Roadtrip Great Ocean Road – Brisbane

Reisroute voor 3 weken langs zuidkust Australië

Na onze reis over de Great Ocean Road, reden we via een aantal stops naar Mount Gambier in Zuid-Australië.  
Vanaf Mount Gambier kun je de route vervolgen richting Adelaide, maar wij vonden werk op een boerderij in Victoria, waar we een paar weken zijn gebleven. Daarna hebben we nog een paar maanden op een andere boerderij in Victoria gewerkt. 
Na deze periode reden we via het binnenland weer terug naar Brisbane. Deze route wordt minder vaak gekozen door reizigers dan de kustroute, maar er is onderweg genoeg te beleven. 
In deze blog vertellen we je waar we onderweg zijn gestopt en wat er op deze plekken te doen was. 

Port Fairy

Vanaf Warrnambool, het einde van de Great Ocean Road, vervolgden we onze weg naar Port Fairy. 
Hier bezochten we Griffiths Island. Dit is een klein eiland dat eigenlijk één groot natuurgebied is. We maakten hier een wandeling van ongeveer één uur, het eiland rond. Het wandelpad is aangelegd omdat de vogels de duinen gebruiken om te broeden. We zagen tijdens onze wandeling wallaby’s en een aantal bijzondere vogelsoorten. 
Onderweg kwamen we langs een fotogenieke vuurtoren. Aan de linkerkant van de vuurtoren ligt een verborgen strand waar we even een pauze namen. 

Griffith Island Australia

Portland & Cape Bridgewater

Ook Portland is een kustplaatsWe overnachtten hier bij Portland Tourist Park. 
We liepen rond in de (kleine) botanische tuinen die volstaan met kleurrijke bloemen. Daarna reden we naar de vuurtoren van Cape Nelson voor een mooi uitzicht over de kustlijn. 
 
Vanuit Portland reden we naar Cape Bridgewater. We verbaasden ons over de windmolens in dit gebied, alsof we even terug in Nederland waren. 
We bezochten hier Petrified Forest, dat letterlijk ‘versteende woud’ betekent. Eigenlijk zijn het buizen van kalksteen die door regen- en zeewater zijn uitgehold. Ook vind je hier Bridgewater Blowholes. Dit zijn rotsen met gaten die ontstaan zijn door erosie. Als het hier hard waait spuiten de ‘blowholes’ het water de lucht in. 
Petrified Forest en Bridgewater Blowholes liggen op ongeveer tien minuten wandelen vanaf de parkeerplaats Blow Holes. Je kunt hier ook een wandeling van 5,5 kilometer maken om de zeehondenkolonie te zien. 

Cape bridgewater

Mount Gambier 

Onderweg naar Mount Gambier zijn we nog gestopt bij de Tarragal Caves, vlak bij Cape Bridgewater. Deze grotten werden vroeger gebruikt als overnachtingsplek door de Aboriginals. 
Eenmaal in Mount Gambier aangekomen stopten we eerst bij The Blue Lake. Dit meer is in de zomermaanden helderblauw, heel bijzonder om te zien. In de winter is het meer grijskleurig. 

Blue Lake Mount Gambier 
In Mount Gambier vonden we de Umpherston Sinkhole erg bijzonder om te zien. Dit ‘gat’ wordt ook wel de gezonken tuin genoemd. Het is een twintig meter diep gat in de grond en er wordt geschat dat het 6500 jaar oud isEeuwen later is er een tuin omheen gemaakt om reizigers aan te trekken. De tuin is ook erg populair bij fotografen. 
 
In de buurt van Umpherston Sinkhole ligt Engelbrecht Cave. Dit is een bijzondere grot om te bekijken, maar om dit te mogen doen moet je een tour nemenDe gids verteld over het ontstaan  van deze grot en de andere bijzondere grotten in de omgeving. 
In de grot kun je zelfs duiken dankzij het heldere water. Vanaf Engelbrecht Cave kun je onder water naar andere grotten duiken waar je anders niet kunt komen. 

Sinkhole

Dunkeld

We reden via Hamilton door naar Dunkeld om te overnachten op Dunkeld Caravan Park. Dit was een knusse camping aan de voet van Grampians National Park. 
Vanaf de camping zijn we naar The Piccaninny (Bainggug) geredenHet is een gemakkelijk te lopen wandelroute van 2,4 kilometer (retour), loopt door een open bos op de berg en biedt uitzicht op de mooie omgeving.  

Grampians National Park

Grampians National Park is een bergachtig gebied met prachtige uitzichtpunten en watervallen. Door het bewegen van de aarde in dit gebied zijn er pieken en dalen van zandstenen ontstaan, die Grampians worden genoemd. 
Aan de oostkant van het park zijn er uitdagende hikes te doen met steile hellingen onderweg, maar aan de westkant van het park vind je ook tracks die meer geschikt zijn voor de beginnende hiker. 

Grampians
Halls Gap ligt in het hart van Grampians National Park. Hier vonden we een gratis camping, Plantation Campground. De camping ligt in midden in de natuur, omringd door de bergen. Er was hier alleen een koude douche, maar wij betaalden voor een warme douche bij het informatiekantoor in Halls Gap.  
Er zijn in de omgeving overigens nog meer gratis campings te vinden, maar wij wilden de volgende dag een hike gaan doen vlakbij Halls Gap. 

De volgende dag begonnen we aan de Pinnacle Walk. De route naar de top vanaf de parkeerplek bij Sundial Carpark is iets langer dan twee kilometer. Wij liepen de route in ongeveer één uur. 
Eenmaal bij de top genoten we van het prachtige uitzicht terwijl we uitrustten van de klim, maakten wat foto’s en daarna liepen we bergafwaarts de twee kilometer weer terug. 

Wij bezochten één van de watervallen in het park, de MacKenzie Falls. Dit is één van de grootste watervallen van de staat Victoria. 
Er lopen twee paden vanaf de gelijknamige parkeerplaats: het gemakkelijke pad van één kilometer naar het uitzichtpunt Bluff, waarvandaan je de waterval van bovenaf kunt zien, en een steiler pad naar beneden. Wij liepen het pad op dat naar beneden loopt. 
Het tweede deel van de route was wat steiler. Aangekomen bij de waterval klommen we over de rotsen om mooie foto’s te kunnen maken. In totaal liepen we ongeveer één uur. 

Grampians waterval
Op de terug weg richting de camping stopten we bij Reed Lookout & The Balconies. Dit is een mooi uitzichtpunt waar je uitkijkt over het dal van Grampians National Park. 

Ballarat

Ballarat zelf is een van de grootste binnenlandse steden van Australië. In de 18e eeuw werd hier goud ontdekt waardoor er veel goudzoekers op de stad af kwamen. We wandelden even in de Botanische Tuinen die hier opvallend goed onderhouden waren. In de tuinen is er een Prime Ministers Avenue waar standbeelden van de oude premiers van Australië staan afgebeeld. 
Naast de Botanische Tuinen ligt het meer Wendouree, waar je omheen kunt wandelen.

Botanishe Tuin Wanderlovers

Bendigo

We reden dezelfde dag nog door naar Bendigo. Deze stad staat ook bekend om de goudmijnen. 
Veel Chinezen kwamen naar Bendigo om te werken in de goudmijnen. Daarom werd in de 19e eeuw een Chinese tempel gebouwd en is nu nog de oudste en nog bestaande tempel in Australië. 
Wij bezochten de mijnen van Central Deborah. Hier worden verschillende tours aangeboden. Bij elke tour is een bezoek aan het museum inbegrepen. Wij kozen voor de Mine Experience tour (1 uur) waarbij we 61 meter met de lift naar beneden gingen. De gids vertelde over de geschiedenis van en het werken in de mijnen. 
De volgende morgen liep Kristel een paar rondjes hard in het Weeroona Park Lake.   

Bendigo goldmines

Echuca 

Er zijn genoeg mogelijkheden om te kamperen of overnachten in Bendigo, maar wij reden door richting Stanhope. In de buurt van Stanhope hadden we een gratis plek gevonden: Girgarre Public Park. 
Elke tweede zondag van de maand wordt er op dit veld een markt gehouden, dan is het niet mogelijk om hier te staan. 

Echuca
Echuca is eigenlijk wel één van onze favoriete dorpen in deze omgeving. We zijn hier vanaf de boerderij vaak heen gereden wanneer we een vrije dag hadden.  
Echuca-Moama ligt op de grens van Victoria en New South WalesEchuca hoort bij Victoria en Moama, dat aan de andere kant van de Murray River ligt, hoort bij New South Wales 
Het oude centrum van Echuca staat vol mooie historische gebouwen. In een aantal van deze gebouwen zijn nu lokale eetgelegenheden en winkels gevestigd. Wij vermaakten ons altijd hier! 
In dit oude centrum zijn er gratis fietsen te huur bij informatiecentrum. We moesten alleen ons paspoort of rijbewijs achter laten als borg en we mochten de fietsen de hele dag gebruiken. 
We fietsten naar de Echuca-Moama Market. Dit is een gezellige lokale markt en wordt elke twee weken op zondag gehouden. 
 
Wij huurden ook een kajak en gingen daarmee de Murray River opWe kwamen onderweg langs de Port oEchucaEchuca had in de 18e eeuw de op twee na grootste haven van Australië. 
Het is mogelijk om met een oude boot een cruise te doen en in het Discovery Centre worden er rondleidingen gegeven. Wij vonden het vooral leuk om de oude haven vanaf het water te zien. 

Echuca Water 
Tijdens één van onze bezoeken aan het stadje bezochten we The Great Aussie Beer Shed & Heritage Farm Museum. De eigenaar is een grote verzamelaar en heeft onder andere een grote collectie blikjes en flesjes bier van over de hele wereld in zijn verzameling. Hij verteld vol passie over zijn verzameling en achter elk stuk uit zijn collectie zit wel een verhaal.  

The Great Aussie Beer Shed & Heritage Farm Museum 
Tip van ons: Moama Riverside Holiday Park is een fijne camping als je een paar dagen de omgeving wilt verkennen. 
Extra tip van ons: 
The Sweet Meadow! Dit is een veganistisch café dat goede koffie, lekkere taartjes en ontbijt- en lunch gerechten serveert. 
 
Toen we op weg naar Brisbane waren, reden we vanuit Echuca naar Ardlethan waar we een nacht in het London Motel boekten omdat het ’s nachts heel koud werd. 
De volgende ochtend reden we door naar Parkes. 

The Sweet Madow Echuca

Parkes 

Net boven Parks maakten we een tussenstop bij Parkes Observatory. Dit is een grote radiotelescoop die ook wel The Dish wordt genoemd. De radiotelescoop werd gebruikt tijdens de maanlading van Apollo 11. Je kunt The Dish alleen van een afstand bekijken maar er is ook een informatiecentrum met een bioscoopzaal waar een 3D film over de het heelal wordt gedraaid. Wij hebben hier interessante dingen geleerd! 

Parkes

Dubbo

Dubbo is een grotere plaats in het binnenland waar er genoeg te ondernemen is. We kampeerden op het Dubbo Midstate Caravan Park. 
 
Op onze volle dag in Dubbo bezochten we Taronga Western Plains Zoo. Deze dierentuin is groot opgezet. We kozen er voor om door de dierentuin te wandelen, maar er zijn ook elektrische wagens en fietsen te huur en het is mogelijk om er met je eigen auto doorheen te rijden.  
Onderweg aten we onze zelfgemaakte lunch op bij één van de picknicktafels die we tegen kwamen. 

Dubbo Zoo

Moree

Moree staat bekend om de heetwaterbronnen. We stonden met onze bus op Gwydir Thermal Pools Motel & Caravanpark. De entree voor het zwembad is inbegrepen bij de overnachting. Het water waar de zwembaden mee gevuld zijn, komt vanuit de Great Artesian Basin dat 720 meter diep ligt. Door de temperatuur en het hoge aantal mineralen in het water wordt er gedacht dat het water zorgt voor een gevoel van welzijn. Bij de camping liggen er vijf buitenzwembaden (overdekt) met temperaturen van 34 tot 39 graden Celsius. Daarnaast is er nog een zwembad op normale temperatuur. 
Toen wij gebruik maakten van de zwembaden, waren hier vooral ouderen (gepensioneerden) aanwezig. 

Vanuit Moree reden we via Goondiwindi de grens over naar Queensland. Vanaf hier is het nog ongeveer vier uur rijden naar Brisbane. 
 

Als je graag nog meer tips voor Australië wilt of vragen hebt, laat dan hieronder een reactie achter, stuur ons een bericht via Instagram @wanderlovers.nl of stuur een mail naar info@wanderlovers.nl

Grampians Camping
Zee
Cape Bridgewater Water
Mount Gambier blue lake

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *