Handige tips om kosten te besparen op reis

Budget tips voor op reis

Hier geven we je budgettips voor het voorbereiden van je reis. In deze blog laten we je zien hoe je op de dagelijkse kosten tijdens een lange (backpack)reis of vakantie kunt besparen.

  • Ga voor een low budget accomodatie

Laten we beginnen bij het boeken van de accommodatie. Op reis heb je dagelijks met de kosten voor een accommodatie te maken, je hebt immers een plek om te overnachten nodig. 
Wij boeken tijdens het reizen een aantal dagen of zelfs een week van te voren een accommodatie, vooral op populaire bestemmingen. Dit doen we omdat we graag bij goedkope maar goed beoordeelde accommodaties verblijven, die snel uitverkocht zijn. Ondanks dat we tijdens het backpacken door Zuidoost-Azië een klein budget hadden, hebben we slechts één keer in een slaapzaal van een hostel geslapen. We kwamen er al snel achter dat we voor een tweepersoonskamer vaak dezelfde prijs betaalden als voor twee losse bedden in een slaapzaal.

Je kunt er ook voor kiezen om de accommodatie op de aankomstdag of ter plekke te boeken. Het risico hiervan is dat de goedkopere accommodaties al volgeboekt zijn, dat je genoegen moet nemen met een minder goed beoordeelde accommodatie of dat je hoge overnachtingskosten betaalt voor één van de weinige accommodaties die nog vrij is. 
Een voordeel van het last minute boeken van een accommodatie is dat je flexibel kunt zijn met je planning.

Wij boeken een accomodatie vaak van te voren via Booking.com of via Airbnb.

Deze boekingssites bieden allerlei soorten accommodaties aan. Vind je het prima om een kamer, badkamer of  keuken te delen of wil je liever wat meer privacy? Alles is mogelijk, afhankelijk van jouw budget!

Soms bepalen we pas op het laatste moment waar we de volgende nacht willen gaan overnachten. In dat geval zoeken we op Google Maps naar accommodaties op bestemming.

Op Google Maps word meestal ook de prijs per nacht bij een accommodatie vermeld. Je kunt de accommodatie altijd even bellen of er nog plek is.

Extra tip van ons: Ga op je bestemming op zoek naar een homestay of lokale B&B. De ei kan je vaak unieke (budget)tips geven over de bestemming en de omgeving. 

Homestay Sri Lanka

  • Eet & drink lokaal

Net zoals de kosten voor een accommodatie, horen je uitgaven aan eten en drinken ook bij de dagelijkse kosten 
 
Het ligt er per bestemming aan of het gebruikelijk en goedkoop is om buiten de  
deur te eten, zoals in Zuidoost-Azië of dat buiten de deur eten als luxe wordt gezien. In de laatste situatie is het goedkoper om (verse) lokale producten op de markt of in de supermarkt te in te kopen en zelf te koken. 
Als je langer op reis gaat, kun je in de supermarkt, naast lokale verse groenten, ook lang houdbare producten in slaan, zoals groenten in blik, pasta en rijst. Op deze manier heb je altijd wat ‘in huis’ waarmee je een goedkope maaltijd kunt maken. 
 
Is het op jouw bestemming normaal om buiten de deur te eten, dan raden we aan om lokale bars, cafés en restaurants op te zoeken. Hier liggen de prijzen een stuk lager omdat ze vooral gebruik maken van ingrediënten die uit het land van bestemming afkomstig zijn. Je komt op deze manier ook meteen in aanraking met de cultuur op je bestemming! 
 
Wij zijn tijdens het reizen vegetarisch gaan eten, mede om kosten te besparen. Vegetarische gerechten in restaurants zijn over het algemeen goedkoper dan gerechten met vis of vlees. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om niet elke dag vlees of vis te eten als je op je uitgaven wilt letten.

Vietnam eten

  • Onderneem activiteiten op eigen houtje

Verken je bestemming of omgeving wandelend of fietsend in plaats van met een toeristenbus of een tour. Waarschijnlijk kom je onverwacht langs minder bekende maar mooie plekken. 
Bezoek je een grote stad? Maak dan gebruik van het openbaar vervoer. In de steden is het openbaar vervoer vaak goed geregeld en de kosten hiervoor zijn een stuk lager dan wanneer je gebruik maakt van een taxi. 
Als we snel ergens heen willen maken we ook weleens gebruik van een Uber taxi.

Laat je niet te snel verleiden door het aanbod van de plaatselijke reisbureaus. Zelf op ontdekkingstocht gaan hoort volgens ons bij het reizen! 
Daarnaast zul je jezelf verbazen hoe snel je op reis contacten met andere reizigers legt met waarmee je activiteiten kunt ondernemen of wellicht mee verder gaat reizen. Zelf regelen = kosten besparen. 
Als je toch voor een georganiseerde tour wilt gaan, boek dan niet meteen bij het eerste reisbureau dat je tegenkomt, maar neem de tijd om de prijzen van de verschillende aanbieders te vergelijken.  
In sommige landen moet je wel afdingen op de prijs, maar daar word je vanzelf beter in!  
In sommige gevallen moet je wel een georganiseerde tour boeken omdat het ondernemen van een activiteit op eigen houtje niet mogelijk of zelfs gevaarlijk is, maar anders is het dit echt een onnodige kostenpost. 
Je zult je vanzelf ook zelfstandiger gaan voelen. En dat is ten slotte ook één van de redenen waarom wij zijn gaan reizen!

  • Schaf een lokale simkaart aan

Als we buiten Europa reizen, kopen wij een lokale simkaart. Wij zijn er achter gekomen we minder mobiele kosten kwijt zijn als we een lokale simkaart gebruiken dan wanneer we van een speciale buitenland bundel bij onze Nederlandse provider gebruik maken. 
Op afgelegen plekken heb je met een simkaart van een provider van de bestemming waar je op dat moment bent ook vaak beter bereik. Daarnaast is het in het geval van een noodgeval heel fijn als je overal bereik hebt, al hopen we natuurlijk dat het niet zo ver komt. 
Daarnaast is een lokale simkaart handig voor het reserveren van een (Uber) taxi, omdat de chauffeur dan ziet dat er wordt gebeld door een lokaal nummer, wat betekent voor de taxi chauffeur dat wanneer hij of zij opneemt geen extra kosten betaalt. 
Vaak moet je een lokale simkaart op naam laten zetten, dus wees voorbereid en neem je paspoort mee wanneer je een simkaart gaat aanschaffen. 
 
Onze extra tip: Zet bovengenoemde bespaartips op papier en bepaal voor jezelf hoe veel je per kostenpost uit kunt of wilt geven per dag. 
Houd bij het bepalen van je reisbudget altijd ruimte voor onverwachte kosten. 

Als je nog vragen over dit onderwerp hebt, stuur ons dan een bericht via Instagram @wanderlovers.nl of stuur een mail naar info@wanderlovers.nl

Reizen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *