Roadtrip Australië: Tips voor een roadtrip langs bezienswaardigheden op de Great Ocean Road

Roadtrip Great Ocean Road

De route langs de Great Ocean Road loopt langs de zuidkust van Australië en is ongeveer 250 kilometer lang. De route begint  bij Torquay en eindigt in Allansford. 
De Great Ocean Road is eigenlijk het grootste oorlogsmonument van de wereld, omdat deze route gebouwd is door soldaten die terug kwamen van de Eerste Wereldoorlog als ode aan degenen die tijdens de oorlog waren gesneuveld. 
De route langs de Great Ocean Road is in één dag te rijden, maar als je onderweg regelmatig wilt stoppen bij bezienswaardigheden, raden wij je aan om minimaal een week de tijd te nemen om de Great Ocean Road te ontdekken.

Great Ocean Road

Geelong

De kleine stad Geelong bezochten we al eens vanuit Melbournemaar dit was ook de start van onze route over de Great Ocean Road. 
We stonden met de campervan op Discovery Parks – Geelong Park. We vonden dit een fijncamping met een grote keuken. 
 
Things to do
Wij wandelden in Geelong langs de kust biEastern Beach Reserve. Hier kun je ook zwemmen. Vanaf het strand liepen we naar de Geelong Botanic Gardens 
 
In het centrum van de stad liepen we rond om de mooie gebouwen te bekijken, zoals het douanekantoor, het gemeentehuis en een aantal kerken.

Torquay

Torquay is het officiële startpunt van de route over de Great Ocean Road. 
Wij stopten hier vanuit Geelong even voor een koffie bij The Kiosk Torquay. Vervolgens reden we verder naar Anglesea 
Torquay heeft ook een mooie kustlijn en de golven hier zijn perfect voor surfers. Een bekend surfstrand is Bells Beach. 

Anglesea 

Vanaf Torquay is het slechts 20 minuten rijden naar Anglesea. 
Door Anglesea loopt de Anglesea River. Deze rivier is populair bij watersporters. 
Wij huurden SUP boards bij de surfschool Go Ride A Wave om te gaan SUP’en in de rivier. 
De instructeur gaf ons goede uitleg over het gebruik van de SUP boards, zoals het sturen en het in balans houden van het board. Ook legde hij ons uit hoe we rekening konden houden met de stroming van de rivier. 
Wij hadden hiervoor nog nooit op een SUP board gestaan en vonden dit in Anglesea op de rivier een hele leuke ervaring!

Lorne

Vanaf Anglesea vervolgden we de route over de Great Ocean Road naar Lorne. 
In Lorne was het moeilijker om een kampeerspot te vinden, omdat de campings rondom het centrum vol waren. Franklin had in de app Wikicamps gevonden dat er nog een camping ergens op een kleine berg in Lorne moest zijn, maar dat de code van de slagboom op een andere locatie moest worden opgehaald. De sleutel moesten we bij de camping tegenover de Foodworks ophalen op Great Ocean Rd. 
Vervolgens reden we naar de camping op de berg, Queens Park Caravan Park. 
De camping was goed beveiligd. Om hier in de ruimtes met voorzieningen te kunnen komen, is er een code nodig omdat niet-camping gasten hier anders misbruik van maken. 
 
Things to do  
Vanuit Lorne bezochten we de waterval Sheoak Falls, die in het Great Otway National Park ligtVanaf de parkeerplaats is het 700 meter hiken naar de waterval. 
Onderweg liepen we door een groene omgeving en hadden we uitzicht op de zee. 
In de omgeving van Lorne zijn er naast de Sheoak Falls nog een paar watervallen te bezoeken, die afhankelijk van het seizoen open zijn. 
 
Bij HAH Lornebeachaan het strand, genoten we na het hiken van een gezond en lekker ontbijt met een goede koffie. 
 
Extra tip van ons: Toen we in Lorne verbleven hebben we voor een aantal dagen boodschappen gehaald bij de Foodworks, aangezien er verder op route over de Great Ocean Road alleen kleine en prijzige supermarkten te vinden zijn. 

Great Ocean Road higlights

Kennett River

In Kennett River stonden we één nacht met de campervan op Kennett River Holiday Park. Deze camping ligt pal naast de Great Ocean Road 

Things to do 
’s Morgens werden we wakker gemaakt door het geluid van wilde koala’s die rondom het park leven. We haalden een koffie op de camping en liepen we richting het strand om daar vanaf de rotsen naar de surfers in de zee te kijken. 
Het observeren van surfers is iets wat we vaker deden in Australië. Zo vet om te zien! 
 
Daarna vonden we het tijd om Kennett River te verlaten en onze route over de Great Ocean Road te vervolgen. 
Onderweg naar Apollo Bay stopten we om een korte wandeling bij de Carisbrook Falls te maken. Vanaf het uitzichtpunt zagen we in de verte de waterval en hadden we tegelijkertijd een mooi uitzicht op de Great Ocean Road.

Apollo Bay

In Apollo Bay stopten we voor een lunch met fish & chips. Er zijn in Apollo Bay genoeg vis restaurants op de hoofdstraat te vinden. 
Daarna liepen we even over een kleine markt op de boulevard, die we per toeval zagen. 
Wij wilden Apollo Bay zo snel mogelijk weer verlaten door de vele bussen vol met toeristen vanuit Melbourne die hier stopten

Port Campbell National Park

De bekendste bezienswaardigheid langs de Great Ocean Road is de Twelve Apostles. 
Vroeger stonden er twaalf rotsen, vandaar de naam, maar er zijn er tegenwoordig nog maar acht te zien. 
De Twelve Apostles is een mooie natuurlijke verschijning, maar wij twijfelen of dit ook echt het hoogtepunt van de route over de Great Ocean Road is, mede door de vele toeristen die hier met selfie sticks foto’s van de omgeving en van zichzelf proberen te maken. 
We aten in Port Campbell bij Grassroots Deli Cafe. 
 
Je kunt ervoor kiezen om te overnachten in Port Campbell, maar wij reden met de campervan terug naar Cape Otway om daar te kamperen.

Twelve Apostles

Cape Otway

Wij besloten om even van de route langs Great Ocean Road af te wijken en reden via een weg met veel bochten naar Cape Otway. 
We overnachtten in Cape Otway bij Bimbi Park, een camping midden in de natuur. 
Bimbi Park is een betaalbare en duurzame camping. Om te kunnen douchen moesten we munten bij de receptie kopen. 
Franklin ging er bij de camping op uit om hout te verzamelen om ’s avonds een kampvuur te maken. Bij de receptie konden we een speciale bak pakken waar in we het kampvuur konden maken. 
Vanaf de camping was er een wandelpad naar het strand, maar voor ons gevoel kwam er geen einde aan dit pad en daarom zijn we halverwege omgedraaid. 
Extra tip van ons: Kijk op Bimbi Park goed om je heen want de kans is groot dat je hier een wilde koala spot.
Kampvuur camping

De volgende dag vertrokken we richting Warnambool, maar op de route stopten we bij een aantal bezienswaardigheden langs de Great Ocean Road. 

Onze eerste stop op de route was bij Loch Ard Gorge. Dit is een kloof die zijn naam te danken heeft aan het schip Loch Ard, dat vlak voor de kust schipbreuk leed. 
Het uitgebreide verhaal hierover is te lezen op de informatie borden bij de kloof. 
Als je vanaf boven op de kloof naar de zee kijkt, zie je dat de zee hier nog steeds erg ruig is. 
Je kunt bij de kloof een korte wandeling maken en genieten van de prachtige kust. 
Vanaf Loch Ard Gorge is ook de rotsformatie Razorback te zien. 

Na Loch Ard Gorge reden we naar The Arch. Dit is een rotsformatie in de vorm van een boog, die door de natuur is gevormd. 
We vonden het indrukwekkend om te zien hoe de golven hier steeds weer tegen de rotsen aan knallen. 
 
Vervolgens stopten we bij London Bridge, die tegenwoordig ook wel de London Arch wordt genoemd. Deze rots formatie leek op de London Bridge in Londen, maar is jaren geleden ingestort terwijl er mensen op liepen (die het gelukkig overleefden). Vandaar dat het nu een boog wordt genoemd, in plaats van een brug. 

Great Ocean Road london bridge

Ten slotte maakten we een stop bij The Grotto. 
Door de kracht van de oceaan is deze soort van grot ontstaan. Het lijkt net alsof er een gat in de rotsformatie is gemaakt. 
Mede door het licht dat op The Grotto neervalt, is het een prachtige plek om te zien. Wij konden ons het nauwelijks voorstellen dat dit echt het werk van Moeder Natuur is! 
The Grotto ligt wat verder van de andere bezienswaardigheden af, waardoor wij het gevoel kregen dat het hier een stuk rustiger was. 
 
Bovengenoemde bezienswaardigheden kun je eigenlijk niet overslaan wanneer je over de route langs de Great Ocean Road rijd. 
Extra tip: We raden aan om zo vroeg mogelijk op pad te gaan, zodat je de drukte voor bent. 

the grotto great ocean road

Warrnambool

Warrnambool was voor ons het eindpunt van de Great Ocean Road. 
In Warrnambool vonden wij het rustig vergeleken met de andere plaatsen langs de Great Ocean Road zoals Apollo Bay.  
 
Things to do  
Na een ontbijt bij Pavilion Cafe & Bar liepen we naar de pier. Er waren op dat moment lokale vissers hun gevangen vis aan het schoonmaken, waar blijkbaar altijd een paar zeehonden op af komen. We zagen de beesten van heel dichtbij in het ondiepe water, vergezeld door een pijlstaartrog. 
 
Bij Stingray Bay zwommen we bij eb in het ondiepe water. De Merri River gaat hier over in de zee. 
Vanaf deze baai kun je ook naar Middle Island lopen, maar toen wij hier waren was dit eilandje gesloten om de pinguïns te beschermen. 
 
Vanaf Stingray Bay liepen we over de brug naar Thunder Point Coastal Reserve waar je kunt hiken. Onderweg kwamen we langs kleine baaien en zeepools. 
De track loopt tot aan de parkeerplaats, waar een mooi uitzichtpunt is over de Merri River. Wij keerden hier om, maar je kunt nog verder over de track lopen tot aan de volgende parkeerplaats. 
Relaxen kun je in Warrnambool aan het hoofdstrand (kijk uit voor pijlstaartroggen in de zee) of in de botanische tuinen. 
Onze extra tip: 3 op Reis heeft een leuke aflevering over Warrnambool gemaakt. Als je van plan bent Warrnambool te bezoeken, is het leuk om deze aflevering te kijken. 
 
Nog een extra tip: Ga naar Fishtales Cafe in Warrnambool voor een goede koffie en een betaalbaar ontbijt.

 

Lees in deze blog hoe we vanaf de Great Ocean Road via het binnenland richting Brisbane reden. 
 
Als je graag nog meer tips voor Australië wilt of vragen hebt, laat dan hieronder een reactie achter, stuur ons een bericht via Instagram @wanderlovers.nl of stuur een mail naar info@wanderlovers.nl

Wanderlovers Kristel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *