Jackfruit burger

Recept voor vegan jackfruit chickpea burger

In Sri Lanka aten we voor het eerst jackfruit. Jackfruit is een de grootste  vrucht van de wereld.  
Jackfruit is een gekke stekelachtige vrucht om te zien en stinkt een beetje, maar de vrucht is heel veelzijdig! Jackfruit wordt tegenwoordig bij ons in het westen vaak als vleesvervanger gebruikt. 
In Sri Lanka eten ze de baby jackfruit in curries, de gekookte zaden als snack en maken ze met jackfruit meel heerlijke zoetigheden zoals cake.  
Ook aten we in Sri Lanka vaak kikkererwten curries. Ook dit is een goede vleesvervanger, kikkererwten zijn namelijk rijk aan voedingsstoffen! 
In deze blog delen wij ons eigen recept met jackfruit en kikkererwten: vegan jackfruit-chickpea burgers! 

Jackfruit Burger

Ingrediënten jackfruitburgers voor twee personen: 

250 gram (een half blik) young jackfruit in blik 
200 gram kikkererwten in blik 
2 kaiserbroodjes of andere ronde broodjes 
1 rode ui 
½ avocado 
2 theelepels mosterd 
1 tomaat 
¼ komkommer 
2 augurken  
sla naar keuze 
olie om in te bakken

Ingrediënten voor de friet:

1 zoete aardappel of 2 kleine aardappelen 
0,5 theelepel chilipoeder 
1 theelepel paprikapoeder 
peper & zout naar smaak 
curry/ketchup/mayonaise naar smaak  
olie om in te bakken 

Bereiding jackfruitburgers:

1. Laat het jackfruit en de kikkererwten goed uitlekken en spoel beiden af onder koud water. 
2. Leg het jackfruit en de kikkererwten op een schone theedoek, vouw  de theedoek dubbel en druk zo veel mogelijk van het resterende vocht uit het jackfruit en de kikkererwten. 
3. Breng ondertussen de (zoete) aardappelen aan de kook en kook deze totdat ze beetgaar zijn. 
4. Doe het jackfruit, de kikkererwten, het chilipoeder, het paprikapoeder en wat peper en een snuf zout in een blender. Blend deze ingrediënten en houd een klein deel van het mengsel apart als je graag een bite in je burger wilt. Blend de rest van het mengsel nog even door. 
Als je geen blender hebt, kun je de kikkererwten en de jackfruit eventueel ook met een vork fijn maken en met je handen in een kom kneden.
5. Maak je handen nat met water en vorm van het gehele mengel 2 burgers. 
6. Snijd de rode ui en bak deze vervolgens goudbruin. 
7. Wanneer de ui gebakken is, kun je de (zoete) aardappelen in dezelfde pan bakken. Bak tegelijkertijd de jackfruit-chickpea burgers zo’n 10 minuten op middelhoog vuur en keer deze na 5 minuten om. 
8. Snijd ondertussen de tomaat, de komkommer en de augurken in plakjes. 
9. Snijd de broodjes open en besmeer deze met avocado en een eetlepel mosterd per broodje. Beleg de broodjes met de plakjes tomaat, komkommer en augurk.  
10. Vervolgens leg je de jackfruit kikkererwten burger op je broodje. Hierop leg je de ui en wat sla. 
11. Serveer de (zoete) aardappelfriet naast je broodje op je bord en strooi hier wat zout naar smaak over. Serveer met curry/ketchup/mayonaise. 

Jackfruit burger

Je kunt natuurlijk ook de avocado of de mosterd vervangen voor iets anders, zoals hummus/curry/ketchup.

Eet smakelijk! 

Meer inspiratie nodig voor wereldse recepten? Kijk dan op onze Recepten pagina.

 

We vinden het leuk als je ons laat weten wat je van dit recept vind! Laat hier onder een reactie achter, stuur ons een berichtje op Instagram @wanderlovers.nl of mail naar info@wanderlovers.nl 

Bekijk ook één van onze andere recepten:

Bestel al je ingrediënten op ah.nl 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.