Reis naar Indonesië

Onze ervaringen tijdens de reis richting quarantaine in Indonesië

28 December 2021 is de dag die al een paar maanden in onze agenda stond. De dag dat we onze reis eindelijk weer konden gaan vervolgen en naar Indonesië vlogen!
Op het moment dat we boekten zouden we volgens de maatregelen in Indonesië 2 nachten in quarantaine moeten, maar een paar weken later is dit (helaas) veranderd naar 9 nachten. Dit hield ons niet tegen, wij hadden het er voor over zodat we daarna weer van onze vrijheid konden genieten!

Wanderlovers

Op de dag van vertrek reden we langs Franklin zijn moeder en zus, waarna we samen met Kristel haar ouders richting Schiphol reden. Ook in Nederland waren er op dat moment maatregelen, waardoor we besloten er geen groot ‘hello goodbye’ moment er van te maken. Elkaar gedag zeggen is altijd even vervelend, maar je kunt elkaar tegenwoordig dankzij het internet altijd bereiken als dit nodig is.

We hadden thuis al ingecheckt, dus we konden in de rij gaan staan om onze bagage af te droppen. Na zo’n uur in de rij te hebben gestaan, moesten we ook nog even langs de GGD, want we misten de internationale c*rona code. We dachten dat we onze papieren compleet hadden, maar waren deze dus vergeten. Gelukkig was dit binnen één minuut geregeld. 

Daarna besloten we wat te gaan eten in de foodcourt, we namen samen een lichte salade en waren blij dat we even die zware tassen af konden doen. Tegelijkertijd kwam Franklin er achter dat er een stuk fruit in z’n tas was geplet en daardoor zaten er wat spullen, waaronder de ingang van z’n telefoon, onder het fruit. Toen hij dat rustig aan het schoonmaken was, zagen we ineens dat we nog maar een half uur hadden voordat het vliegtuig de lucht in zou gaan, oeps.

We zaten daar zo relaxed, dat we niet op de klok hebben gekeken, want we dachten dat we nog genoeg tijd hadden! Snel ruimden we alles op en liepen we richting de gate. We kwamen er achter dat we het te ver was om te lopen en een soort metro moesten nemen.
Gelukkig waren we net op tijd bij de gate, want we gingen vanaf daar blijkbaar met een bus naar het vliegtuig. We zaten de laatste bus, die stond te wachten totdat deze vol was. De volgende keer zorgen we dat we weer op tijd bij de gate zijn!

Wanderlovers vliegen

De vlucht naar Jakarta zou iets langer dan 8 uur duren, maar ‘gelukkig’ was het een nachtvlucht. We probeerden wat uurtjes te slapen, maar dit lukte maximaal een uur. ’s Morgens, in Indonesië al middag, kregen we lekker (aziatisch) ontbijt. Tip: Als je bij de boeking je maaltijd voorkeur invult, krijg je deze als eerste geserveerd! Dit kan bijvoorbeeld een vegetarische (aziatische) of glutenvrije maaltijd zijn.

Niet veel later begon de piloot de landing in te zetten. Bij aankomst in Jakarta, Indonesië waren we benieuwd hoe het zou gaan met alle maatregelen en vereiste papieren. Bij de eerste ruimte werden onze boarding pass en paspoort gecontroleerd. Vervolgens kregen we een briefje met een persoonlijke qr code. Deze had je nodig bij het volgende loket waar ons vaccinatiebewijs en de negatieve PCR-test uit Nederland werden gecheckt.
Bij het volgende punt werd de qr-code van de hotelreservering gescand. Ten slotte nog een test. Dit verliep allemaal soepel en iedereen was behulpzaam!
Hierna gingen we pas we door de douane heen. Er werd naar ons visum een een retourticket gevraagd. Gelukkig hadden we deze al geboekt, maar we hadden alleen de bevestiging geprint. Hier ging de beambte niet mee akkoord. Gelukkig was er wifi op het vliegveld en konden we inloggen in onze email om de juiste e-mail te laten zien. Er wordt niet altijd naar een retourticket gevraagd, maar steekproefsgewijs.

1,5 uur nadat we waren geland konden we door naar de bagageband! We zagen meteen onze backpacks voorbij komen. In de aankomsthal stonden er meerdere Indonesiërs met een bandje om hun arm van het quarantaine hotel waarvoor ze werken. We zagen al snel degene van Mercure staan. Samen met hem namen we de quarantaine regels door die we moesten tekenen. Ook mochten we onze maaltijd voorkeur (aziatisch/westers) noteren voor de komende 9 dagen, maar dit duurde hem te lang dus dat konden we in de taxi afronden. Hij maakte foto’s van onze paspoorten foto’s en hield ze bij hem. We hadden al van vrienden gehoord dat dit ging gebeuren. Toch best eng, want als reiziger is je paspoort je belangrijkste document. De jongen begeleidde ons vanaf het vliegveld naar de taxistandplaats. Toen er eenmaal een taxi voor ons kwam, maakte hij ook foto’s van het nummerbord en bleef zelf op het vliegveld. Na een half uur rijden kwamen we aan bij het hotel. Hier nam het hotelpersoneel het weer van de taxichauffeur over. Ook hier werd weer ons paspoort en PCR-test gecheckt.
Daarna werden we naar onze kamer gebracht waar we nu deze blog aan het schrijven zijn!

Wanderlovers Kristel

Moraal van het verhaal: de reis naar Indonesië is erg soepel gelopen! Ook al moet je op dit moment meer uitzoeken en regelen dan ‘normaal’, het is het allemaal waard, want over een paar dagen vliegen we richting BALI!

Lees hier ons eerste backpack avontuur in Indonesië.

Als je tips over reizen wilt of vragen hebt, laat dan hieronder een reactie achter, stuur ons een bericht via Instagram @wanderlovers.nl of stuur een mail naar info@wanderlovers.nl

Ben je van plan om naar Amed (oosten van Bali) te gaan? Neem dan een kijkje op de website van onze vriend Ketut.
Hij is een chauffeur die je op kan halen op de plaatst waar je bent en hij kan je langs de leuke plekken richting Amed brengen. Ook kan Ketut tips geven van wat er allemaal op het eiland te doen en zien is.

Wanderlovers podcast
Vliegtuig Schiphol

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *