagse trail door de jungle gaan.
Wij kozen voor het beklimmen van Mount Oberon. De track heet Mount Oberon Summit en heeft een gemiddelde moeilijkheidsgraad.
De track start vanaf de parkeerplaats Telegraph Saddle en is ongeveer 3,5 kilometer lang. Aan het einde van de track loop je deze afstand ook weer terug, dus de hike is 7 kilometer in totaal.
Na de mooie maar uitdagende tocht omhoog werden we getrakteerd op een onvergetelijk uitzicht over de kust en de Tidal River.
Er staat altijd veel wind bovenop de berg. De terugweg was makkelijker doordat deze bergafwaarts gaat.
Phillip Island
Phillip Island is, ondanks de kou toen we hier verbleven, één van onze leukste herinneringen aan Australië. Het eiland is via een brug verbonden met het vaste land. Op Phillip Island overnachtten we op Seaview Holiday Park.
We kunnen ons nog herinneren dat de douches hier heerlijk warm waren, aangezien we het tijdens ons verblijf op het eiland vaak koud hadden!
Things to do
Phillip Island staat bekend om de Penguin Parade, maar er is hier nog zo veel meer te doen.
We hebben veel gewandeld op het eiland. Red Rocks is strandwandeling richting de rode rotsen. Deze rotsen bevatten een stof dat lijkt op roest waardoor ze deze kleur hebben gekregen. Toen wij op dit stuk strand waren was het hier heel rustig.
Ook Kitty Miller Bay was een rustig strand toen wij Phillip Island bezochten.
We parkeerden bij parkeerplaats Gravel. Vanaf hier liepen we via de trappen het strand op naar links. Door over de rotsen te klimmen, kwamen we uit bij een oud scheepswrak. Als het mooi weer is kun je hier ook goed snorkelen.
Op de wandel track Swan Lake Trail ligt het enige permanente zoetwater meer van Phillip Island. Onderweg probeerden we vanuit de vogelkijk hutten zeldzame eenden en vogels te spotten.
‘s Avonds wilden we naar het westen van het eiland rijden om pinguïns te kijken, maar de weg was geblokkeerd. Waarschijnlijk hadden ze dit gedaan om de pinguïns te beschermen die daar aan land komen.
Omdat we hier niet verder konden reden we terug naar Flynns Beach, de afslag voor de Penguin Parade. Hier loop je door een soort koepel van bomen.
Bij Flynns Beach is de kans groot dat je wallabies spot.
We twijfelden om naar de Penguin Parade te gaan, maar aangezien we de pinguïns niet op een andere plek op het eiland konden zien, hebben we het park toch bezocht.
We reden rond zonsondergang naar de parkeerplaats, waar het op dat moment al druk was.
Vanaf het loket voor de entree tickets liepen we eerst rond bij het overdekte gedeelte, waar borden stonden met informatie over de pinguïns die hier aan land komen.
Vervolgens liepen we naar buiten naar de tribune waar we op de pinguïns wachtten. Je mag hier geen foto’s maken omdat flitsen van telefoons niet goed is voor de dieren.
Het duurde voor ons gevoel uren in de kou voordat de pinguïns aan land kwamen, maar het was een unieke ervaring om mee te maken!
Toen we door het park terug liepen naar onze campervan, zagen we de pinguïns van dichtbij langs lopen.
Onze tip: Neem een extra jas, trui, vest of een dekentje mee want het kan ’s avonds als het donker wordt erg hard afkoelen op Phillip Island.
Op Phillip Island bezochten we het National Vietnam Veterans Museum.
We verbaasden ons over de grootte van dit museum op het eiland.
Het was een leerzaam bezoek, maar we denken dat Australiërs zich meer verbonden voelen met de verhalen omdat er vooral wordt verteld over de relatie tussen Australië en Vietnam tijdens de oorlog.
Vanaf het museum vervolgden we onze route op Phillip Island naar het Grand Prix Circuit.
Het Phillip Island Grand Prix Circuit is een bekende racebaan. De Grand Prix wordt hier al jaren één keer per jaar gehouden. Tegen een kleine betaling konden we rondlopen op het circuit en motorrijders zien trainen voor hun wedstrijd.
Voor vertrek naar Mornington Peninsula besloten we op Phillip Island een bezoek aan de Chocolate Factory te brengen.
Op een interactieve manier leerden we hoe de chocolade hier wordt gemaakt. Aanrader! Voordat je het museum verlaat loop je door een winkel waar er, uiteraard, chocolade wordt verkocht.
Na afloop aan ons bezoek aan de Chocolate Factory aten we een heerlijke lunch in het restaurant dat aan het museum vast zit.
Mornington Peninsula
Mornington is een schiereiland dat onder Melbourne gelegen is.
Vanuit Melbourne is het ongeveer anderhalf uur rijden naar Mornington Peninsula National Park.
We kampeerden bij Mornington Gardens Holliday Village Caravan Park. Dit is een kleine camping met maar een paar goedkopere plekken (geen elektriciteit).
Er was hier een leuke barbecue spot en een overdekte ruimte met een kleine bibliotheek en spellen zoals tafeltennis en een poolbiljart.
Things to do
In Mornington Peninsula National Park bezochten we Cape Schanck. Dit is het meest zuidelijke punt van het schiereiland.
We gingen hiken bij de Bushrangers Bay Track. Dit is een hike van 2,5 kilometer lang. Het gebied waar je doorheen loopt is jaren geleden gevormd. Op de informatie borden onderweg wordt uitgelegd hoe het gebied zich door de jaren heen heeft ontwikkeld.
We liepen over de boardwalk en via de trappen naar het strand met zwarte rotsen.
De kust bij Cape Schanck is prachtig, iets wat we niet hadden verwacht hier tegen te komen.
Mornington Peninsula is gelegen in een mooie en rustige omgeving. Een fijne afwisseling als afwisseling van het leven in de drukke stad Melbourne.
Als je graag nog meer tips voor Australië wilt of vragen hebt, laat dan hieronder een reactie achter, stuur ons een bericht via Instagram @wanderlovers.nl of stuur een mail naar info@wanderlovers.nl



