18 Handige tips voor beginende backpackers

Onze tips voor jouw eerste backpackreis

Het is zo ver, je hebt de stap gezet om je eerste backpackreis te gaan maken! Maar hoe kun je je als beginnende backpacker goed voorbereiden op het reizen? En hoe kun je tijdens het reizen het meeste uit je backpack avontuur halen?  
In deze blog delen we onze 18 tips!  

Backpack reistips

 

 1. Laten we bij het begin beginnen. Het voorbereiden van de reis. Verzamel informatie over praktische zaken zoals de kosten van vliegtickets, het aanschaffen van een creditcard en het afsluiten van een reis- en zorgverzekering. Maar vraag jezelf ook of je tijdens jouw backpackreis bijvoorbeeld een internationaal rijbewijs nodig gaat hebben. 
  Zoek uit wat het beste bij jouw past. 
   
 2. Hoe groter je backpack, hoe meer je in zult pakken. Wij raden daarom aan voor een backpack te gaan die een inhoud heeft van maximaal 60 liter. 
  En vergeet niet, alle spullen die je meeneemt moet je op je rug meedragen. 
   
 3. Je denkt waarschijnlijk dat je voor een lange backpackreis veel spullen mee moet nemen, maar niks is minder waar. Als backpacker heb je niet veel nodig. Zoals wij in deze blog al schreven, raden wij aan om voor ongeveer een week aan kleding mee te nemen. Onderweg zul genoeg plekken tegenkomen waar je je kleding kunt wassen. 
  Kom je er achter dat je op bestemming toch iets mist? Dan kun je het vaak ook ter plekke kopen, vooral in de stedelijke gebieden. 
  Extra tip: Download onze inpaklijst als hulp tijdens het inpakken! 
   
 4. Als aanvulling op bovengenoemde tip raden we je af om een klamboe mee te nemen. Waarom? Omdat er op de plekken waar je een klamboe nodig hebt, er negen van de tien keer een klamboe aanwezig is. 
  Wij hebben tijdens onze eerste backpackreis in 2016 een klamboe meegenomen en deze zit nu inmiddels nog steeds in de verpakking. 
   
 5. Wat wel handig is om mee te nemen? Een paar pakjes zakdoekjes! Altijd handig als servetten, wc-papier of om kwetsbare souvenirs in te pakken. 
   
 6. Neem een handje pasfoto’s mee. Deze komen van pas wanneer je een visum voor een land aan moet vragen. Je kunt er ook voor kiezen om ter plekke foto’s te laten maken, maar alles wat je voorafgaand aan je backpackreis regelt, scheelt weer gedoe en tijd tijdens het reizen. 
   
 7. Respectuur de cultuur op bestemming. Onze backpackreis begon op Java, waar de bevolking grotendeels islamitisch is. Op niet-toeristische plekken werd Kristel als vrouw raar aangekeken als ze in een korte broek rond liep. 
  Vooral op religieuze plekken is het belangrijk om de cultuur te respecteren. 
   
 8. Daarnaast is het handig om voorafgaand aan je backpackreis alvast wat praktische zaken op te zoeken, zeker voor de eerste bestemming.  
  Je hoeft niks vast te leggen, maar je kunt bijvoorbeeld wel al opzoeken hoe je vanaf het vliegveld bij je accommodatie komt en hoe veel dit ongeveer zou moeten kosten. 

  Backpack tips
   
 9. Stel je bankpas voor vertrek in op ‘Wereld’. Zo voorkom je dat je op bestemming voor een pinautomaat staat en er achter komt dat je niet kunt pinnen omdat je betaalprofiel nog op ‘Europa’ staat. 
  Neem sowieso voor de zekerheid wat contant geld in de munteenheid van het land van bestemming en een creditcard mee. Als blijkt dat jouw bankpas niet bij alle pinautomaten werkt, kun je altijd nog deze betaalmogelijkheden gebruiken. 
  Extra tip: Wij pinnen altijd bij aankomst op het vliegveld omgerekend zo’n €100 per persoon zodat we de eerste dagen op bestemming vooruit kunnen. 
   
 10. Download een currency converter app zodat je bij aankomst in een land meteen de waarde van een product of dienst kunt berekenen en kunt voorkomen dat je het driedubbele betaalt. 
  Hier geven we je nog meer tips voor handige reisapps. 
   
 11. Laat je niet oplichten door de lokale bus-/ taxi-/tuktukchauffeurs en verkopers. Zeg niet meteen ‘ja’ tegen de eerste de beste chauffeur maar vergelijk eerst de prijzen. Dit geldt ook voor georganiseerde tours. 
   
 12. Leer een paar woorden in de lokale taal. Tijdens onze backpackreis leerden wij onszelf in elk land de volgende woorden in de lokale taal uit te spreken: hallo, dankjewel en tot ziens. 
  Vaak krijg je een grote glimlach van een local terug, ook al spreek je de woorden misschien niet helemaal goed uit. 
   
 13. De grootste ‘fout’ die wij tijdens onze eerste backpackreis maakten, is dat we veel te veel wilden doen en zien in korte tijd. 
  We zijn dan wel vijf maanden op reis geweest, maar we waren op de meeste plekken maar een paar dagen. Deze dagen planden we vaak helemaal vol waardoor we aan het einde van de dag gesloopt waren.  
  Vergeet ook niet dat er dagen tussen zitten dat je vooral aan het reizen van plek naar plek bent. Op deze dagen kun je dus weinig ondernemen. Daarnaast merkten wij dat we aan het einde van een dag reizen vaak gesloopt bij onze accommodatie aankwamen. Zorg dat je in dat geval goed uitrust zodat je de volgende dag uitgerust de bestemming kunt verkennen. Geniet van de reis!

 14. Vraag tips aan andere reizigers. Je medereizigers kom je bijvoorbeeld tegen bij je accommodatie, in de buurt van bezienswaardigheden of op een online reisplatform. De tips die zij aan jou kunnen geven zijn vaak zo veel meer waardevol dan de tips die je in een (verouderde) reisgids kunt vinden.
  En niet onbelangrijk: Doe wat jij zelf leuk vind! Je hoeft niet perse alle highlights op een bestemming af te gaan omdat anderen dat ook doen. 

 15. Neem een notitieboekje mee waarin je je avonturen, maar ook de handige tips die je van medereizigers krijgt kunt opschrijven.

 16. Ga niet alleen maar feesten tijdens je eerste backpackreis. Je gaat ten slotte backpacken om een andere cultuur en nieuwe plekken te ontdekken. Waarschijnlijk wil je ook mede reizigers leren kennen, maar met hen kun je ook mooie avonturen beleven die je je later nog wel zult herinneren.

 17. Eet lokaal! Niets is zo lekker en vers dan de lokale keuken op bestemming. Misschien is het in het begin even wennen (en pittig), maar daar wen je snel aan en vervolgens wil je niks anders meer.
  Het is toch zonde als jij naar een verre bestemming bent geweest maar daar niks van de cultuur hebt meegekregen?!
  We raden je wel aan om op verre niet-westerse bestemmingen je waterfles te vullen bij speciale kranen of water in de supermarkt te kopen. Er zit vaak een vieze smaak aan het water en je kunt er zelfs ziek van worden.

 18. Onze conclusie: Maak van het backpacken een avontuur! Wees niet bang, probeer nieuwe dingen uit en geniet!
  Na afloop van je reis zul je jezelf 100% zelfverzekerder voelen. En ben je verslaafd aan reizen ;).

Handige en duurzame reistip:
Geen plastic meer mee op reis door een shampoo bar! Een Shampoo Bar vervangt 3 plastic flessen en gaat ongeveer 80 wasbeurten mee. Het is milieuvriendelijker en goedkoper dan de ‘normale’ shampoos. Daarnaast zijn de Shampoo Bars zacht en mild voor je haar en volledig Vegan.

Als je vragen hebt over bovengenoemde tips, laat dan hieronder een reactie achter, stuur ons een bericht via Instagram @wanderlovers.nl of stuur een mail naar info@wanderlovers.nl

Wil je meer tips? Hier vind je nog meer blogs met handige reistips!

Backpack tips Wanderlovers

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *