Reisroute langs de oostkust van Australië

Reisroute langs de hoogtepunten van de oostkust van Australië in 3 weken

De oostkust van Australië is een populaire route onder backpackers die naar Australië reizen. De route komt langs prachtige plekken en de afstanden tussen de bezienswaardigheden langs de oostkust zijn relatief klein voor in Australië.
Langs de oostkust van Australië zul je ook genoeg voorzieningen tegenkomen.

Fraser Island tour

Brisbane

Wij kochten een campervan in Brisbane en begonnen vanaf hier aan onze reis langs de oostkust van Australië.  
We vertrokken aan het einde van de ochtend vanuit Brisbane met het idee dat we die dag tot Bundaberg zouden reizen. Bundaberg ligt op iets meer dan 4 uur rijden van Brisbane.

Toen we arriveerden in Australië hadden we weinig ervaring met het rijden van grote afstanden. We gingen in Brisbane op ons gemak nog even langs outdoor winkels om de laatste spullen aan te schaffen. 
Onderweg naar Bundaberg stopten we ook nog een aantal keer om te tanken en naar het toilet te gaan. 
Toen we nog een uur verwijderd waren van Bundaberg begon het te regenen en het werd al vroeg schemerig. Aan de oostkust van Australië wordt het gedurende het gehele jaar vroeg donker. 
We vonden het maar niks om de route te vervolgen in het donker, wetende dat we alert moesten zijn voor kangoeroes die de weg over konden steken. De harde regen hielp er ook niet echt bij.
 
We besloten bij het lokale Chinese restaurant in Flinders te stoppen om wat te eten zodat we weer snel door konden. 
Daarna waren we het er over eens dat we maar op zoek moesten gaan naar de dichtstbijzijnde camping, die we vonden op
Wikicamps Australia. 
 
De volgende ochtend werden we wakker op een hele mooie locatie, omringd door natuur. Deze locatie werd ook vaak geboekt voor bruiloften, maar het was dan ook geen goedkope plek om te staan.  
 
Dit was meteen onze eerste les en geven we bij deze als tip aan jou: Vertrek bij voorkeur ’s morgens vroeg zodat je genoeg tijd hebt om regelmatig te stoppen. Onderweg kun je dan regelmatig stoppen of van de route afwijken om langs bezienswaardigheden te gaan.

Bundaberg camping

Agnes Water & Town of 1770

Via Bundaberg vervolgden we de route langs de oostkust van Australië richting Agnes Water en Town of 1770. Dit zijn twee kleine kustdorpen die eigenlijk in elkaar overlopen. 
We stopten in Town of 1770 even voor het uitzicht, observeerden de surfers en aten fish & chips in Agnes Water. Daarna  bezochten een camping waar we eventueel konden overnachten. 
Toen wij Agnes Water & Town of 1770 bezochten was het koud en regenachtig aan de oostkust van Australië. De camping had alleen een koude douche en daarom besloten we verder te rijden.  
Achteraf hadden we hier spijt van, want Agnes Water en Town of 1770 lagen in een prachtige omgeving en er was genoeg te doen. Daarom besloten we twee jaar later toen we in Brisbane woonden, alsnog een paar dagen deze kant op te rijden. 
In deze blog geven we tips voor Agnes Water en Town of 1770. 
We overnachtten op een simpele camping vlakbij Rockhampton.

Red Rock Walking Trail beach

Airlie Beach

De volgende dag bestond vooral uit rijden. In de eerste instantie wilden we die dag tot Mackay rijden. Mackay is geen bijzondere plek voor reizigers, maar wordt vaak gekozen als tussenstop om te overnachten. 
We kwamen al vroeg in Mackay aan en besloten om onze route te vervolgen naar Airlie Beach, waar we wel een paar dagen wilden spenderen.
 
In Airlie Beach stonden we met onze campervan op Island Gateway Holiday Park. Dit is een familiecamping met veel voorzieningen zoals een keuken en een sanitair gebouw. 
De campings die veel voorzieningen hebben zijn (vanzelfsprekend) prijziger dan een camping of een park, maar in toeristische plekken zoals Airlie Beach zijn er weinig tot geen plekken waar je gratis met je campervan mag overnachten 
Kampeer je met een camper(van) waarmee je zelfvoorzienend bent, dan zijn er vaak wel goedkopere plekken waar je kunt staan te vinden. 
In Airlie Beach zijn er genoeg eetgelegenheden, winkeltjes en er is vlakbij de zee een lagune waar je veilig kunt zwemmen.

Airly beach tour
Vanuit Airlie Beach boekten we een dagtour naar de Whitsunday eilanden om te gaan snorkelen bij het Great Barrier Reef. 
Het is ook mogelijk om een meerdaagse tour te doen 
Tijdens de tour zijn we een aantal keer gestopt om te snorkelen en we gingen aan wal bij Whitehaven Beach, dat één van de mooiste stranden ter wereld is. 
De organisatie waar wij onze dagtour boekten vaart met zeilboten, maar helaas was er tijdens de tour niet genoeg wind om te kunnen zeilen, waardoor de motor aan moest.
 
In Airlie Beach zijn meerdere reisbureaus gevestigd die boottochten naar de Whitsunday eilanden aanbieden. Sommige organisaties bieden speciale tours voor jongeren aan, anderen richten zich op alle leeftijden. 
Onze extra tip: Boek een paar dagen van te voren een tour naar de Whitsunday eilanden, want de tours zijn snel volgeboekt

Magnetic Island

Vanuit Airlie Beach reden we richting Townsville. Townsville is een redelijke grote stad, maar voor reizigers is hier weinig te beleven. Wij stopten hier om de volgende dag naar Magnetic Island te gaan.  
We overnachtten in Townsville bij het BP Townsville tankstation, een plek waar we gratis konden staan. Het is hier ook mogelijk om (tegen betaling) te douchen. 
Wij waren net op tijd op de parkeerplaats, want snel daarna waren alle plaatsen bezet. 
Zorg dus dat je voor het donker op het tankstation arriveert als je hier wilt overnachten. Je mag  met je campervan op de parkeerplaats staan, maar de grote parkeerplekken zijn voor vrachtwagens. 
In het tankstation is er ook een ruimte gereserveerd voor de vrachtwagen chauffeurs waar je als reiziger niet mag komen.

Vanuit Townsville namen we in de vroege morgen de ferry van FantaSea naar Magnetic Island. Townsville havenDe tickets voor de ferry boekten we een dag van te voren online.  
FantaSea is de ferry waar je met een voertuig op kunt rijden. Er gaat ook een goedkopere ferry voor alleen voetgangers, maar als je deze ferry neemt ben je afhankelijk van een huurauto of het openbaar vervoer op Magnetic Island. Na ongeveer een half uur varen kwamen we al op het eiland aan. Na ongeveer een half uur varen kwamen we op Magnetic Island aan. 
 
We verbleven op Magnetic Island bij Bungalow Bay Koala Village. Naast de standaard voorzieningen kun je hier gebruik maken van het zwembad en er is een restaurant en een bar. De camping is populair bij backpackers, maar er zijn ook bungalows. 
Op zich vonden wij Bungalow Bay Koala Village een prima camping, maar de voorzieningen waren niet altijd even schoon 
Onze extra tip: Rondom Bungalow Bay Koala Village kun je koala’s spotten!

camping magnetic island
Vanaf de camping liepen we naar Horseshoe Bay om daar in de zee te zwemmen en te relaxen op het rustige strand. Als je zin hebt om actief te zijn, kun je hier een kajak huren. 
Langs het strand zitten er een aantal eettentjes. Met een goedgevulde maag wandelden we van Picnic Bay naar Radical Bay, waar een klein verborgen strand ligt. 
De track naar Radical Bay is een pittige klim die door de jungle loopt. Door de bosrijke omgeving en het helderblauwe water kregen we het gevoel dat we op een onbewoond eiland terecht waren gekomen.
 
 
De volgende dag liepen we de Forts Walk. Dit is een hike van ongeveer 1,5 uur door de bergen. Ook dit was een pittige klim, mede door de hoge temperaturen. 
Kijk onderweg regelmatig om je heen, wij zagen hier meerdere koala’s van dichtbij! 
Bovenop de berg werden we beloond met een prachtig uitzicht over de baai. Ook is er hier een fort gelegen waar je door heen kunt lopen.  
Wij raden je aan deze hike niet op het heetste moment van de dag te doen en voldoende water mee te nemen.

Magnetic Island uitzicht
De volgende dag snorkelden we bij Alma Bay, vlakbij het strand. We zagen een paar mooie vissen tijdens het snorkelen. 
Later wilden we ook nog gaan snorkelen bij het scheepswrak in Geoffrey Bay, maar dit durfden we niet meer nadat we hoorden dat er in de omgeving een krokodil was gespot. 
Wel zijn we bij Geoffrey Bay naar de rotsen gelopen om de kleine rots wallabies die hier leven te spotten. 
 
Als afsluiting van onze dagen op Magnetic Island, reden we naar West Point om daar de zonsondergang te zien.  
 
Onze extra tip: Zorg dat je genoeg boodschappen bij je hebt wanneer je Magnetic Island gaat bezoeken, want de prijzen in de supermarkt op het eiland liggen een stuk hoger dan op het vaste land. 
 
Nog een extra tip : Ga voor een goede koffie, ontbijt of lunch naar The Early Bird aan Horseshoe Bay.
 

Cairns

Vanaf Magnetic Island namen we de ferry weer terug naar het vaste land, om vanaf daar onze route te vervolgen richting Cairns. 
Cairns zelf is niet een bijzondere stad aan de oostkust van Australië. Er zijn wel genoeg cafés, restaurants en winkels te vinden. 
Je kunt in Cairns niet in de zee zwemmen, aangezien er hier gevaar is voor krokodillen. Als oplossing is er vlakbij de kust een grote lagune aangelegd, de Esplanade Lagoon. 
De lagune ligt aan het begin van de boulevard, waar je een goede wandeling kunt maken langs het strand.

cairns zwembad
In de omgeving van Cairns is genoeg te ondernemen. Wij bezochten onder andere de Flecker Botanic Gardens. 
We hadden inmiddels al een aantal botanische tuinen gezien, maar die in Cairns is één van onze favorieten. Door het tropische klimaat in het noorden van Queensland groeien er in de Flecker Botanic Gardens bijzondere en exotische plantsoorten. 
cairns botanische tuin
Vanuit 
Cairns reden we via de Captain Cook Highway naar Port Douglas. 
Vergeet onderweg niet van het geweldige uitzicht te genieten en neem de tijd om te stoppen bij minstens één van de uitzichtpunten. 

Port Douglas

Wij bezochten Port Douglas één dag vanuit Cairns, maar je kunt hier ook overnachten. Houd er wel rekening mee dat de campings in Port Douglas niet goedkoop zijn.
 
In Port Douglas bezochten we het strand Four Mile Beach. Er is bij dit strand een stukje in de zee afgezet waar je veilig kunt zwemmen. 
Vanaf Four Mile Beach kun je via een track naar een uitzichtpunt Flagstaff Hill lopen waar je een prachtig uitzicht over de omgeving hebt. 
Verder struinden we de winkeltjes af en genoten we van een goede lunch en een ijsje na. 

Port Douglas route

Daintree Rainforest

 • De volgende dag reisden we vanuit Cairns naar Daintree Rainforest. 
  De Daintree ferry bracht ons in tien minuten naar de overkant van het water. 
  De eerste kilometers in het noordelijke deel van Daintree Rainforest reden we over kronkelende bergweggetjes, wat best wel een uitdaging voor onze campervan was.  
  We hadden inmiddels trek gekregen en stopten onderweg naar het dorp Cape Tribulation bij Mason’s Cafe. Dit café staat bekend om hun krokodillen burgers, maar ze hebben gelukkig ook een vegetarische optie. 
   
  We overnachtten bij Safari Lodge in Cape Tribulation. Op dit park konden we de campervan ergens tussen de bomen parkeren en we mochten maken van het zwembad. 
  Na aankomst op de camping liepen we naar één van de boardwalks in de omgeving om een wandeling te maken door de jungle. Angstig als we waren voor de krokodillen in Australië, schrokken we van elk geluid dat we hoorden, ha ha. 
  Extra tip: Vergeet je niet in te smeren met middel tegen muggen als je door de jungle gaat wandelen.  

  Cape Tribulations
  In Cape Tribulation boekten we een boottour op de Daintree River bij Cape Tribulation Wilderness Cruises. Tijdens de tour gingen we op zoek naar wilde krokodillen. 
  Tijdens de tour gaf de  kapitein, die tegelijkertijd de gids was, uitgebreid uitleg over de krokodillen en hun leefgebied. 
  We zagen een paar krokodillen op het land en later zagen we het grootste mannetje van het leefgebied door de rivier zwemmen. 
  We vonden het heel indrukwekkend om deze gevaarlijke dieren (van een veilige afstand) in het wild te zien! 

  Daintree krokodil
  Voordat we Daintree Forest weer verlieten, reden we langs Daintree Ice Cream Company. Hier wordt zelfgemaakt ijs verkocht, gemaakt met vruchten die op dat moment in het seizoen zijn. 
  Nadat je een ijsje hebt gehaald, is het leuk om even in de tuin tussen de fruitbomen rond te lopen. 

Fraser Island

Op de terugweg richting Brisbane stopten we voor de eerste keer in Noosa. Hier kun je meer lezen over deze levendige bestemming aan de oostkust van Australië. 

Vanuit

 Noosa boekten we een meerdaagse tour naar Fraser Island bij Dropbear Adventures.
Dropbear Adventures biedt meerdaagse tours aan met 4WD’s. 
Wij boekten de Adventure Tour. Bij deze tour zijn de accommodatie, de maaltijden en de activiteiten inbegrepen. 
Wij kozen voor het verblijf in een slaapzaal met gedeelde badkamer, maar Dropbear Adventures biedt voor deze tour ook de mogelijkheid om in een privé kamer te  boeken. 
 
Onze groep bestond uit vier 4WD’s. Degenen die het wilden, hadden de kans om zelf achter het stuur te kruipen. 
Er zijn ook organisaties die met een speciale 4WD bus het eiland op gaan, maar dan kun je natuurlijk zelf niet rijden.  
 
Onderweg naar Fraser Island reden we over Rainbow Beach om daar de rest van de groep op te halen. 
Fraser Island is het grootste zandeiland ter wereldDropbear Adventures noemt het eiland liever K’gari, zoals de oorspronkelijke bewoners het noemen. 
Er zijn geen wegen op Fraser Island en daardoor kunnen er alleen 4WD’s rijden. 
 
Bij aankomst op het zandeiland zagen we meteen dingo’s lopen. Dingo’s zijn wilde honden die afstamt van de wolf. Er werd dan ook gevraagd om niet te dicht in de omgeving van de dieren te komen. 
Bij de accommodatie lagen er speciale dingo stokken, om jezelf te kunnen beschermen wanneer je alleen het strand op ging.  
’s Avonds gingen we barbecueën en tegelijkertijd vertelde de gids over de geschiedenis van Fraser IslandNa afloop speelde hij op de didgeridoo en mochten wij dat ook proberen.  
 
De volgende dag bezochten Lake BoomanjinZwemmen in dit meer zou genezend zijn dankzij de theebomen die om het meer staan. 
Het water ziet er door de bomen niet fris uit, maar het is juist heel schoon.  
 
Daarna reden we naar Eli Creek. Dit is een rivier met helder stromend water. 
Vanaf de ene kant van de rivier brengt de stroming je weer terug naar het strand. 
Wij vonden het leuk om een paar keer te doen, ook al zijn we geen kinderen meer! 
Ook bezochten we het scheepswrak SS Maheno. Er zijn rondom Fraser Island meerdere scheepswrakken te zien, maar SS Maheno is de bekendste.

Fraser Island shipwreck
We kwamen bij toeval langs een zweefvliegtuig, waar van de piloot aan het wachten was op een groep toeristen. 
We hadden geluk dat onze gids de piloot kende, want hij maakte tijd voor onze groep zodat wij (onverwachts!) ook een tocht in het zweefvliegtuig konden maken. 
We vonden het in het begin heel spannend, maar zo tof om mee te maken!
 

Fraser Island vliegtuig
De gids wist ons tijdens de meerdaagse tour veel over Fraser Island te vertellen. Daarnaast hing er een gemoedelijke sfeer binnen de groep. 
We raden Dropbear Adventures aan wanneer je Fraser Island wilt gaan bezoeken. 
 
In deze blog vind je onze tips voor een route vanaf Brisbane naar Melbourne via Sydney.  
 

Als je graag nog meer tips voor Australië wilt of vragen hebt, laat dan hieronder een reactie achter, stuur ons een bericht via Instagram @wanderlovers.nl of stuur een mail naar info@wanderlovers.nl

Fraser Island
Daintree krokodil tour
Camping Australië
Strand Australië

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *