De ideale route voor drie weken backpacken door Bali + to do tips

Tips voor backpacken in Bali

Na twee weken backpacken door Java, vervolgden we onze route naar het Indonesische eiland Bali.
Bali is een stuk kleiner dan Java, maar we kwamen hier veel meer andere reizigers tegen.
Reizigers van over de hele wereld bezoeken het eiland, als onderdeel van een backpack reis of voor een luxe vakantie.
In deze blog delen we onze backpackroute door Bali. Ook geven we je handige tips voor accommodaties en to do’s op het eiland.

Rijstvelden Bali

Seminyak

Onze backpack route op Bali begon in Seminyak. Na een paar weken cultuur snuiven op Java, hadden we behoefte aan zon, zee en strand. 
Het toerisme is op Bali al een aantal jaar aanwezig, waardoor er hier al veel hotels, (westerse) eettentjes en hippe winkels zijn gevestigd. Wij schrokken van de prijzen op Bali, vergeleken met de prijzen die we tijdens het backpacken op Java waren gewend. Maar alsnog liggen de prijzen op Bali lager dan in Westerse landen. 
 
Het strand van Seminyak is erg geschikt voor beginnende surfers. Wij hebben hier dan ook een surfboard gehuurd bij één van de vele verhuurders op het strand. 
Wij raden aan om als backpacker niet te lang in Seminyak te blijven hangen, tenzij je niet afhankelijk bent van je budget 😉. 
 
Vanuit Seminyak hebben we de Tanah Lot tempel bezocht. Deze tempel is een toeristische trekpleister op Bali, maar de locatie en de omgeving zijn wel echt de moeite waard. Tanah Lot is in zee gelegen, daardoor kun je er alleen via de rotsen komen wanneer het eb is. 
Je kunt deze tempel ook vanuit andere plaatsen zoals Ubud bezoeken. 
 
Onze extra tip: Bezoek Tanah Lot met zonsondergang voor het prachtige uitzicht. Ga dan wel op tijd op pad, want wij waren te laat omdat we lang in het chaotische en drukke Balinese verkeer vast stonden.

Devil’s Tear, Bali

Ubud

Vanuit Seminyak boekten we een dag van te voren een taxi naar Ubud. Dit kan bij één van de reisbureaus waar ook tours worden aangeboden. Rondom het centrum van Seminyak kun je genoeg van zulke reisbureaus vinden. 
Onze extra tip voor het boeken van een taxi: Vergelijk de prijzen van de aanbieders zodat je niet veel te veel betaalt. In deze blog geven we je nog meer tips waarmee je geld kunt besparen in Zuidoost-Azië. 
Wij kozen op Bali voornamelijk voor taxi’s om van plek naar plek te reizen. 
Extra tip van ons: Spreek altijd van te voren een prijs af met de taxi chauffeur om misverstanden te voorkomen of boek een taxi via een reisbureau.  
 
Vanuit Seminyak kwamen ongeveer 1,5 uur later in Ubud aan. Hier verbleven we bij Gangga House. We boekten deze accommodatie via Airbnb. 
Toen we het guesthouse zagen, dachten we dat we verkeerd genavigeerd hadden, het leek alsof we een tempel binnen liepen. De ‘tempel’ werd goed beveiligd door de honden van de eigenaren. 
De eigenaresse was een lieve Balinese vrouw die ons verwelkomde met koffie en thee. Elke avond kwam ze vragen wat we de volgende dag als ontbijt wilden.  
 
Wij voelden ons tijdens het backpacken door Bali meer thuis in Ubud dan in Seminyak. Het was daar toen nog niet zo toeristisch als in Seminyak, maar er zijn wel genoeg ‘warungs’ en winkeltjes gevestigd.  
 
De eerste bezienswaardigheid die we bezochten in Ubud was het Ubud Palace, waar we snel waren uitgekeken. 
Vervolgens gingen we naar de Ubud Art MarketUbud Market midden in het centrum: een hele grote markt waar er handgemaakte kleding, accessoires en souvenirs worden verkocht. 
Op deze markt moet je wel proberen te onderhandelen, want de verkopers komen van alle kanten naar je toe om hun spullen te verkopen.  
Na het bezoek aan de markt zijn we naar het Monkey Forest gegaan. Let op, de apen hier zijn erg brutaal. Alles wat ze kunnen pakken, pakken ze. Zoals Franklin zijn regenjas die in een zijvak van zijn tas zat. 

Monkey Forest Bali

De volgende dag hebben we fietsen gehuurd om naar de rijstterrassen te fietsen, want we durfden op dat moment nog niet een scooter te huren en deel te nemen aan het drukke en chaotische verkeer. 
Het fietsen hadden we een beetje onderschat, de heenweg fietsten we alleen maar bergopwaarts. Gelukkig was het uitzicht over de rijstterrassen het klimmen en zweten waard! 
Na het bezoek aan de rijstterrassen wilden we die dag eigenlijk nog een tempel bezoeken, maar de weg daarheen ging weer omhoog dus we besloten toen om de dag daarna toch maar voor een scooter te gaan. 
 
Samen op een scooter zijn we naar Gunung Kawi en Tirta Empul gereden.  
Gunung Kawi is een hindoeïstische tempel op Bali. Je bereikt deze tempel door een lange trap naar beneden te nemen.  
Gunung Kawi is een minder bezochte tempel, maar het is een prachtige bezienswaardigheid midden in de natuur. De tempel is gelegen op verschillende niveaus, waar je ook weer via trappen komt. 
Je moet bij een bezoek aan Guning Kawi dus veel klimmen, gelukkig hadden we die dag voor een scooter gehuurd in plaats van fietsen. We raden je aan om stevige schoenen aan te trekken wanneer je deze tempel bezoekt. 
Extra tip van ons: Doe een lange broek of een sarong aan wanneer je een (Balinese) tempel gaat bezoeken. 
Je kunt bij Gunung Kawi ook een gratis sarong krijgen bij de ingang, maar het wordt gewaardeerd als je jezelf goed kleed voordat je een bezoek brengt aan één van de tempels op Bali. 

Bali motorbike
We vervolgden onze route richting de tempel Tirta Empul. Volgens de Balinezen komt het water bij deze tempel uit heilige bronnen. Locals komen hier dan ook om zich te reinigen met het water. Ook als reiziger mag je jezelf hier wassen onder de fonteintjes. 
De 
Tirta Empul zelf is ook een prachtige tempel om te bekijken, het kan hier wel erg druk worden. 
 
In Ubud worden er regelmatig dansvoorstellingen gegeven. Wij liepen toevallig langs een dansvoorstelling die net begonnen was en werden uitgenodigd om te komen kijken, met korting omdat we het begin van de show hadden gemist (geen idee of we echt korting kregen, maar goed). 
Gedurende de voorstelling werden er oude verhalen en rituelen uitgebeeld in de vorm van een dans. We vonden het heel leuk om een keer zo’n culturele dansvoorstelling gezien te hebben. 
Op meerdere plekken in Ubud worden er regelmatig dansvoorstellingen gegeven, bijvoorbeeld ook bij Ubud Palace 
 
We hebben ons bezoek aan Ubud afgesloten met een massage. Overal op Bali kun je voor weinig geld een heerlijke massage boeken. 

Gili Air

In Ubud hebben we een transfer naar de haven in Padangbai geboekt, om vanaf daar de boot naar de Gili eilanden te nemen. Er zijn drie Gili eilanden: Gili Air, Gili Meno en Gili Trawangan. 
De Gili eilanden horen officieel bij het eiland Lombok, maar veel toeristen combineren één of meerdere eilanden met een bezoek aan Bali. 
Gili Meno is het rustigste eiland en wordt vooral bezocht door honeymooners. 
Het grootste eiland is Gili Trawangan. Dit eiland is populair bij jonge backpackers en staat bekend als feest eiland.  
Wij kozen er voor om het eiland Gili Air te bezoeken. Dit eiland heeft een relaxte sfeer maar er is wel levendigheid. 
We boekten de snelle boot vanaf Padang Bai naar Gili Air via één van de reisbureaus in Ubud. 
Onze exta tip: Zoek voordat je een boottrip naar één van de Gili eilanden boekt goed uit welke  worden aanbevolen wat betreft de veiligheid. 
Gili Air heeft geen haven, waardoor we vanaf de boot een stukje door het water moesten lopen om op het eiland te komen. Vanaf de aanlegplaats zijn we naar ons hostel gelopen, want er zijn hier geen wegen. Je kunt ook kiezen voor paard en wagen, maar dat vonden wij zielig voor de paarden die daar de hele dag in de hitte staan en dan ook nog eens de toeristen moeten vervoeren.

Snorkelen Bali

We verbleven in
Melbao Homestay. Hier hadden we een heerlijke buiten douche en onze eigen hangmat voor de deur en we werden verwelkomd met een verse smoothie. 
Nadat we even op de kamer van onze homestay waren bijgekomen van de reis, zijn we met onze snorkelsets richting het strand gelopen. 
Het water is hier zo helder en je hoeft niet ver de zee in om tussen de mooie vissen terecht te komen! 
We hebben een aantal keer meegemaakt dat we op onze kamer of bij een eettentje zaten toen stroom uitviel. Dat is normaal op de Gili eilanden en wordt altijd snel weer gefikst. 
 
De volgende dag kregen we een mango bij het ontbijt die uit de boom voor onze kamer werd gehaald. Verser kan niet! 
Na het ontbijt besloten we om de fietsen (met extra dikke banden) van de homestay om het eiland te verkennen. Het eiland is zo klein dat je het fietsend in een paar uur kunt zien. 
Toen wij in 2016 Gili Air bezochten fietsen we over zandweggetjes en bestond een deel van het eiland nog uit ongerepte natuur. 
Onderweg kwamen we een klein strandje tegen waar we onze handdoeken neerlegden en genoten van de rust om ons heen.

Gili Air
Ten slotte hebben we op Gili Air een georganiseerde snorkeltrip gedaan.
We vaarden naar diep water waar we een grote zeeschildpad zagen, maar later zagen we er ook nog één in ondiep water.
Dit was onze eerste snorkeltrip tijdens onze backpack reis door Zuidoost-Azië, maar dit is nog steeds de mooiste snorkeltrip die we hebben meegemaakt.

Gili Air BikesOnze extra tip: Als je op Gili Air bent, ga dan een keer dineren bij kaarslicht op het strand. Heel romantisch!

Nusa Lembongan

We kunnen ons niet veel meer herinneren van de boottrip naar Nusa Lembongan, behalve dat we lang op de boot moesten wachten en er af en toe hoge golven waren waardoor mensen op het dak gingen zitten om niet zee ziek te worden. 
 
Het eiland Nusa Lembongan ligt ten zuiden van Bali en valt, in tegenstelling tot de Gili’s, onder de regering van Bali 
Ook op Nusa Lembongan hebben we als echte Hollanders fietsen gehuurd. We wilden in de eerste instantie naar de stranden fietsen, maar deze wegen bleken weer bergopwaarts te lopen. 
We besloten om een kayak tour bij de Mangrove Forest aan de andere kant van het eiland te doen. De tour duurde ongeveer een half uur en vonden we niet erg bijzonder. 
Zorg ervoor dat je niet met eb een kayak tour gaat doen, want dan kun je niet ver door de mangroves varen. 
 
De volgende dag hebben we toch maar weer een scooter gehuurd om de stranden te verkennen. De stranden die wij bezocht hebben zijn Mushroom BeachSunset Beach en Dream Beach. 
Houd er rekening mee dat het bij Nusa Lembongan niet overal veilig is om te zwemmen vanwege de ruige zee.  
 
Na het strandhoppen zijn we gestopt bij het uitzichtpunt Devil’s Tear. Het is heel indrukwekkend om de wilde zee hier tegen rotsen aan te zien slaan. 
Wij hadden het geluk dat we een zeeschildpad in het heldere water zagen zwemmen! 
 
Vervolgens staken we de gele brug naar het kleinere eiland Nusa Ceningan over. 
We reden naar Blue Lagoon en Secret Beach. Ook hier waren weer hoge golven en een sterke stroming. 
We hadden weer eens zin in een Westerse maaltijd en kwamen terecht bij NEXT LEVEL Cafe, waar we genoten van het eten en het uitzicht.  
 
Ten slotte stopten we bij Dream Point, waar we de enigen waren.
We hadd
en het idee dat we in een paradijs terecht waren gekomen, wellicht ook wel doordat we als backpackers gewend waren geraakt aan weinig luxe. 
We mochten bij Dream Point gebruik maken van de infinity pool, op voorwaarde dat we iets te drinken bestelden. 
 
Op Nusa Ceningan hebben we weer een snorkeltrip geboekt. Eén van de hoogtepunten zou het snorkelen met reuzemanta’s zijn, maar doordat er hier een harde stroming stond en de zee op bij Manta Point donker en diep bleek te zijn, raakte Kristel in paniek. De rest van de groep heeft uiteindelijk ook geen manta’s gezien, helaas. 
We snorkelden ook nog bij Crystal Bay en Mangrove Point, waar het water (gelukkig) wel rustig was. 

Snorkelen op Bali
Extra tip: Toen wij Nusa Lembongan bezochten, was er maar één ATM (pinautomaat) die soms zelfs leeg was, dus wees hier op voorbereid en pin genoeg geld op het vaste land van Bali. 

Changgu

Vanaf Nusa Lembongan namen we de snelle boot terug naar het vaste land van BaliBij aankomst in de haven van Sanur stonden er minivans voor ons klaar om ons naar Canggu te brengen 
Canggu was in 2016 al een populaire plek ondebackpackers. Sommigen blijven hier zelfs maanden hangen. 
Canggu is een levendig dorp. Er waren destijds al genoeg (westerse) eettentjes en winkeltjes, maar toen we in 2019 op Bali vakantie vierden, waren er inmiddels ontelbaar veel cafés, restaurants en luxe winkels bij gekomen. 
 
Een leuke plek om ’s avonds wat te drinken is Pretty PoisonDeze plek kun je eigenlijk niet over slaan als je in Canggu bent. 
Bij Pretty Poison ligt een leeg zwembad waar in skaters hun skills laten zien. 
Als toeschouwer stonden we met een biertje en een cocktail in onze hand de skaters aan te moedigen. Wil je andere reizigers leren kennen tijdens het backpacken? Ook dan ben je hier op de juiste plek! 
 
Overal op Bali kun je een yoga les boeken. Kristel heeft in Canggu haar eerste yoga les gevolgd. 
Bij de meeste scholen kun je kiezen uit verschillende yoga lessen. Op het internet kun je vinden welke soorten yoga er zijn zodat je weet welke het beste bij je past. 
Yoga on Bali

Wanneer je tijdens het backpacken op zoek bent naar hippe kleding, goede producten of souvenirs, raden we je de markt Love Anchor aan, midden in het centrum van Canggu. 
In sommige winkels worden er vaste prijzen gehanteerd, maar bij de kleinere souvenirs shops wordt er wel verwacht dat je onderhandelt. 
Ook de markt bij Old Man’s vonden wij een leuke markt. Hier worden er onder andere handgemaakte kleding en andere handgemaakte producten verkocht door expats en locals. 
Helaas wordt de markt bij Old Man’s alleen op de laatste zaterdag van de maand van 8 uur ’s morgens tot 3 uur in de middag gehouden 
 
Toen we aan het backpacken waren op Bali aten we meestal bij lokale warungs 
Maar in Canggu moesten we wel een paar hippe cafés uitproberen 
In 2016 bestonden Betelnut (zowel Aziatisch als Westers), Canteen (uitzicht op de rijstvelden) en Crate (véél keuze uit ontbijt- en lunchgerechten) al.  
Als je op je budget moet leten kun je maar beter niet te lang in Canggu blijven! 
 
Een van de lokale warungs waar we tijdens ons bezoek in 2016 vaak hebben gegeten is Warung Bu Mi. 
Bij een warung kun je heel goedkoop, maar vaak goed Indonesisch eten. 
Je wijst aan wat je op je bord wilt en op basis van wat je hebt gekozen wordt de prijs bepaald. Bij Warung Bu Mi waren we ongeveer €3,50 kwijt voor twee goedgevulde borden en een cola. Dit vonden we toen we aan het backpacken door Azië waren fijne prijzen voor een maaltijd. 
In de blog Vakantie vieren op Bali geven we je nog meer tips voor leuke eettentjes in Canggu

Crate Cafe breakfast
We hebben een ochtend vroeg de wekker gezet om de Campuhan Ridge Walk te doen. Dit wandelpad ligt in de buurt van Ubudis ongeveer 1,5 kilometer lang en loopt tussen de rijstvelden door. We gingen vroeg op pad met de scooter, zodat we hier voor zonsopkomst zouden zijn. Wij reden in het donker van Canggu naar Ubud, maar wanneer je Ubud bezoekt kun je deze wandeling natuurlijk vanaf daar maken. Onderweg kwamen we langs prachtige natuur, kleine dorpjes en zagen we de Balinezen hun inkopen doen bij de lokale markt. Toen we aan de Campuhan Ridge Walk begonnen waren er al wat mensen aan het hardlopen, maar verder kwamen we weinig andere mensen tegen. We begonnen de wandeling bij de ingang van Warwick Ibah Villas en volgden vanaf hier de bordjes naar de heuvel. Eenmaal boven werden we beloond met een prachtig uitzicht over de omgeving van Ubud. Aan het einde van het pad kwamen we wat eettentjes en souvenir winkeltjes tegen. Wij keerden hier weer om, om terug te wandelen naar het beginpunt waar onze scooter stond. Vergeet niet om regelmatig op de route te stoppen om te genieten van het uitzicht!

Onze extra tip: De wandeling is redelijk pittig, daarom raden wij het aan om ’s morgens vroeg of tegen zonsondergang op pad te gaan, als de temperatuur nog niet op z’n hoogst is.

Als je een prachtige zonsondergang wilt zien wanneer je aan het backpacken bent op Bali, dan raden we Echo Beach in Canggu aan. Ga hier wel op tijd heen, want als je op het laatste moment aankomt, zullen de plekken met het beste uitzicht zijn vergeven.

De golven in 
Canggu zijn een stuk ruiger dan in SeminyakTijdens onze eerste bezoek aan Canggu durfden we hier nog niet te surfen, maar tijdens onze vakantie op Bali kregen we van een bekende de tip om een surfles bij Jaya te boeken.
Jaya nam de tijd voor ons en legde de basis van het surfen goed uit. Ook wist hij op welke dagen en tijden er de beste omstandigheden zijn om te surfen.
Wij kregen in het water eerst les van Jaya en daarna hadden we nog lang genoeg de tijd om zelf te oefenen.
Je kunt bij het reserveren van een les zelf bepalen hoe lang je in totaal wilt surfen.
Je kunt Jaya vinden via zijn Facebook pagina Bali Surf Lessons by Jaya!

Uluwatu

We bezochten vanuit Uluwatu het culturele park Garuda Wisnu Kencana (GWK). Dit park is boven zeeniveau gelegen, waardoor je vanaf hier een kunt uitkijken op het zuiden van Bali. Het culturele park is nog in ontwikkeling, maar het is wel al open voor toeristen. 
Over het GWK staan mega grote standbeelden verspreid en er is een theater waar dansshows worden gegeven. 
Je betaalt een redelijk hoge entree voor het park en het was naar onze mening niet authentiek maar opgezet voor toeristen. Wij zouden GWK in het vervolg overslaan. 
 
Een mooie plek om de zonsondergang in de buurt van Uluwatu te zien is de Uluwatu Temple. De tempel is gelegen op een klif op het zuidelijkste stukje van Bali. 
Je mag hier wel om de tempel heel lopen, maar alleen de Balinezen mogen hier naar binnen om te bidden. 
Ook bij deze bezienswaardigheid wordt het druk tegen het einde van de middag. Het is nog een stukje lopen voordat je bij de tempel met het uitzicht aan komt, daarom raden we aan om niet te laat te vertrekken. 
Bij de Uluwatu Temple is een theater waar een traditionele Balinese dansvoorstelling wordt uitgevoerd, maar wij vonden dit iets te toeristisch en ons geld niet waard. 
 
Extra tip: Kijk uit voor de brutale apen op deze plek, ze zijn niet bang voor je en proberen je spullen te stelen!  
 
Een ander mooi uitzichtpunt op Bali is bij het café Sunset Point in Uluwatu. Dit café is net zoals de Uluwatu Temple op een klif gelegen. Je kunt hier met een drankje (verplicht) aan het zwembad liggen en genieten van de zonsondergang. 
Bij SUnset Point zul je ook andere reizigers tegenkomen die aan het backpacken zijn. 
 
IUluwatu wilden we elke dag een ander strand bezoeken.  Eén van de bekendste stranden van Uluwatu is Padang Padang Beach. 
We moesten hier een entree betalen om op dit strand te komen. Dit vonden we een beetje gek en kregen het gevoel dat de locals op deze manier gebruik maken van het toerisme. 
Maar goed, zij moeten ook rond kunnen komen en wij kregen er een middag op een paradijselijk strand voor terug. 
 
Bingin Beach staat op Bali bekend om de goede golven voor surfers. Om op dit strand te komen, moet je een steile trap af. Beneden aangekomen kun je jezelf belonen door bij het strandtentje een Bintang biertje te bestellen en voldaan neer te ploffen op één van de zitzakken. 
Wij besloten van Bingin Beach naar Dreamland Beach te lopen. Dit is een wandeling van ongeveer twee kilometer via het zand en rotsen. 
Hier aangekomen ging Kristel voor een massage van één van de vrouwtjes die hier, ietwat opdringerig, rond lopen. 
Daarna namen we een duik in het heldere water. Let wel op, de golven zijn hier onvoorspelbaar en sleuren je zo mee het water in.  
Dreamland Beach is niet heel groot, dus als het wat drukker is, merk je dit al snel. 

Dreamland Beach Bali
Om
het pareltje Suluban Beach te bereiken liepen we eerst een paar trappen naar beneden. 
Onderweg kom je op verschillende niveaus, waar restaurants en souvenir winkeltjes zich hebben gesetteld.
We kwamen uit bij een soort grot, waar we een stukje door het ondiepe water liepen en uiteindelijk op een ongerept strandje uit kwamen. Dit was een verborgen parel. Het was hier heel rustig en het water was mooi helder. Zorg wel dat je weer terug loopt voordat het vloed wordt, anders moet je hier wat langer blijven!
Suluban Beach is ook populair bij gevorderde surfers.

Ten slotte bezochten we Melasti Beach.
Melasti Beach is een wit zandstrand. Om hier te komen heb je eigenlijk wel een scooter nodig, omdat het ver bij de voorzieningen vandaan ligt. Je arriveert op het strand via een steile bergweg. Vanuit de bergen kun je het strand al zien liggen.
Wij hadden het idee dat dit schone strand nog redelijk onontdekt was door het toerisme,  behalve door pas getrouwde stellen die hier komen voor een fotoshoot, ha ha.
Op het strand is een barretje aanwezig, waar we een verse kokosnoot haalden.

In Uluwatu moet je dus vaak een beetje moeiteSunset Point Bali doen om je handdoek op het strand uit te kunnen slaan, maar de idyllische strandjes, het heldere water en het gebrek aan massa toerisme maken Uluwatu een plek die je tijdens het backpacken op Bali niet over kunt slaan! 

 
Lees deze blog voor nog meer tips voor Bali! 
Na Bali ging ons backpack avontuur door in Maleisië. 
 
Als je graag nog meer wilt weten over backpacken door Bali of vragen hebt, laat dan hieronder een reactie achter, stuur ons een bericht via Instagram @wanderlovers.nl of stuur een mail naar info@wanderlovers.nl

Kanto Lampo watervalKanto Lanto Waterval

1 gedachte over “De ideale route voor drie weken backpacken door Bali + to do tips”

  1. Pingback: Warungs Canggu - Wanderlovers.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *