Hiken in de omgeving van Brisbane

Hiking in Brisbane

Toen we in Brisbane woonden en werkten gingen we op vrije dagen vaak hiken in de omgeving. 
In Australië zijn we fan geworden van hiken, oftewel wandelen door de natuur. 
Brisbane is gelegen in de Australische staat Queensland. In Queensland zijn er veel mooie plekken om te hiken 
In deze blog hebben we een overzicht gemaakt van plekken waar je kunt hiken in Brisbane en omgeving.

 • D’Aguilar National Park 

In D’Aguilar National Park kun je hiken als je niet ver van Brisbane vandaan wilt reizen. Vanaf het centrum van de stad is het met de auto nog geen half uur rijden naar het nationale park. 
We parkeerden onze auto bij Manorina aan Mt Nebo Road waar de start is van de Morelia track. Deze hike is zes kilometer (heen en terug) en is gemakkelijk te lopen. 
Je kunt vanaf Manorina ook het korte Atrax circuit van 750 meter door het regenwoud lopen. 
De Morelia track loopt door subtropisch regenwoud en onderweg hoorden we geluiden van verschillende vogels. 
Aan het einde van de track kwamen we bij het uitzichtpunt aan, met een weids uitzicht over Moreton Bay. Vanaf hier liepen we weer terug naar de parkeerplaats. 
 
Toen we na ongeveer twee uur wandelen terug kwamen op de parkeerplekzijn we naar het uitzichtpunt Camp Mountain gereden. 
Voor dit uitzichtpunt is een populaire spot in D’Aguilar National Park. 
De parkeerplaats ligt naast het uitzichtpunt, dus je hoeft hier niet eerst een track te volgen. 
Er staan bij Camp Mountain een aantal picknick tafels en er zijn barbecues aanwezig. 
Ook zijn er toiletten, maar neem voor de zekerheid wel zelf zakdoekjes of wc-papier mee. 
Bij het uitzichtpunt vind je borden met informatie over de omgeving van Moreton Bay, een gebied dat bij Brisbane hoort.
 

 • Venman National Park

Venman National Park ligt in Mount Cotton, op zo’n 40 minuten rijden van Brisbane City. In Venman National Park gingen wij hiken bij het Venman Circuit. 
Deze hike is een ronde van ongeveer 7,5 kilometer en is gemakkelijk te lopen. 
Aan het begin van de route staken we via de rotsen de rivier over. 
Er ligt op het Venman Circuit geen uitzichtpunt, maar wij vonden het een fijne wandeling in een rustige omgeving waar we niet veel andere hikers tegenkwamen. 
Wij gingen vanuit Brisbane hiken in Venman National Park om te oefenen voor langere afstanden, omdat er hier weinig hoogte verschillen zijn. 
Na de hike haalden we ons picknick kleed uit de auto en genoten we van onze zelfgemaakte lunch, net zoals de Aussies dit deden.

 • Main Range National Park 

Main Range National Park ligt wat verder van Brisbane, in het binnenland van Queensland. Vanaf Brisbane is het zo’n 1,5 uur rijden naar dit nationale park. 
De eerste keer dat wij Main Range vanuit Brisbane bezochten, gingen we hiken over de Mount Cordeaux track.  
We reden via de Cunningham Highway richting Cunningham’s Gap. Bovenaan de berg stopten we bij de eerste parkeerplaats aan onze rechterhand. 
Vanaf de parkeerplaats start je op het Rainforest Circuit. Na een paar honderd meter kom je op een soort kruispunt bordjes tegen die de richting van de routes aangeven. Vanaf hier volg je de Mount Cordeaux track. Deze track loopt tot aan het Mount Cordeaux uitzichtpunt. 
Het grootste gedeelte van de hike loop je door het regenwoud. Op sommige stukken van de track liggen er bomen op het pad, maar je kunt hier gemakkelijk over heen stappen.  
Wij namen bovenop de berg een pauze om wat te eten en te drinken en te genieten van het prachtige uitzicht over de andere bergen in de omgeving, waaronder Mount Mitchell die wij ook hebben beklommen. Wij vinden het bijzonder om zo’n plek waarop wij een hike hebben gedaan van een afstand te zien. Soms vinden we zo’n uitzicht nog mooier dan het zicht wat je tijdens het hiken hebt! 
Daarnaast heb je vanaf de top van Mount Cordeaux op 1135 meter hoogte een wijds zicht over het binnenland van Queensland. Bij helder weer kun je vanaf het uitzichtpunt de hoge gebouwen van Brisbane City zelfs zien. 
Vanaf het uitzichtpunt loop je via hetzelfde pad weer terug naar het startpunt. De heenweg kost meer energie dan de terugweg doordat je terug bergafwaarts loopt. 
De hike is in totaal zeven kilometer lang.

 •  Lake Moogerah

We zijn vanuit Brisbane nog een keer naar Main Range National Park gereden om bij Spicers Gap te gaan hiken. Door de bosbranden bleek deze track afgesloten te zijn. 

We hadden niet voor niks zo’n stuk gereden, dus we besloten de omgeving te verkennen. We kwamen we bij toeval uit bij Lake Moogerah.  
Om vanaf deze kant bij dit meer te komen moet je je bij de receptie van de Lake Moogerah camping aanmelden. Je hoeft hier voor een dagtrip niks te betalen, maar als je aan het meer wilt overnachten kan dit tegen betaling. 
Lake Moogerah is een populaire bestemming onder de Australiërs. Je kunt hier met een bootje in het water varen en waterskiën, maar ook genieten van een picknick aan het water. 
Het meer is gelegen in een prachtige omgeving tussen de bergen.

Lake Moogerah

 • Lamington National Park

Op ongeveer anderhalf uur rijden van Brisbane ligt Lamington National Park. In dit nationale park bestaat uit twee delen, Binna Burra en Green Mountain. In deze gebieden zijn er bijna veertig tracks waar je kunt hiken, van korte circuits tot aan meerdaagse trails. 
Hieronder vertellen we je meer over de korte hike die wij hebben gedaan in Lamington National Park.
 

 • Binna Burra Rainforest Circuit 

Het Binna Burra Rainforest Circuit is iets langer dan één kilometer. Je loopt hier eigenlijk een rondje door het regenwoud. 
Deze korte hike is te combineren met een van de andere tracks die starten vanaf de Border Track.

 • Springbrook National Park

In de omgeving van Brisbane en Lamington National Park vind je ook nog Springbrook National Park. Ook in dit nationale park zijn kun je kiezen uit verschillende afstanden om te hiken.

 • Cougal Cascades 

Vanaf de parkeerplaats is het zo’n 500 meter hiken door het subtropische regenwoud totdat je het uitkijk platform bereikt. 
Een paar honderd meter verder zagen we de overblijfselen van een oude zaagmolen en de geschiedenis die hierbij hoort. Op dit punt draaiden we ons weer om en liepen naar het stukje van de kreek met rotsen in het water. 
We zagen anderen de waterval hier als glijbaan gebruiken en besloten uit eindelijk om dat zelf ook te proberen!

 • Natural Bridge 

Onderweg naar het strand aan de Gold Coast, stopten we bij Natural Bridge. Om hier te komen, rijd je naar de parkeerplaats bij Murwillumbah Road. 
Bij Natural Bridge is er een korte hike van een kilometer, die je met de klok mee loopt. 
De hike loopt door het regenwoud en na een paar honderd meter kwamen we aan bij de grot (Natural Bridge) waar ook een kleine waterval is. 
Natural Bridge is ook ’s avonds in het donker te bezoeken, omdat je dan glow worms kunt zien. Je kunt dit op eigen houtje doen of met een georganiseerde tour (LINK NAAR Blog Budget tips voor tijdens een reis) vanuit de Gold Coast. 
Het is afhankelijk van het seizoen of de glow worms goed te zien zijn.
 

 • Purling Brook Falls 

De Purling Brook Falls is een track van 5 kilometer lang. Vanaf het begin liepen we een aantal trappen naar beneden tot aan de waterval. Wij maakten onze wandeling nog een paar kilometer langer door naar de Warringa pool te lopen. Hier zou je eventueel ook kunnen zwemmen.

Purling Brook Falls

 

 • Twin Falls Circuit 

Het Twin Falls Circuit vonden wij één van de mooiste plekken om te hiken in de omgeving van Brisbane. Het circuit is een hike van vier kilometer lang met hoogteverschillen. 
Tijdens het hiken kwamen we langs de gigantische watervallen, maar ook langs grotten en mooie uitzichtpunten over het nationale park. 
Terwijl we niets vermoedend aan het hiken waren, zagen we een python voor ons op het pad langs kruipen, let dus goed op waar je loopt.
 

 • Border Ranges National Park

Dit nationale park ligt net onder Lamington National Park en ligt op zo’n twee uur rijden van Brisbane. 
Border Ranges National Park is minder bekend maar staat wel op de UNESCO Werelderfgoedlijst. 
De weg richting Border Ranges National Park heet Lions Road en is vroeger gelegd door de bewoners uit de omgeving om de verbinding tussen New South Wales en Queensland te verbeteren. Later is deze weg geasfalteerd en nu is het een mooie rit langs de spoorlijn in de omgeving van Brisbane. 
 
We reden in dit nationale park eerst naar het Border Loop uitzichtpunt waar je zicht hebt op de bergrijke omgeving. 
Vanaf daar liepen we terug naar de parkeerplaats om te hiken bij de Border Loop Track, die ook hier start. 
De Border Loop Track is een korte hike van 1,5 kilometer door het regenwoud. 
Aan het einde van dit pad hadden we uitzicht op de oude spoorweg die door de prachtige omgeving loopt.   
Voordat we Border Ranges weer verlieten stopten we nog wij het Blackbutt uitzichtpunt.

 • Glass House Mountains

De Glass House Mountains liggen vlakbij de Sunshine Coast op op slechts één uur rijden vanaf Brisbane. Wij zijn hier meerdere keren geweest om te hiken. 
Mount Ngungun is het makkelijkst te beklimmen. De Summit Track bij Mount Ngungun gaat stijl omhoog, maar tijdens het hiken liepen we vaak in de schaduw en niet in de felle zon. 
De berg is het gedurende het hele jaar te beklimmen, maar het pad kan wel glad zijn. 
Als je de drukte hier wilt vermijden, bezoek MounNgungun dan rond zonsopkomst. 
Eenmaal boven aan de berg vonden wij het de pittige hike helemaal waard! 
 
Mount Coolum is ook geschikt voor de beginnende hiker. 
Toen wij hier gingen hiken we zelfs (Australische) families met kinderen van een paar jaar oud de berg beklimmen. 
De hike naar de top van de berg is kort, maar de heenweg is pittig door de steile trappen omhoog. 
Tijdens het beklimmen van Mount Coolum hadden we de felle zon op ons, dus smeer je goed in als je hier gaat hiken. 
Onze tip: Maak na afloop een stop in Coolum voor een kop koffie of een lunch of maak er een dagje uit van en ga na het hiken relaxen op het strand.

Wanderlovers waterval

 • Noosa National Park

Noosa is een levendig dorp aan de Sunshine CoastWij zijn een aantal keer naar Noosa gereden om naar het strand te gaan, door de winkeltjes te struinen en hippe eettentjes te bezoeken. Maar ook hiken kan in Noosa 
Naast het dorp ligt Noosa National Park. Wij gingen hiehiken over een deel van de Coastal Walk. 
Op deze track wissel je hiken door de bossen en langs de kust af. 
Als je in de bossen omhoog kijkt zie je misschien wel een koala! En in de winter heb je kans om walvissen voor de kust te spotten, 
 
In de meeste nationale parken in de omgeving van Brisbane is er een informatiecentrum gevestigd waar je advies kunt vragen over de hikes die er (open) zijn.
 

Als je graag nog meer tips wilt voor hiken in Brisbane en omgeving of vragen hebt, laat dan hieronder een reactie achter, stuur ons een bericht via Instagram @wanderlovers.nl of stuur een mail naar info@wanderlovers.nl

Mount Coolum Franklin

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *