Alles wat je wilt weten voor het aanvragen van een toeristen- of werkvisum voor een reis naar Australië

Reizen en werken in Australië

Je kunt Australië bezoeken op een toeristenvisum, maar wanneer je een aantal maanden in Australië wilt verblijven, is het handig als je tussen het reizen door kunt werken om je reis te financieren. Om deze reden heeft de Australische overheid het werkvisum geïntroduceerd. Maar hoe kom je nu aan zo’n visum voor Australië?
In 2018 besloten wij onze backpacks weer in te pakken om voor een langere periode op reis te gaan naar Australië.
Hier vertellen we alles wat je wilt weten over het aanvragen van een toeristen- en werkvisum in Australië.

Als inwoner van Nederland heb je de keuze uit een aantal visa die je voor Australië kunt aanvragen. De meest voor de hand liggende visa zijn het een toeristen- en een werkvisum.
Er bestaan nog een aantal visa, maar daarvoor moet je aan specifieke voorwaarden voldoen

Werken in Australië
  • Het aanvragen van een toeristenvisum voor Australië 

Het toeristenvisum eVisitor (subclass 651) is gratis wanneer je deze aanvraagt buiten Australië. 
Je mag met dit visum maximaal drie maanden aaneengesloten in Australië verblijven. 
Je mag tussendoor het land verlaten en later weer terug komen, als dit maar binnen de periode van één jaar na de eerste aankomst is. 
Een belangrijke voorwaarde om goedkeuring voor dit visum te krijgen, is dat je genoeg geld op je rekening hebt staan om een aantal maanden in Australië te kunnen verblijven. 
De meeste aanvragen voor het eVisitor toeristenvisum worden in normale omstandigheden binnen één dag goedgekeurd.

Naast het gratis toeristenvisum, is er het Visitor visa (subclass 600). 

Dit toeristenvisum kost AUD$145 (ongeveer €95), maar hiermee kun je, mits je genoeg geld hebt om je zelf te kunnen financieren, langer dan drie maanden in Australië blijven, tot aan één jaar.

Wanneer je al in het land bent, kom je in aanmerking voor het Visitor visa (subclass 600). Op dit visum mag je tot aan één jaar in Australië blijven, afhankelijk van wat de immigratie op basis van jouw gegevens besluit. De kosten voor het Visitor visa (subclass 600) zijn vanaf AUD$365. 
Dit toeristenvisum kun je bijvoorbeeld aanvragen na afloop van je Working Holiday, zonder dat je het land hoeft te verlaten.  

Voor de twee laatst genoemde toeristen visa gelden de volgende eisen: 
– Je hebt genoeg geld op je bankrekening staan om een paar maanden in Australië te kunnen verblijven 
– Je mag niet werken 
– Je mag maximaal drie maanden studeren 
– Je moet een zorgverzekering hebben 
– Je mag na afloop van het visum geen ander visum aanvragen, tenzij je Australië tussen het aflopen van het toeristenvisum en het aanvragen van een ander visum verlaat 
– Je moet het land verlaten voordat het visum verloopt 
– Je mag gedurende 1,5 jaar niet langer dan 12 maanden in totaal in Australië verblijven

  • Het aanvragen van een werkvisum voor Australië

Op een werkvisum, oftewel een Working Holiday visum (subclass 417), mag je als inwoner van Nederland reizen en werken Australië wanneer je in de leeftijdscategorie van 18 tot en met 30 jaar oud valt en zonder afhankelijke kinderen reist. 
De
aanvraag voor het eerste Working Holiday visum kost AUD$485. Dit is ongeveer €315. 
Het visum is bedoelt om tussen het reizen door tijdelijk te werken en met het geld wat je hiermee verdiend je ‘vakantie’ in Australië te betalen. Daarnaast mag je tot vier maanden studeren op dit visum. Het visum moet (online) buiten Australië worden aangevraagd. 
Een belangrijke voorwaarde is dat je ongeveer AUD$5000 op je rekening hebt staan. Dit komt neer op zo’n €3300. Ook moet je aan de gezondheidseisen voldoen, die je kunt vinden op de website van de Australische immigratie.  

  • Het aanvragen van een tweede werkvisum voor Australië

Wanneer je specifiek werk hebt gedaan, kun je een tweede Working Holiday aanvragen, waarmee je nog één jaar in Australië mag blijven.  Dit visum is ook bedoelt voor mensen in de leeftijdscategorie van 18 tot en met 30 jaar oud en kun je alleen na afloop van het eerste Working Holiday aanvragen. De prijs voor het visum is hetzelfde, AUD$485. Op dit visum mag je nog één jaar in Australië verblijven.

Werken australië

  • Criteria Second Working Holiday (subclass 417)

Het specifieke werk moet aan de voorwaarden voldoen die de overheid heeft bepaald. Er is een lijst aan sectoren en functies te vinden op de website van de Australische immigratiedienst. 
We noemen hier in het kort de sectoren waarin je het werk mag verrichten: 
– plantenteelt 
– vee industrie 
– (parel)vissen 
– het planten en kappen van bomen 
– mijnbouw 
– bouw 
Werken in Australië
Ook wordt er op de website van de Australische immigratie aan de hand van voorbeelden uit wanneer het werk wel of niet aan hun voorwaarden voldoet.
Wij hebben hier op een rijtje gezet wat de belangrijkste voorwaarden zijn voor gespecificeerd werk dat je nodig hebt voor het aanvragen van een Second Working Holiday (subclass417):

 

  • Het aanvragen van een derde werkvisum voor Australië

Ten slotte is er sinds een tijdje de optie om een derde Working Holiday visum voor Australië aan te vragen. Ook dit werkvisum kost $485. 
De voorwaarden die gelden voor dit werkvisum zijn grotendeels gelijk aan die van het tweede Working Holiday, maar om in aanmerking te komen voor een derde jaar in Australië moet je 6 maanden (op basis van de drie kortste maanden van het jaar), oftewel 179 dagen, specifiek werk hebben afgerond.  
 
Wij zijn zelf niet voor dit werkvisum gegaan, omdat we niet weer een groot deel van ons tweede jaar in Australië op zoek wilden gaan naar een werkgever die aan de voorwaarden voldeed. 
Je kunt natuurlijk ook proberen om bij dezelfde werkgever terug te gaan voor wie je tijdens je eerste jaar in Australië hebt gewerkt. 
 
Je kunt een tweede- en derde werkvisum zowel binnen- als buiten Australië aanvragen. Als je op het moment van de aanvraag buiten Australië verblijft, gaat het werkvisum pas in op de dag dat je het land weer binnenkomt. 
Vraag je het werkvisum aan terwijl je nog in Australië bent, dan gaat het tweede- of derde jaar meteen in zodra het eerste of tweede Working Holiday visum verloopt.

– De werkgever bevindt zich in regionaal Australië 
– Het werk is minimaal drie maanden uitgevoerd (op basis van de drie kortste maanden van het jaar) 
– Je hebt minimaal 88 dagen gewerkt, inclusief weekenden of rustdagen (die normaal zijn in de sector waar jij werkt) 
– Je moet hetzelfde aantal uren of shifts werken als een fulltime werknemer met dezelfde functie 

We zullen de laatste voorwaarde wat duidelijker uitleggen. Je kunt bijvoorbeeld drie maanden lang, vijf dagen per week werken. Je mag ook minder dan vijf dagen per week werken, maar dan moet je wel langer dan drie maanden in dienst blijven om aan hetzelfde aantal dagen te komen. Feestdagen tellen ook mee, mits je op deze dagen krijgt betaald. 
Ten slotte hoef je niet drie maanden aaneengesloten voor eenzelfde werkgever te werken en mag je fulltime- en parttime werk bij elkaar op tellen, als je in totaal maar aan die drie maanden (88 dagen) komt. 
Als het nog steeds duidelijk is of wanneer je specifieke vragen hebt, stuur ons dan een e-mail of een berichtje, we helpen je graag verder! 

 

Werken in Australië 2

  • Het Bridging visum 

Als je vanuit Australië een visum aanvraagt op het moment dat je huidige visum nog geldig is, kan het dat je op een ‘Bridging’ visum wordt gezet. In principe kun je op dit visum het land niet verlaten, totdat de immigratie jouw aanvraag goed- of afkeurt. Terwijl je op een Bridging visum verblijft, gelden de regels van je laatste visum. 

Als je nog meer wilt weten over het toeristen- of werkvisum voor Australië, laat dan hieronder een reactie achter, stuur ons een bericht via Instagram @wanderlovers.nl of stuur een mail naar info@wanderlovers.nl

Werken in Australië 3

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *